hirdetés

Súlyos problémát okoz a feketekereskedelem a legális pálinkafzőknek

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a feketekereskedelem olyan súlyos, hogy több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít és a hatóságok is tehetetlenek.

hirdetés

Nehezítés a legális pálinkafőzőknek

Január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. Ráadásul az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

forrás:123rf

Sokan főznek illegálisan

Egy nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségének felel meg a tízezer liternyi illegális gyümölcspárlat és nyolcezer liter cefre, amelyet csupán néhány rajtaütés alkalmával foglalt le idén a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal.

A legtöbb illegális pálinkát Békés megyében foglalta le a NAV, ahol összesen hétezer liter igazolatlan eredetű alkoholterméket találtak. Ez a mennyiség egy átlagosnál nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségével egyezik meg. Májusban itt találtak hétezer liter illegális párlatot a pénzügyőrök, amit az előkészített üvegek alapján egyértelműen kereskedésre szánt a tulajdonos. Szeptemberben pedig Baranyában foglaltak le hatezer liter banánból és fügéből készült cefrét foglaltak le.  

Volt, hogy a magánfőző internetes hirdetése keltette fel a NAV figyelmét, amiben az eladó memóriakártyákat árult, de a próbavásárláskor az adathordozók mellé megvételre kínált fel zárjegy nélküli pálinkát is.  

2018-as adatok alapján az országban bár több, mint húszezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülék van bejegyezve, az eladott párlatadójegyek alapján maximum hétezer berendezést használtak. Tavaly hivatalosan mindössze 115 ezer liter gyümölcspárlatot készítettek saját fogyasztásra a magánfőzők.

Az idén eddig lefoglalt párlatmennyiséget, 42 alkoholfokkal számolva 150 magánfőző készíthetné el egy év alatt és az ezzel járó, literenként kiváltott adójegyek összértéke több, mint 10 millió forint lenne.

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai