Számvetés - négy év MUISZ-elnökként

Erdei Bálint leköszönő elnök így emlékezett vissza a MUISZ tisztújító közgyűlésén az elmúlt négy évre.

A MUISZ december 12-én tartotta tisztújító közgyűlését a Danubius Hotel Flamenco Budapestben. Molnár Judit alelnök, és dr. Erdei Bálint elnök tulajdonképpen helyet cserélnek és Molnár Judit munkáját a jövő évtől Erdei mellett még két alelnök segíti majd: dr. Békefi Veronika és Drégely Ágnes.

A stafétát átadó Erdei Bálint így emlékezett vissza az érdekképviselet élén eltöltött időszakra:

 "Négy év alatt 30 százalékkal bővült a MUISZ tagok köre, (158-ról 213-ra) és ma már 150-es résztvevői létszámmal zajlik egy-egy közgyűlés. Egyhangúlag elfogadta a tagság a régóta bevezetni kívánt differenciált tagdíjakat, javult a belső kommunikációnk, erősebb lett a szövetség gazdasági helyzete, logót és szlogent is kapott a szövetség. Díjakat alapítottunk az ágazat kiválóságainak elismerésére, egyre gyakrabban fordulnak hozzánk a közéletben is szakmai kérdésekkel, a nagy turisztikai beruházások tervezésénél pedig mind jobban kikérik a véleményünket a döntéshozók - summázta a leköszönő elnök, aki eredményként még megemlítette a részvételeket az ECTAA közgyűlésein, az új kezdeményezésként létrejött MUISZ-vacsorákat és reggeliket, a Német Iparkamarába való belépést, a bel- és külföldi tanulmányutakat, a sikeres februári közgyűlést Marokkóban és az idei 355 000-es elérést produkáló nagyközönségi online kampányt, arról, miért is érdemes az embernek utazási irodával utaznia.

Erdei Bálint értékelőjében 2018 sorsdöntő fordulatának nevezte a július óta érvényben lévő új utazási irodai jogszabályt. Ahogy fogalmazott, ebben nem minden úgy alakult, ahogy szerették volna, egyebek között az, hogy a B2B kapcsolatokon alapuló utazási tevékenység nem minősül utazásszervezésnek, ami az utazási irodák bejegyzését illetően is változásokat hozott. Az ECTAA múlt heti közgyűlésén az derült ki, hogy ez a jogi gyakorlat más uniós tagállamban nem létezik. Az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetségének az a véleménye, hogy mindez nemzeti hatáskörbe tartozik. A MUISZ dolgozik azon, hogy kiköszörülje a csorbát: már be is adtak egy módosító indítványt – mondta el Erdei.

"A bruttó árazás bevezetése továbbra is a célok között szerepel, akárcsak a kötelező felelősségbiztosításé, és a lobbitevékenység fókuszában áll a hatékonyabb hatósági ellenőrzés elérése is. Régóta szó van arról, hogy szükséges volna a légitársaságok felelősségét a helyén kezelni. Ha egy légitársaság csődbe megy, nem történik semmi, ha ugyanez történik egy utazási irodával, az egyetlen más szektorban nem tapasztalható szankciókkal jár az iroda számára" - emelte ki Erdei.

A szakember rámutatott, hogy a MUISZ tagirodák adják a magyarországi utaztatók forgalmának 82 százalékát, 2017-ben mintegy 181 milliárd forintot a teljes piaci 225 milliárd forintból. 3200 fő az összfoglalkoztatottak száma a MUISZ tagirodákban, és érdekes adat, hogy az irodák 70 százaléka 10 fő alatti kisvállalkozás.

Erdei Bálint azt is bejelentette, hogy 2019 május 12-15. között Törökországban tartja majd tavaszi közgyűlését a szövetség a Sun & Fun Holidays meghívására. Októberben sok kerül egy ciprusi tanulmányútra is, és várhatóan jövőre is lesz study tour Szlovákiába.

 A szakember, - aki négygyermekes családapa is egyben - megköszönte felesége, Kata valamint kollégája és üzlettársa, Szabó Krisztián türelmét és támogatását és bevallotta, kezdetben nemigen tudta mire vállalkozik, hiszen a vélt napi egy órás munka helyett, napjainak több mint a felét vitte el az érdekképviseleti munka. De nem bánja, hiszen ahogy mondta, nagyon sok jó tapasztalattal gazdagodott.

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?