Szaloniki, a kéklő tenger és a Meteorák

Kalimera! – szólt az üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görög-országban. Hét ágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk a meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

Két napig ismerkedtünk a négy- és ötcsillagos szállodákkal, megtapasztaltuk, hogy a Chalkidikifélsziget nemcsak az egyszerű apartmanokat igénylő vendégek nyaralóhelye, hanem az igényes környezetet, all inclusive hotelt keresőké is. Kirándultunk a Meteorákhoz, és meglepetésként az Olümposzra is felvittek bennünket az iroda lelkes munkatársai: Anna, a Szibériában született, Görögországba telepített idegenvezető, Iliász, a görög sofőr és Zsuzsa, a budapesti iroda munkatársa. A lelki táplálék mellett a testnek valóról bőven gondoskodott az all inclusive ellátást adó hotelek személyzete, a szállodákon kívül pedig a tavernák pincérei hordtak az asztalokra mindenféle mediterrán finomságot.

TZATZIKI, TINTAHAL, POLIP ÉS RÁK

Thesszalonikiben az eredetileg nyolc kilométer hosszúságú, mára feleakkora városfalat néztük meg, majd megérkeztünk a város jelképéhez, a parti sétány mellett álló Fehér Toronyhoz. Az egykori börtönben ma múzeum várja a látogatókat. A sétány kedvelt pihenőhelye a városlakóknak, a helyi fiatalok látványos extrém sportot gyakoroltak: ugráltak egyik utcai műtárgyról a másikra. Mások beszélgettek a padokon vagy a parton, kerékpároztak a felfestett bicikliúton. Buszunkkal elhaladtunk a Szent György-rotunda és Galerius diadalíve előtt. A város jellemzően emeletes épületekből áll, lakást erkély nélkül nem láttunk. Feltűnő volt a rengeteg zöld növény az utcákon és az erkélyeken, vastag törzsű pálmafák nőttek több helyen a bejárati ajtó mellett. Tiszták, szépen karbantartottak voltak a parkok, jellemzően pálmafák díszelegtek bennük. A bőséges ebédet nem feledjük a tavernákban, ahol a pincérek egyre- másra hordták ki a fogásokat, alig tudtunk nekik helyet csinálni az asztalon. Hozták a görög salátát óriási fehérsajt-darabokkal, a frissítő tzatzikit, azaz reszelt uborkát sűrű, görög joghurtban, a könnyű tésztában kisütött, szeletelt cukkinit, a lisztbe forgatott, ropogósra sült apró halakat, a paradicsomés sültpaprika-szószban tálalt rákot és sült tintahalat. Szomjunk csillapítására fehér- és vörösbort szolgáltak fel s keleti édességeket, mézzel átitatott, pisztáciás leveles tésztát, könnyű sárgadinnyefagylaltot. Ízletes volt a forró vízzel felöntött görög kávé, édes volt az ital, és a zacc a csésze alján maradt.

SZÖKŐKÚTSHOW, SZIRTAKI, GYERMEKANIMÁCIÓ

A bőséges ebéd után útra keltünk a Chalkidiki-félszigetre, hogy elfoglaljuk szálláshelyünket a Pomegranate Wellness & SPA Hotelben. A szálloda méltán viseli homlokzatán az öt csillagot. Márvány-, tükör-, üveg- és krómfelületei, a folyosó fülkéiben kiállított klasszikus görög szobrok másolatai modern környezettel társulnak. Füves, pálma- és gránátalmafákkal, mediterrán bokrokkal, virágokkal beültetett kertjéből járólapokkal kikövezett utak vezetnek az apartmanokhoz, kertkapcsolatot biztosítva. A parkban medencék, színpad, különféle bárok, gyermekfoglalkoztatók ölelik körbe az épületet, s egyenes út vezet a saját, kavicsos tengerpartig. Esténként élő zene várja az épületben a szórakozni vágyó vendégeket, vagy a szabadtéri színpadon, a medencék mellett szintén élő zenére járhatják körben, összefogódzva a szirtakit. Felejthetetlen az épület előtti esti szökőkútshow, a zenére különféle formákban, más-más színnel megfestett, fel-felszökő vízsugarak, a meg-meggyulladó fáklyák. A műsor záróképe olyan látványt és érzetet adott, mintha hanyatt fekve lebegnénk a víz alatt, és felettünk lassú, óriási hullámokban hömpölyögne a tenger, és minden egyes vízcseppje apró szikraként ragyogna. A műsort fehér ruhás táncosok tették még különlegesebbé. A gyermekek szórakoztatásáról fiatal nemzetközi animátorcsapat – köztük magyar tanítónő – is gondoskodik, vidám játékokkal felejthetetlenné téve nyaralásukat. Hűvösebb időben sem kell nélkülözniük a tenger vizét a hotel lakóinak, a wellness- és sparészlegen tengervízzel feltöltött úszómedencében fürödhetnek. Kellemes, 24 Celsius-fokos vize jólesik a finn, az orosz szauna vagy a gőzfürdő után. Különböző élményelemek frissítik a testet, mint a langyos, illetve trópusi esőt imitáló zuhanyok, a Kneipp-taposó, a merülőmedence, a jakuzzi. A wellness után – mint a régi görögök – falfülkékben álló ágyakon pihenhetünk, a modern technika használatával, légkondicionált helyen. Mindehhez fehér fürdőköpeny, fürdőlepedő, egyszer használatos papucsok járnak.

