Szappanoperával nyerhetjük meg a koreai turistákat

Az ázsiai küldőpiacok kapcsán a legtöbb hazai turisztikai szakembernek Japán és Kína jut először eszébe, pedig a Dél-Koreai Köztársaságból közel annyi turista érkezik hozzánk, mint Japánból, a növekedés tempója pedig sokkal gyorsabb, mint a kínai relációban. Ezért is volt hasznos az a szakmai nap, amelyet a minap a Magyar Turizmus Zrt. szervezett a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapest Airport és a Koreai Kulturális Központ támogatásával Budapesten.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenlegi növekedés tartós lehet, mivel a kilátásaink is jók – mondta a kulturális központ vezetője, Kim Jae Hwan. Magyarország a jövő piaca lehet a koreai turisták számára, ugyanis egyre jobban érdekli őket Kelet-Európa. Az is elhangzott, hogy túlnyomó többségük csoporttal érkezik, alig marad többet nálunk egy éjszakánál, és a Bécs–Prága–Budapest háromszöget járja végig.

ŐRÜLT TEMPÓ

Aranyossy Mihály, a Magyar Turizmus Zrt. irodavezetője hozzátette, hogy közel 100 ezer turista érkezett hozzánk tavaly Dél-Koreából, az eltöltött vendégéjszakáik száma megközelítette a 130 ezret. Az is látszik viszont, hogy az átlagos tartózkodási idejük csupán 1,3 éjszaka, míg a kínai vendégek 1,9 éjszakát maradnak.

Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. regionális marketingigazgatója adott részletes elemzést a koreai turisták utazási szokásairól. Elmondta, hogy nagyon szembetűnő a koreai forgalom felfutása: míg 2009-ben csupán 34 ezer koreai vendégéjszakát regisztráltak nálunk, addig 2013-ban már 102 ezret. Ehhez képest is kiugró a növekedés 2014-ben: a vendégszám 40, a vendégéjszakák száma 26%-kal ugrott meg egyetlen év alatt, így az év végére a koreai vendégéjszakaszám elérheti a 150 ezret, és így megelőzheti Japánt a küldőországok között.

A dél-koreai turistákat azért is szeretjük különösen, mert 91%-uk szállodában száll meg, így adózott jövedelem keletkezik a gazdaságban. Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy csak 22%-uk érkezik repülővel, a többség busszal fedezi fel hazánkat. Ennek egyértelműen az az oka, hogy a Korean Air légitársaság Bécsbe és Prágába összesen heti hét járatot üzemeltet, a három főváros között pedig busszal közlekednek.

A koreaiak szeretnek olyan országokba utazni, ahol koreai cégek működnek, nálunk jó néhány ilyet találni, továbbá a szappanoperák helyszíneit is előszeretettel keresik fel. Az utóbbi évek egyik leggyorsabban felfutó desztinációja, Horvátország is annak köszönheti népszerűségét, hogy több ismert tévésorozatot forgattak déli szomszédunknál.

Hazánknak nincs turisztikai képviselete az országban, így a visegrádi négyekkel közösen promotáljuk a magyar turizmust, illetve tanulmányutakat szervez újságírók és utazásszervezők részére a nemzeti turizmusmarketingszervezet. Hamarosan azért elindul egy koreai nyelvű weboldal Magyarország látnivalóiról, benne elsősorban budapesti információkkal, és készül egy kiadvány is tízezer példányban. Sztojanovits Kristóf kiemelte, hogy a budapesti Koreai Kulturális Központtal karöltve állították össze a kiadvány tartalmát, így az teljes mértékben megfelel a koreai igényeknek.

ÁZSIAI TURISTÁK VENDÉGÉJSZAKÁINAK SZÁMA:

  KÍNA JAPÁN DÉL-KOREA
2011 116 100 134 700 60 700
2012 127 900 153 000 71 000
2013 138 500 162 800 102 000
2014 160 700 146 400 129 000

GULYÁS ÉS HALÁSZLÉ – TÁVOLI ROKONOK VAGYUNK?

Lengyel Miklós volt szöuli és phenjani nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy Dél-Koreát sokáig nem tartottuk fontos piacnak, ami nem is csoda, mivel 1989 előtt nem is volt hivatalos kapcsolatunk vele. A keleti blokk országai közül mi nyitottunk először feléjük, és ezt nem felejtik el.

Sokan ráadásul távoli rokonnak tekintenek minket, érdekes módon a halászlé és a gulyás ízvilága sem idegen számukra, hasonló fogások ott is megtalálhatók az étlapon. A magyarországi éttermeknek ezért érdemes lenne koreai nyelven is feltüntetniük ezeknek a fogásoknak a nevét. Nem esznek sósan, de szeretik a csípőset és a zsíros disznóhúst. Nem tudnak meglenni a tipikus korai rozspárlat, a szodzsu nélkül – hallhattuk.

