Szakdiplomáciai siker: német-magyar turisztikai kerekasztal

Az MT Zrt. németországi képviseletének szervezésében hétfőn került sor az első német-magyar turisztikai kerekasztal-megbeszélésre. E találkozó megrendezése méltán tekinthető szakdiplomáciai sikernek, hiszen Görögország után hazánk másodikként kapta meg a lehetőséget, hogy ilyen magas szintű tárgyalásokat folytasson, közölte a Magyar Turizmus Zrt.

A találkozó szerves folytatása annak, az MT Zrt. által szervezett tavalyi látogatásnak, amelyet a német parlament turisztikai bizottságának tagjai tettek hazánkban. A rendezvény jelentőségét jól mutatja, hogy minden magyar meghívott szakmai szervezet vagy szövetség azonnal elfogadta a meghívást.

A házigazda Dr. Czukor József berlini magyar nagykövet mellett a német parlament turisztikai bizottságának elnöke, Klaus Brähmig volt. A német parlament számos tagja képviseltette magát: jelen volt a német kormány turizmusügyi megbízottja, Ernst Burgbacher, Ernst Hinsken, a német parlament Gazdasági és Technológiai Bizottságának elnöke, aki egyben a Német Gyógyfürdők Szövetségének elnöke is. A megszólalók között volt még Jens Ackermann, a Bundestag német-magyar képviselői csoportjának elnöke, valamint Dr. Peter Spary, a Német-Magyar Társaság elnöke. A rendezvényt Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. német/svájci képviseletének igazgatója moderálta. Magyarország képviseletében Dr. Horváth Viktória az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára, Dr. Fényi Ágnes, az NGM egészségturizmusért felelős osztályvezetője, Dr. Nemes Andrea az NGM turisztikai főosztályvezetője, Dr. Vancsura Miklós a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Budapest főváros képviseletében pedig dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jelent meg. A találkozón részt vett továbbá Hadházy Sándor és Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának tagjai.

A napirendben a három fő témán: a közlekedési kapcsolatokon, a beruházásokon és az egészségturizmuson kívül szerepelt még az ifjúsági turizmus is. Az egyes szekciókban beszélt többek között Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezetője, Alexander Kaczmarek, a Deutsche Bahn berlini irodájának vezetője, Max Stich, az ADAC turisztikai alelnöke, Dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. marketing- és fejlesztési vezetője, Erdei János, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke és Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. A megjelent döntéshozók a rendezvényt követően fogadás keretében folytattak kötetlen eszmecserét.

A német-magyar turisztikai kerekasztal megbeszélés során a német fél kifejtette: rendkívül fontosnak tartják a magyarországi egészségturisztikai lehetőségek megfelelő pozicionálását a német piacon, miközben elengedhetetlen a fiatalos, trendi országkép erősítése is a „Gyógyító Magyarország” üzenet közvetítése mellett. Minél komplexebb, több témát átfogó ajánlatok összeállítását, valamint hangsúlyosabb márkakommunikációt javasolnak. Több német szakember is úgy látja, hogy a magyarországi turizmus szempontjából kitörési pontot jelenthetne a régóta várt, nagy befogadóképességű konferenciaközpont megépítése. Más szakértői vélemények szerint a németek elsődleges úti célja Magyarországon továbbra is Budapest és a Balaton, érdemes tehát más kínálati elemek és turisztikai termékek kommunikációját is erősíteni.

A szakmai nap magas rangú résztvevői munkabizottság felállításáról döntöttek annak érdekében, hogy a megkezdett tárgyalásokat a megfelelő szinten folytathassák. Mind a német mind pedig a magyar fél elégedetten nyilatkozott az aktív megbeszélés eredményeiről.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint Németország a világ legjelentősebb turisztikai küldőországa a turisztikai kiadások alapján, ezért számos fogadóország, így Magyarország legfőbb beutaztató partnere is. A KSH nemrég közzétett előzetes adatai szerint 2012-ben a német vendégek összesen 2 149 390 vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ami 3,2 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.