Szakolczai kalács, sörfürdőzés és koronázási ünnepség

Szlovákia pozsonyi régiójába látogatók sétákat tehetnek Szakolcza különböző korokból való épületei között, miközben a hagyományos szakolczai kürtőskalácsot kóstolgathatják. Kellemes hajózást tehetnek a természeti kincsekben gazdag Bata-csatornán vagy sörfürdőzhetnek Sándorfán. Holics múlttól sóhajtó várkastélya pedig romantikus visszaemlékezést kínál. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 15 ezer lakosú szlovák város, Szakolcza (Skalica) a Morva folyó partján található, amely elválasztja egymástól Szlovákiát és Csehországot. Nyolcszáz éves múltra tekint vissza a város, így az oda látogatók különböző stílusú épületeket nézhetnek meg, amelyeket a város megőrzött. Egymás mellett él a gótika, a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a szecesszió és a szocialista stílus. 

Az 1905-ben épült kultúrpalota őrzi a morvai és a szlovák hagyományokat. A Dušan Jurkovič által tervezett épületbe morvai festők érkeztek, akik Szakolcza lakosainak életét örökítették meg képeiken.

Szlovákiában Szakolcza városából terjedt el a kürtőskalács: Gvadányi József költő 1783-ban érkezett a városba, Erdélyből hivatott maga mellé szakácsot, aki a szakolczaiak számára ismeretlen, rejtélyes ételt készített. A helyi lakosság azelőtt még sosem találkozott a kürtőskaláccsal. Sokáig csak a háztartásokban készítették, majd a recept elterjedt a családok között. 

Először szakolczai kalácsnak hívták, de a 20. század elején a trdelnik szlovák elnevezést kapta. A magyar hagyományokkal készített kürtőskalács abban különbözik a trdelnik-től, hogy Szakolczán vastagabb és puhább a tésztája. A dióval együtt sütik a lángok között, míg Magyarországon utólag szórják rá a diót. A tredelnik ma már európai uniós védjegyet visel.

Szakolcza kikötőjében hajóra ülhetünk, és a természetvédelmi területen lévő Bata-csatornán, az érintetlen növényzetben megbúvó és éneklő madarakat hallgatva gondtalan álomba ringat a természet.

A cseh határon fekvő szlovák város, Holics egy múltba temetett várkastélyt őriz magában. A két emeletes várkastély Mária Terézia nyári rezidenciája volt. Felújításának befejezésére még hosszú időt kell várni, hiszen csupán a tető kicserélésére volt lehetőség, és pár földszinti szobát újítottak fel, amit múzeumként rendeztek be, hogy bemutassák az épület történetét, a helyi hagyományokat. 

A két emeletből az elsőn látogatható két terem, ami megőrizte díszítettségét. Ahogy felsétálunk a díszes korlátú lépcsőn, át a nagy termeken, szinte hallani, ahogy a múlt sóhajt a várkastély falai között.

A megtekinthető termek közül az egyik a kínai terem, ahol ázsiai kultúrát ábrázoló festmények borítják a faajtókat, a falakat, üvegcsillárok lógnak a plafonról és fafaragványok keretezik a tükröket.

A másik különleges helyiség a kastélyban a kápolna, ami arisztokratikus és múltbeli magasztos hangulata miatt népszerű esküvői helyszín. Mária Terézia használta a kápolnát, ahol a szertartást a második belső erkélyről nézte kíséretével.

Szlovákia számos különleges módot nyújt a kikapcsolódásra, köztük a sörfürdőzés. Harminc-negyven perces fürdőzés ajánlott, amit a vállalkozó szellemű utazó eltölthet egy nagy kádban, és közben fogyaszthatja a ház sörét egy külön csapon, ami szintén a kádba vezet a fürdővizes csap mellett.

Ezt az élményt nyújtja Sándorfán a Sandorf étterem, ami sörfőzde, wellness és szálloda is egyben.

A július 17-én megrendezett pozsonyi koronázási menet a régmúlt élénk színeivel vonult végig a városon. A hagyományos útvonal a várból indul és egészen a főtérig tart, amit az utcák köveibe illesztett arany, néhol korona lenyomatú tallér jelez. 

A koronázási menet után várjátékokat rendeztek a Duna másik partján, táncokkal, izgalmas kardforgatással és lovas összecsapásokkal, ügyességi feladatokkal.

A koronázási menet útvonala keresztülhalad a Szent Mihály kapun, ami alatt a hagyomány szerint teljesen némán kell átsétálni, különben balszerencse éri a megszólalót. 

A 14. századi Márton-dóm kupoláján ékesedik az arany korona, ami arra emlékeztet, hogy hajdan koronázási város volt Pozsony, 1563 és 1830 között minden magyar királyt itt koronáztak, és itt nyugszik Pázmány Péter is.

A pozsonyi vár kimagaslik tornyaival és a távolban folyamatosan előtűnik a város alacsonyabban fekvő utcái felől. A 15-17. században kapta meg mai formáját és a város jelképévé vált. Nemrég egy új barokk kertet is kiépítettek az udvarában.

Az Új híd pillérjének tetején található UFO-ról pedig teljes rálátást nyerhetünk Pozsonyra, és előzetes asztalfoglalással lehetőség nyílik kávézásra vagy étkezésre.

Pozsonyból Dévénybe hajóval juthatunk el, ez a leglátványosabb módja az odautazásnak. A Duna sodrásával szemben haladva egy óra hossza körüli az út, visszafelé pedig feleződik a menetidő. 

A Dunáról teljes látvány nyílik a magasban emelkedő várra és Dévény vízparti részére, amely a vár alatt épült. Megkerülve a hegyet egy kellemes lejtős sétával juthatunk fel a várba, amit a Dunával ellentétes oldalról zöldellő hegyek vesznek körül.

A vár római, morva kori és középkori maradványai fedezhetők fel. Az egy hónapja mindenki számára látogatható toronyból messzire látni a tájra. A várban kialakítottak egy múzeumot is az építmény történetéről.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.