Százéves tiszafák és a sellők hűlt helye

Épp harminc éve annak, hogy elballagtam a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumból. Egy szeptemberi tanulmányút során alkalmam nyílt a nosztalgiázásra, ugyanakkor felfedezhettem számos rejtett titkot és újdonságot.

Az évek során sok minden megváltozott Szegeden – egykori iskolámat már nem úgy hívják, mint akkor, az egyetem is elhagyta a József Attila nevet –, a város mediterrán légköre, a sok külföldi diák, a villamosok csilingelése, az élet lassúbb folyása ellenben ugyanolyan, mint kamaszkoromban. 1985-ben ugyanúgy sétáltunk végig iskola után a Hősök kapujától a Széchenyi térig a Kárász utcán, mint most. Akkor is megálltunk egy fagyira a Virág cukrászdánál, ahogy most is, és a Szegedi Szabadtéri Játékok akkor is tízezreket vonzott nyáron.

Az idő azonban nem állt meg a napfény városában, számtalan fejlesztés történt, amelyeket érdemes számba venni. Öt évvel ezelőtt adták át a Hunguest Hotel Forrás szomszédságában a Dél-Alföld egyik legnagyobb alapterületű fürdőjét, a Napfényfürdő Aquapolist, amelyet mi is kipróbálhattunk. A fürdőben az összes vízfelület 4400 négyzetméter, és egyszerre akár 3000 főt is képes befogadni. A számos kül- és beltéri csúszda mellett télire befedhető úszómedence, termálvizes és élménymedencék szolgálják a pihenést és a felüdülést. Aki igazán ki akar kapcsolódni, az próbálja ki a csak 16 éven felüliek által használható „csendes wellnesst”, ahol finn és infraszauna, aromabarlang és gőzfürdő közül lehet válogatni, a rozmárokat szabadtéri merülőmedence várja. A kiszáradás ellen ingyenteát kínálnak. Sikerült az egyik szaunaszeánszon részt vennünk: ezúttal a tágas gőzfürdő levegőjét irányította az izzadó testekre profi mozdulatokkal a szaunamester, majd kávés-csokoládés kenőccsel frissíthettük fel a bőrünket. Egy háromórás relaxálás az Aquapolisban ideális időtöltés lehet bárkinek, aki Szegeden jár.

MAGYAR EDE NYOMÁBAN

Fürdés után sétáljunk egy jót a belvárosban! A hazai szecessziós építészet kedvelői megnézhetik a híres építész, Magyar Ede legszebb munkáit, a képeslapra illő Reökpalotától a Goldschmidt-házig. Mielőtt a Reök-palota felé vennénk az irányt, vessünk néhány pillantást a Kárász utca sarkán álló Ungár–Meyer-palota táncoló félmeztelen kisasszonyokkal díszített kupolájára.

A hullámzó formákkal és vízililiomokkal büszkélkedő Reök-palota volt Magyar Ede első szegedi munkája, és nem véletlenül jut eszünkbe a fodrozódó víz az épület láttán: „testreszabott” épületet tervezett a megrendelő Reök Iván vízimérnöknek. Fura a legfelsőbb szint dísztelensége: oda sellőket szánt az építész, de a 9 gyermekes Reökné asszony ezt nem engedte, így csupán színes vonalak kerültek oda buja női idomok helyett.

70 EZER NÉZŐ NYARANTA

Az épületet belülről is megtekinthetjük, egyrészt mivel itt találhatók a Szegedi Szabadtéri Játékok irodái, másrészt időszaki kiállításokat is rendeznek a földszintjén. Ha már ott jártunk, hallottunk is pár érdekes dolgot Magyarország legnagyobb szabadtéri játszóhelyéről. Kiderült, hogy nyaranta 15-16 előadás kerül színpadra Szegeden, ezeket évente összesen már több mint 70 ezer néző tekinti meg. A népszínház-koncepció jegyében

arra ügyelnek, hogy túl sok kísérletezés ne legyen a színpadon. Ennek oka, hogy esténként meg kell tölteni a 4000 férőhelyes nézőteret, ezért elsősorban látványos, sztárokat felvonultató darabokat vesznek műsorra. Jövőre ünnepli fennállásának 85. évfordulóját a fesztivál, ebből az alkalomból az elmúlt évek legnagyobb sikerei visszatérnek a Dóm téri színpadra, amellett hogy három új produkció is színre kerül. A jegyárak nem emelkednek.