HELIKOPTER-LESZÁLLÓPÁLYA ÉS „BOTANIKUS KERT”

Két nap alatt számos hotelt megnéztünk a Chalkidiki-félszigetből három ujjként kinyúló félszigetek két közelebbi nyúlványán: Sithonián és Kassandrán, valamint Pieria tartományban. Az egyik hotelnek még helikopter-leszállópályája is van. A legkülönlegesebbnek a Cavo Olimpo Luxury Resort és Spát találtuk. Légkondicionált volt a folyosója is, a lakásméretű lakosztály ideális elosztása, az óriási ablakok, a lakosztályhoz tartozó, feszített víztükrű saját medencék és a szintén feszített víztükrű nagy, közös medencék minden igényt kielégítenek.

A négy- és ötcsillagos hotelekben bárok és különféle éttermek állnak a nyaralók rendelkezésére az épületben és a medenceparton. Hotelenként más-más különlegesség csábítja a vendégeket: night klub, kaszinó, görög show-műsorok. Az egyik mediterrán tetejű, piros cserepes üdülőfalu mellett zöldellő növények borítják a sziklákat, régi festményeken látni ilyen vadregényes tájat, a másik oldalon olajfaligetek, elöl pedig a kék, a zöld és a szürke különböző árnyalataiban játszó Égei-tenger, amelynek vize átlátszó és kristálytiszta. Némelyik hotel parkja botanikus kertnek is beillik, a különféle fák törzsénél táblácskák jelzik annak nevét és a legfontosabb tudnivalókat. Ott hétköznapiak a nekünk egzotikus citrusfák: citrom, narancs zöldell, érik a gránátalma, termést hoz a magnólia, második szüretre érleli bogyóit az olajfa, zöld és feketébe hajló, sötétlila szemeket is tartogat. A mediterrán éghajlaton bokorrá növő virágok sorakoznak a kertekben.

GÖRÖG ISTENEK LAKHELYE

Szállodalátogatásunk végén az Olimposzra kirándultunk. A luxushotel felé vezető úton már lenyűgözött a hegy látványa, és a hotelből is a mögöttünk magasodó szirtekben gyönyörködhettünk, lábánál, a hotel előtt hullámzott a tenger. Az Olimposz zordnak tűnt, csúcsai felhőkbe burkolóztak és az odavezető úton árnyékot vetett ránk. De amikor felérve elénk tárult a közel 3000 méter magas hegylánc fehér szikláival, zöld erdőivel, elcsendesedtünk a látványtól. A tizenkét olimposzi isten lakhelyén jártunk, ott, ahol a legenda szerint Zeusz uralkodott.

ÉGIG ÉRŐ SZIKLÁK

A Meteorák meglátogatását, az „égben lebegő kolostorokat” kínálta utolsó Görögországban töltött napunk. A legöregebbikhez, a Varlaam-kolostorhoz az ikonmásoló műhelyen át vezetett az út, Kalambaka városa mellett. Miután megszemléltük, hogyan alkotnak a festmény-, illetve az ikonmásolók, és vásároltunk, továbbmentünk a ritka természeti tüneményekhez, az évmilliók során a tengerből kiemelkedett 100-150 méter magas sziklákhoz. A hatalmas, meredek, síkra csiszolódott oldalú, lenyűgöző kőszirtek láttán, az út mentén lévőre a fotó kedvéért kimászva megtapasztalhattuk az ember porszemnyi létét az időtlen hegyek között. Egykor 24 kolostor állt ott, ma már csak ötöt használnak a szerzetesek. A 14. században épült Varlaam-kolostorban – amely kápolnája építőjéről kapta nevét – még látható a kosárháló, amelyben egykor felhúzták társaikat és az élelmet a szerzetesek, de már kényelmesen kiépített, gyalogos műút vezet az épülethez. Múzeuma kézzel írt könyvritkaságokat, férfi- és női öltözeteket és mindennapi tárgyakat őriz. A templom falfestményei szenteket, egyházi személyeket ábrázolnak, különleges látványosságok. Egy udvarról nyíló kamrában koponyák sorakoznak a polcokon, egykori szerzetesek földi maradványai. Megmaradt a szerzetesek egykori konyhája a nyitott kéménnyel, a kúttal, a tűzhellyel, a fölé készített bográccsal, az edényekkel, hordókkal. Az udvart mandulafák díszítik, cserepes növények zöldellnek a falak mentén. Két kolostor között láttunk kifeszített drótköteleket is a magasban, elektromos csörlők segítségével a kolostorok között így is lehet közlekedni.

Utolsó este előadást tartott a Mouzenidis Travel képviselője, bemutatva a 19 üzletágat – például orvosi szolgáltatások, ingatlanirodák, VIP-szolgáltatások – magáénak tudó, saját autóbuszparkkal és repülőgép-társasággal rendelkező vezető görög utazási irodát, amely tavaly nyitott képviseletet Magyarországon.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.