Szakmai Összefogás a vendéglátóipari tanulókért

2014. február 25-én a budapesti, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola adott helyszínt a Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének. A szakmai egyeztetés legfontosabb témái a szakképzések finanszírozása és a szakközépiskolások gyakorlati képzései voltak. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közgyűlésen több jeles szakértő társaságában ismertette Varga Zoltán, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakértő igazgató-helyettese, a szakmai egyeztetésen tárgyalt napirendi pontokat. 

Az egyeztetés első felének központi témája a szakképzések finanszírozása volt. Azon belül, a  szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozási problémái. Mit biztosít az iskoláknak a fenntartó, melyik szakképzési évfolyamra? Duális szakképzésben a gyakorlati képző kötelezettségei, képzőhely akkreditáció.

Ezután a szakközépiskolások gyakorlati képzése és képzési ideje került napirendre. Az aktuális iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra.

A napirendi pontokon kívül Láng László bemutatta több európai országon átívelő projektet, amelyben jelenleg dolgozik, kérte a jelen lévők segítségét további munkájához. Vojtek Éva röviden ismertette, tájékoztatta a megjelenteket mobilitással kapcsolatos munkájáról. Végül bemutatásra kerültek a www.dualis.hu oldalról letölthető, szakmacsoportot érintő pályaválasztási kisfilmek.

A jelen lévők a tárgyalt napirendi pontok alapján javaslatot állítanak össze Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár asszony részére.

A Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének résztvevői:

Balogh István Ferenc elnök Magyar Éttermi Mesterklub

Dr. Böröcz Lajos főtitkár Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége

Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

Elek Csaba oktatási osztályvezető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Fábián Eszter Nemzetgazdasági Minisztérium

Kovács László Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége

Kovács László elnök Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Kovácsné Szaladják Annamária felnőttképzési szakértő Gasztromediátor

Kakusziné Körtvélyesi Anikó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Láng László Lukács Attila Magyar Szállodák és Éttermek Szövettsége

Némedi József elnök Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Pataki János elnök Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Semsei Rudolf tagozatvezető Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége Rendezvénygasztronómiai tagozat

Török István elnök Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

Varga Zoltán szakmai igazgató-helyettes Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Várhelyi Miklós Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Vomberg Frigyes Magyar Gasztronómiai Egyesület

Zoltai Anna osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc - biztonsági Hivatal, Élelmiszer és Takarmány - biztonsági Igazgatóság, Vendéglátás - és Étkeztetés Felügyeleti Osztály

 

 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.