Belehúztak augusztusban a hazai szállodák

Kiadta legfrissebb trendriportját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amely a nemzetközi és a hazai szállodaipar 2012 január-augusztusi teljesítményét elemzi. 

2012 január-augusztusban nemzetközi viszonylatban a legjobb teljesítményt a Közel-Kelet, Ausztrália & Óceánia és Délkelet-Ázsia szállodái érték el. Az európai régiók között Kelet-Európában idén az első nyolc hónapban közel 10%-kal javult a REVPAR mutató, de változatlanul a legalacsonyabb a 4 régió között, és mintegy 25%-kal kisebb, mint az európai átlag. A vizsgált 5 Közép-Kelet európai ország között 2012 január-augusztusban a magyarországi szállodák REVPAR mutatója 3,4%-kal javult, ennél nagyobb + 15% javulást csak Lengyelország ért el. Utóbbi a Labdarugó EB rendezvényeinek köszönhető.

Az STR riportban szereplő 31 város között az idei év első nyolc hónapjában Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24. (Athént, Pozsonyt, Bukarestet, Lisszabont, Madridot, Milánót és Vilniust megelőzve), nettó átlag szobaárban a 29. (Pozsonyt és Vilniust megelőzve), nettó REVPAR-ban a 28. (Pozsonyt, Bukarestet és Vilniust megelőzve) végeztek.

Átrendeződött vendégösszetétel

2012 augusztusában a budapesti szállodák teljesítménye az STR riport szerint sokkal jobb volt, mint január-augusztus között. A hónapban Budapest szállodái kihasználtságban a 11., nettó átlag szobaárban a 30., míg nettó REVPAR-ban a 25. helyet érték el a vizsgált 31 európai város között. 2012 augusztusában a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma kis mértékben, országos szinten 2,3%-kal, Budapesten 1,2%-kal, a Balaton térségében 3,7%-kal nőtt tavaly augusztushoz képest.

A hazai szállodák 2012 január-augusztus közötti teljesítményéről megállapítható, hogy a szállodai vendégéjszakák változatlanul gyors ütemű növekedése és az EURO/HUF árfolyamának a bázishoz képest 7,5%-os gyengülése ellenére a szállodák árbevételi teljesítményét komplexen kifejező mutató, a REVPAR csupán 6,4%-kal nőtt, ami elmarad a 2012 I-VIII. havi inflációtól.

A szállodák átlagos szobafoglaltsága 47,7% lett, ami 0,9% ponttal több a múlt évinél. A bruttó átlag szobaár csupán 4,3%-kal magasabb a 2011 évinél, ami jóval elmarad a KSH szerint 2011 január-augusztus hónapokra jelzett 6,6%-os inflációtól.

Az országos szállodai szobafoglaltság javulásában meghatározó szerepe volt a fővárosi hotelek augusztusban elért – a bázisnál 7,2%ponttal magasabb – 74,6% -os kihasználtságának.

Budapesten augusztusban a magas szobafoglaltság a változatlanul erős külföldi keresletnek volt köszönhető. Ebben a hónapban 21%-kal több külföldi vendégéjszaka realizálódott a főváros szállodáiban, mint 2011 augusztusában. Feltűnő, hogy ennek ellenére az augusztusi átlag szobaár nem nőtt, azonos maradt a múlt évivel.

Az augusztusi budapesti szállodai adatok ismét azt igazolják, hogy a Malév csődje miatt, a fapados légitársaságok térnyerésével átrendeződik a főváros turisztikai piaca. Csökken az üzleti és főleg a MICE vendégek száma, nő a szabad idős, kevesebbet költő turisták részaránya. Emiatt bár a szállodák kihasználtsága nemzetközi összehasonlításban is javul – amit az STR adatai igazolnak – a szobaárak mégis stagnálnak, alig emelkednek.

A kereslet átrendeződésének vesztesei Budapesten a magasabb kategóriájú, 5*-os szállodák. Ezek idén augusztusban úgy értek el 80% feletti – a múlt évnél 11,3%ponttal magasabb - szobafoglaltságot, hogy közben az átlagárak 3%-kal csökkentek, és nem érték el a bruttó 95 €-t éjszakánként. Ez utóbbi a legalacsonyabbak között van az európai fővárosok vonatkozásában.

