Szállás olcsóbban rokonoknak, barátoknak?

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltató ingyen vagy kedvezményes áron adna ki szobákat rokonoknak, barátoknak, milyen áfa- és társaságiadó-kötelezettsége van az érintett szálláshelyekre vonatkozóan? – kérdezte egy olvasó az adózóna.hu-t. Dr. Kelemen László adószakértő válaszolt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltató cégnél merült fel egy kérdés, ami az online szobatükör rendszer bevezetésével egyre élesebben érintheti a vállalkozást, így helyesen szeretnénk eljárni. Egy faluban, a telephelyükön erre a célra kialakított épületben szobákat adnak ki. Online lehet a szállást foglalni. Azonban előfordul, hogy a cég tagjainak rokonai, barátai is megszállnak néha, akiktől vagy egyáltalán nem kérnek pénzt a szállásért, vagy féláron adják ki nekik a szobát. Megtehetik-e ezt "büntetlenül"? Hogy lehet azt megoldani, hogy az adott kedvezmény, vagy akár a teljes szállásdíj elengedése adómentes legyen? Ha nem megoldható, akkor adózásilag mi a teendő ebben az esetben? Ha például féláron adják ki a szobát, akkor a teljes ár és a félár közti különbözet után kell-e például áfát fizetni? Ha igen, hogy kell ezt bizonylatolni, hol kell az áfabevallásban feltüntetni? Társasági adót hogyan érinti?

A forgalmi adózási kérdésre a következő a válasz:

1. Áfaszempontból el kell különíteni az ingyenes és az aránytalanul alacsony ár alkalmazását.

1.1. Ingyenes szolgáltatásnyújtás esetén az ügylet az áfatörvény hatálya alá tartozik, amennyiben a szolgáltatást nyújtó adólevonási jogot érvényesített az ügylet tekintetében (itt ez a feltétel érvényesül, hiszen feltételezhetjük, hogy az ingatlan üzemeltetésének vonatkozásában a szálláshely-szolgáltató levonja az áfát). Ebben az esetben az ingyenes szolgáltatásnyújtás vonatkozásában meg kell fizetni a forgalmi adót, az áfatörvény szerint úgy, hogy az adóalap az az összeg, amely a szolgáltatást nyújtónál kiadásként felmerült. (Ezen összeg kiszámítása akár bonyolult számítást is megkövetelhet, de álláspontom szerint helyesen jár el az adóalany akkor, ha egy átlagos szállásdíj vonatkozásában fizeti meg a forgalmi adót. A hivatkozott jogszabályi rendelkezések:

14. § (2) Szintén ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtás, ha az adóalany saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére másnak ingyenesen nyújt szolgáltatást, feltéve, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.

69. § A 14. paragrafusban említett esetekben az adó alapja az a pénzben kifejezett összeg, amely a szolgáltatás nyújtójánál a teljesítés érdekében kiadásként felmerül.

1.2. Ha az ellenérték aránytalanul alacsony, akkor a forgalmi adót ki kell egészíteni a szolgáltatás piaci árára az alábbi elvek szerint:

67. § (1) Az ellenérték helyett a szokásos piaci ár az adó alapja abban az esetben, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása nem független felek között történik, feltéve, hogy [...]

b) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék beszerzőjét, a szolgáltatás igénybevevőjét az adólevonási jog nem egészben illeti meg;

c) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját az adólevonási jog nem egészben illeti meg, valamint a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 85. § (1) bekezdése, a 86. § (1) bekezdése és a 87. §-a szerint mentes az adó alól.

Ahhoz tehát, hogy beálljon a fenti adóalap-kiegészítési kötelezettség, az a feltétel szükséges, hogy az adóalany kapcsolt félnek (pontosabban nem független félnek) nyújtsa a szolgáltatást. A nem független fél fogalmát az áfatörvény az alábbiak szerint határozza meg:

259. § 13. nem független felek: olyan, jogilag egyébként egymástól független felek, akik (amelyek)

a) egymás viszonylatában kapcsolt vállalkozások;

b) között névre szóló tulajdonosi (tagsági) jogviszony áll fenn;

c) között az egyik fél a másik félnek vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja;

d) között a 6. § (5) bekezdése szerinti viszony áll fenn;

e) egymás közeli hozzátartozói, vagy az a)–d) alpontokban meghatározottak közeli hozzátartozója;

 Azaz, ha a fentiek szerint nem független félnek nyújtja a szolgáltatást az adóalany, akkor adóalap-kiegészítési kötelezettsége van, ha független félnek nyújtja, akkor pedig alkalmazhatja az ellenértéket az adóalap megállapítása során.

2. Társasági adózás

Ennél az adónemnél is hasonló elvek határozzák meg az adó alapját. Amennyiben a társasági adózás szerinti kapcsolt félnek nyújtja a szolgáltatást az adóalany, úgy a társasági adó alapját köteles a piaci ár figyelembe vételével meghatározni. A kapcsolt vállalkozás fogalmát a törvény az alábbiak szerint határozza meg:

4. § 23. kapcsolt vállalkozás:

a) az adózó és az a személy, amelyben az adózó – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

b) az adózó és az a személy, amely az adózóban – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

c) az adózó és más személy, ha harmadik személy – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi befolyással rendelkeznek, harmadik személynek kell tekinteni,

[...]

f) az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg,

g) az a)–c) alpontban foglaltaktól függetlenül akkor is létrejön a kapcsolt vállalkozási viszony a 11. pont, az 53. pont és a 8. § (1) bekezdés f) pontja alkalmazásában, ha az adózó és más személy viszonylatában legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett szavazati jog részesedés, vagy legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett tőkerészesedés, vagy legalább 25 százalékos nyereségrészesedés áll fenn, azzal, hogy ezen rendelkezések alkalmazásában az f) alpontban foglaltak teljesülését nem kell vizsgálni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Forrás: adózóna.hu


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.