A koreai emberekre jellemző, hogy nagyon sokat dolgoznak, így egy évben maximum két hét szabadságuk van. Ezért maradnak rövid ideig egy városban, hiszen minél több országot kell kipipálniuk néhány nap alatt. Egyszerre hagyománytisztelők és modernek. Lengyel szerint koreai nyelvű kiadványokkal, nekik kidolgozott speciális programcsomagokkal és közvetlen légi járattal lehetne még jobban fellendíteni a koreai turistaforgalmat Magyarországon.

Óriási lehetőség van a koreai celebekben is, ugyanis ezrek indulnak útnak egy-egy népszerű sorozat hatására a forgatási helyszínekre. Horvátország hihetetlenül népszerűvé vált az utóbbi időben, éppen egy ott játszódott szappanopera hatására. Sajnos mi, magyarok nem használtuk ki igazán, hogy Lee Byung-hun főszereplésével nálunk forgatták az Iris című filmet.

Új, speciális csomagajánlatokkal – golf, gyógyvíz és fesztivál – lehetne egy-két éjszakával meghosszabbítani a koreai turisták tartózkodását, de a nászutasprogramok is érdekelnék őket.

TILOS A SÜLT KRUMPLI

A koreai turistákat egy nálunk élő, idegenvezetőként és étterem-tulajdonosként dolgozó honfitársuk mutatta be közelebbről a konferencián. Justin Min Kim elmondta, hogy eltérő igényekkel és szokásokkal rendelkeznek a különböző korcsoportokhoz tartozó turisták. A legidősebbek, az 50–70 év közöttiek három- négy hónappal előre lefoglalják útjukat, a programváltozást nem tolerálják és csak koreai ételt fogyasztanak. Sült krumpli semmiképp ne legyen a tányérjukon, mert akkor úgy gondolják, gyorséttermi kosztot kapnak. Mivel nehezen boldogulnak a latin betűkkel, képes étlappal várjuk őket. Konzervatívok, ezért ledöbbennek, ha miniszoknyás vagy tetovált felszolgálókkal találkoznak. A konzervatív beállítódás igaz a második csoportra is. A középkorú turisták általában serdülő gyerekükkel érkeznek, ők azok, akik csak utazás előtt egy hónappal döntenek arról, hogy útnak indulnak. A koreaiak bárány- és pulykahúst nem esznek, és a folyami halat sem szeretik. Étkezésnél először az idősebb vendégeket kell kiszolgálni, mégpedig a férfiakkal kezdve, a középkorúak esetében viszont a nőké az elsőség.

FESZTIVÁLOZÓK, ORVOSTANHALLGATÓK

Érdekes módon a legfiatalabbak azok, akik akár több hónapra előre eltervezik érkezésüket. Ők árérzékenyek, képesek néhány ezer forintért olcsóbb repülőjegyet vásárolni, és vevők a különleges, egyedi élményekre, például szívesen mennek a Sziget Fesztiválra.

Kim szerint komolyabb marketinggel sokkal több koreait lehetne idecsábítani a magyarországi egyetemekre, külön toborzóprogramokat lehetne indítani, mivel a családok szeretik előre megnézni, hova íratnák be a gyereket. Ehhez képest egyedül a Pécsi Tudományegyetemnek van koreai nyelvű honlapja. Érdemes lenne szerinte kilépni a Bécs– Budapest–Prága arany háromszögből, és horvátországi, boszniai és montenegrói úti célokkal kombinálni a klasszikus útvonalat. Imádják a koreai vendégek az olyan programokat, amelyekbe bevonják őket, legyen szó közös szüretelésről vagy népviseletbe öltözésről, mivel szívesen vesznek részt a helyi, hagyományos élményekben.

POTENCIÁLIS ÜZLET A SZOMSZÉDBAN

Szlovéniában valóságos robbanás történt a koreai vendégforgalomban az utóbbi három évben, tavaly már 68 ezer vendégéjszakát töltöttek el az alpesi országban, az idén pedig várhatóan a 80 ezret is eléri ez a szám – tudtuk meg Karmen Novarlictől, a Szlovén Turisztikai Hivatal főosztályvezetőjétől. Tavasszal még charterjáratok is közlekednek közvetlenül Koreából Szlovéniába. Többségük (43%) az Alpok hegyvidékeit keresi fel, és csupán 18%-uk tölt el egy éjszakát Ljubljanában. Érdekes módon alig van átfedés (10%) a Szlovéniába és a Magyarországra utazó koreai turistacsoportok között, vagyis itt óriási növekedési potenciál rejlik mindkét ország számára.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.