A kereslet átrendeződése Budapesten a 3*-os szállodáknak kedvez. Ezt igazolja, hogy ebben a kategóriában levő hotelek idén január-július között 15%-kal tudták növelni REVPAR teljesítményüket.

A magyarországi szállodák összes szoba árbevétele 2012 január-augusztus között 89,9 milliárd Ft volt, ami 11,3%-kal magasabb 2011 hasonló időszakában elért 80,8 milliárd Ft-nál, de 4,4%-kal még elmarad a gazdasági válság előtt, 2007-ben elért 94,1 milliárd Ft-tól.

Idén az első nyolc hónapban Budapesten a szállodák összes szoba árbevétele 45,5 milliárd Ft volt. Ez 11,3%-kal több, mint a 2011 évi 40,8 milliárd Ft, s csupán 1,7%-kal haladja meg a 2008-ban elért 44,6 milliárd Ft-ot.

A Balatoni régióban a szállodák teljesítménye idén augusztus végéig sokat javult az erősödő bel- és külföldi keresletnek köszönhetően. Magasabb lett a szobafoglaltság, az országos átlagot meghaladóan emelkedett az átlag szobaár és a REVPAR is. A szállodák összes szoba árbevétele 14,1 milliárd Ft volt, ami 13,7%-kal magasabb a 2011 évinél, és 3,5%-kal meghaladja a 2009 évit.

Megugrott SZÉP Kártya felhasználás

A szállodák iránti hazai kereslet alakulását mutató belföldi vendégéjszakák száma 2012 első nyolc hónapjában 3,5%-kal, augusztusban 10,1%-kal nőtt a múlt évhez képest országos szinten. Ebben nagy szerepe van a keresletet támogató Üdülési csekk és SZÉP kártya felhasználása növekedésének.

2012 január–augusztus között a szállodákban jelentkező az ÜCS forgalom 2.289 millió, a SZÉP kártya forgalom 4.976 millió Ft volt. Az idén bevezetett SZÉP kártya forgalma – a nehéz indulás ellenére - augusztus végéig több, mint duplája lett a kifutó ÜCS forgalomnak. 2012 január-augusztus között a szállodákban lakó magyar vendégek összesen 30,3 milliárd Ft-ot fordítottak szállásdíjra, amiből 7,26 milliárd forintot egyenlítettek ki ÜCS-vel és SZÉP kártyával. Ez a szállodák összes belföldi szállásdíj bevételének 23,9%-át tette ki. A KSH adatai szerint a SZÉP kártya szállodai felhasználása a nyaralási főszezon második hónapjában, augusztusban kiugróan magas, 2.052 millió Ft volt, ami az idei év január – augusztus közötti 4.976 millió Ft SZÉP kártya felhasználás 41,2 %-át érte el.

40%-kal több szerb szállóvendég

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk mindegyikéről – Ausztriát és Franciaországot kivéve – nőtt a vendégéjszakák száma. Közülük kiemelkedően – két számjegyű mértékű – volt a növekedés Oroszországból, Olaszországból és Spanyolországból. A szomszédos országok közül 40%-ot meghaladta a Szerbiából, 15%-ot meghaladta az Ukrajnából és Szlovákiából, 10%-ot a Szlovéniából és Horvátországból megjelenő szállodai vendégéjszaka szám növekedés.

A feltörekvő piacok közül az orosz vendégéjszakák száma 30%-nál nagyobb mértékben nőtt, a brazil több, mint duplájára emelkedett, a kínai + 6%-kal lett több. Az orosz vendégéjszakák száma 392 ezer, a kínai 74 ezer, a brazil 41 ezer, az indiai 19 ezer volt szállodáinkban idén január és augusztus között.

2012 I-VIII. között a kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma Észak-Magyarországon 13,1%-kal, a Tisza tónál 9,3%-kal, a Balatoni régióban 7,2%-kal, Dél-Dunántúlon 6,7%-kal, Budapesten 4,3%-kal, Nyugat-Dunántúlon 3,7%-kal, Észak-Alföldön 2,3%-kal, Dél-Alföldön 2%-kal nőtt, Közép-Dunántúlon 3,5%-kal csökkent.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.