Sok szállodás elfelejti, pedig a szoba a lényeg

Érdekes, informatív, és jelentős szakmai közönséget vonzó előadást tartott az Utazás Kiállítás nyitónapján Csordás Imre, az Accent Hotel Management Kft. ügyvezető igazgatója az Utazás Fórumon. Nem csoda, hogy szállodaigazgatók, tulajdonosok ültek szép számmal a sorokban, hiszen előadásának témája a szállodahatékonyság, a sikeres üzemeltetés megoldásai voltak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A költségek megoszlásának tekintetében sok újdonságot nem hallhattunk, hiszen az még tán egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy egy szállodában a legtöbbe a bérek kerülnek, ezt követik az egyéb kiadások, majd az energiaszámlák kifizetése. Csordás kiemelte, szerencsés esetben már egy hotel tervezésének fázisában jelen lehet a későbbi üzemeltető – azonban, tette hozzá, ez nem mindig van így. És továbbra is a legfontosabb szempont mind az építés, mind a további üzemeltetés során az alapvető a szobák kialakítása, megoldásai, szolgáltatásai – ugyanis még mindig ez a legfőbb bevételi forrás a szállodák esetében.

A munkaerő-gazdálkodás szezonális kérdéseinek megoldásánál Csordás ügyvezető – nem véletlenül – az outsourcing megoldást emelte ki legoptimálisabb eszközként. Beszerzések optimalizálásánál pedig szintén saját példájukat hozta: náluk, az Access-nél központi beszerzést alkalmaznak, jelentős volumenkedvezményt is adnak, már csak azért is, hiszen ha a szerződésben szerepel, hogy X cégtől ezentúl X időszakon keresztül továbbra is vásárolnak – ez rendkívül motiváló lehet az árak kiszámításakor.

Végül a kontrollingról, riportingról beszélt a szakember, és itt szintén saját esetüket hozva megjegyezte, hogy ők állandóan a bevétel/költség oldalakat vizsgálják, és bizony nagyon csodálkozik azokon a szállodai menedzsmenteket, akiknek fogalmuk sincs egy-egy részlegük fenntartása, üzemeltetése, költségei mennyit tesznek ki. Majd hallhattuk, hogy egy spa vagy wellnessrészleg, egy étterem folyamatos üzemeltetése sokkal-sokkal többe kerül, mint egy szoba folyamatos kiadása – tehát egy szálloda esetében továbbra is a szobakiadás a legfőbb bevételi forrás – kanyarodott vissza az ügyvezető előadásának kezdetéhez a legvégén.


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.