ZSIDÓ EMLÉKEK

Szeged zsidó kulturális öröksége külön vonzerőt jelent. Külön városnegyedük volt az 1770-es évektől megtelepedő zsidóknak az alföldi városban, ahol két zsinagógát és egy közösségi házat is építettek. A Reök-palotától pár perc sétára található a negyed, benne a világ negyedik legnagyobb, 1900–1902 között emelt, eklektikus stílusú zsinagógájával, amelyre úgy adtak ki építési engedélyt, hogy gyorsan növő növényekkel telepítsék körbe. Erre tiszafát ültettek minden oldalról mellé, amelyek lassan nőttek, mára viszont már teljesen eltakarják a fotósok elől a zsidó templomot. Szintén szecessziós stílusban épült Baumhorn Lipót tervei szerint 1903-ban a hitközségi székház, benne míves üvegablakokkal. Nincs messze innen Magyar Ede egy másik munkája, az egykori Goldschmiedt-palota, amely kívülről nem sok érdekességet mutat, mivel a hatvanas években megfosztották homlokzati díszítéseitől, azonban a gyönyörű nőalakokkal díszített kapualját mindenképp érdemes megnézni. Szegedi sétánkon ejtsük útba a Széchenyi téren álló városházát is, amely az 1879-es nagy árvíz után épült.

AZÉRT A VÍZ AZ ÚR

Szeged a napfény, a szecesszió és a paprika mellett a vizek városa is, hiszen itt ömlik a települést kettészelő Tiszába a Maros. A Tisza mentén több helyen bérelhetünk kajakot vagy kenut, sőt immár vezető nélküli, napelemmel működő kishajót is a Foka ökokikötőben. A belváros közelében fekvő kikötőben, amely pályázati támogatással épült néhány évvel ezelőtt, 14 kenu, 6 túrakajak és több különböző méretű hajó és motorcsónak bérelhető. A 4-6 személyes, napelemes hajók többségét bárki vezetheti, néhány perc alatt megtanulható az irányításuk. Utána irány a víz! Népszerű kirándulási helyszín a közelben a Maros és a Tisza összefolyása, ahol alacsony vízállás esetén óriási homokpadokon is piknikezhetünk. A kitartóak Makóig, Mártélyig vagy Csongrádig is elhajózhatnak, kenuzhatnak. Egy 3-4 napos túra során el lehet jutni akár a Szanazugig.

A vízben hal is terem bőven, így nem lehet teljes egy szegedi túra halászlé nélkül. Halászcsárdából is bőven akad, az egyik legendás hely a Sárgának nevezett partszakaszon az Öreg Kőrössy, ahol kihagyhatatlan a vegyes hallé, belsőséggel, utána egy jó túrós csuszával.

ÚSZIK A HAL

Halételeket a belvárosi vendéglátóhelyeken is találunk, a színház melletti Port Royalban ugyanakkor a magyaros húsételek mellett amerikai burgerek és quesadillák is szerepelnek az étlapon. Vendéglátóink jóvoltából egy alföldi borkóstolón is részt vehettünk. Csiszer László, az Arad-Hegyalján gazdálkodó Balla Géza szegedi borboltjának munkatársa vezetett be minket a három borvidéket (Csongrádi, Hajós-bajai, Kunsági) magába foglaló Duna Borrégió világába. A kiskőrösi Szentpéteri-pincétől terítékre került egy izgalmas savakkal büszkélkedő pozsonyi fehér, majd a soltvadkerti Lantos borászat ezerjó borával folytatódott a sor, amely a Vinagorán aranyérmet nyert. Ittunk egy izgalmas rozét is, amelyet a Szentpéteri-pincészet Néró csemegeszőlőből készített, a bor gyógyhatású. Vörösborból is akad díjnyertes nedű errefelé, ilyen a Lantos borászat kékfrankos-válogatása.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.