Száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk - írja társlapunk, a Privátbankár.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 1900-as évek elején a világ nagyvárosaiban egyre-másra nőttek ki a szállodák a földből, többnyire a vasúti pályaudvarok környékén. Létrejött egy izmosodó polgárság, azaz már nemcsak az arisztokraták keltek gyakran útra. Jóllehet, ők jobbára palotáikban laktak, amelyeket egy napi járóföldre építtettek, szerte az országban.

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a Nyugati pályaudvar környékén. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépíttetett és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított. 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Blu Hotel őse, melynek alapítója - akire nagy hatással volt az angol szállodaipar - a Britannia nevet adta.


Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A Székely Ivó meg a Móra-szoba

1926-ban Németh Aladár került a szálloda élére, s hozzáértésének köszönhetően megkezdődhetett a Britannia második fénykora. A polgárság igényeinek megfelelő helyiségeket alakítottak ki, lehetővé téve a szálloda bekapcsolódását Budapest virágzó kulturális és művészeti életébe.

 Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei díszítették a termeket. Ekkor alakították ki a híres Kupola termet, a Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra-szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, aki sokat tartózkodott itt. A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott.

A háború megviselte az épületet, bombatalálat érte, majd hadikórház működött falai között. A harcok végeztével azonban ismét megnyithatta kapuit, ekkor már az új és beszédes Béke szálloda néven. A ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott.

A legendás Kupola és az Orfeum

A Béke Kupola és az Orfeum fogalommá vált: olyan valódi sztárok, Kossuth-díjas művészek léptek itt fel, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill, valamint Hofi Géza, Máté Péter. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.

1985-ben a Hungarhotels teljes körűen felújította és modernizálta az épületet, így megkezdődhetett a szálloda harmadik fénykora. Az újjáépítéskor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: Haranghy munkái ma is az épület díszei. 1988-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett. 1995 óta a Danubius Hotels Groups tagja. 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

A mai Béke – bocsánat, Radisson Blu Béke - igazodik a legfrissebb enteriőr trendekhez. A hall tágas, levegős, pasztellszínek, kényelmes fotelek, puha fények, szelíd, kicsit skandináv beütésű design jellemzi.


Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A földszintre évekkel ezelőtt leköltözött a régebben az emeleten lévő Zsolnay kávéház, amely, miután nem lehetett az utcáról megközelíteni, kevéssé volt felfedezhető a Nagykörúton sétálók körében. A mostani vendégkör? Csiripelő japán lánykák, mellettük a laptopján dolgozó, hevesen gesztikuláló magyar férfi, capuccino-ra vágyó barátnők, taxira váró holland turisták.

Az utóbbi öt évben is sokat változott ez a patinás, tipikusan városi szálloda. A jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettem.

Kulcskérdés az energia

A teljes megújulás hosszú, 2017 telétől tavaly nyárig tartó folyamat volt, ezzel egy új fejezet nyílt a Béke szálloda történetében; nem először. A mostani vendégforgalomra nem panaszkodhatunk, 80 százalékos a foglaltság, ahol viszont minden fifikát be kell vetni, az a rezsivel való takarékoskodás, melynek fő elveit a Danubius Hotels központi energiapolitikájához igazítjuk.

Napelemek felszerelésében, hőszivattyúban gondolkodunk, éberen figyeljük, hogy a szobák ne legyenek túlfűtve, de a vendég se fázzon.  Holtszezonban, ha szükséges, lezárunk egy vagy két emeletet, ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A Radisson Blu Béke nyáron véget ért teljes szállodai megújulása után során már kiemelten kezelték az energiatakarékossági szempontokat, mind az izzók, mind a csapok a hatékony, felelős üzemeltetést segítik.

Mi lett a régi hagyományos magyar étteremmel?

Feleleveníteni a nagypolgári miliőt

Az utóbbi évtizedekben már oly mértékben szélesedett a budapesti vendéglátás palettája, hogy a magyarok ritka vendéggé váltak az utcáról egyébként sem látható étteremben. melynek mai feladata a reggeliztetés mellett a rendezvények ellátása. 2019-ben újult meg teljesen a régen oly kedvelt Szondi söröző, és ekkor kapta a The Globe nevet, amit az 1930-as évekből származó, Haranghy Jenő műemlékvédelem alatt álló Shakespeare témájú faliképei díszítenek ma is.

A’la carte étkezésre megtartottuk és kinyitottuk az utcára a Zsolnay Kávéházat, ami a 2018-as megújulása óta újra népszerű lett a budapestiek körében. Tóth Zoltán séf gasztronómiai önálló koncepciójának lényege, hogy a monarchia korabeli nagypolgári vendéglátást, a közös étkezések örömét és jelentőségét szeretné visszahozni, megmutatni minden szezonális étlapon.

Ötórai tea a Nagykörúton

A kávéházi vendéglátás intim jellegű, hiszen elsősorban a találkozás, a beszélgetés az itteni randevúk fő célja, de gyakoriak az üzleti ebédek, baráti csevelyek vagy békülős randevúk is.

Újdonság az ötórai tea, vagy nevezzük high tea-nek - és a zónaadagok felelevenítése. A modern küllemű, kézműves süteményeken kívül megjelennek itt a klasszikus magyar desszertek is, az Esterházy tortától a somlói galuskáig, csak egy kicsit másképp, de kézműves technikával, egyedileg készítve, és kézzel festett Zsolnay porcelánokban tálalva, ragaszkodva a hagyományhoz.

Hárfa esthez hárfás menü dukál

A jelent egyébként prózaibb körülmények is befolyásolják a szálloda életében, nem egyedüliként a szektorban. A franchise szerződéssel 1988 óta, Európában először, a Radisson lánchoz tartozó szálloda a Danubius Hotels tagja, ami könnyebbséget jelent a költséggazdálkodásban is.

Ami iszonyú nehéz manapság, hiszen minden alapanyag és kellék ára a többszörösére nőtt, nem beszélve a bérigényekről. Ekkora áremelkedést nem lehet érvényesíteni sem a szobaárakban, sem az étlapokon – emeli ki Heréb István .

Amikor emlékeztetem rá az igazgatót, hogy hajdanán a ház egyik fontos vonzereje volt a kortárs művészet megjelenítése, és az emeleten sorra nyíltak a kiállítások, megjegyzi, hogy - különösen idén, a 110. születésnap évében - sem mondtak le a művészeti programokról, irodalmi estekről és vezetett vendégsétákról.

A Zsolnay Kávéházban jelenleg is népszerűek a hárfás délutánok, amelyhez külön hárfás menü dukál.

Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

Foster úr, a szigorú törzsvendég

Ma a világ egyik legnagyobb szállodalánca a Radisson, - négyezernél is több házat mondhatnak a magukénak - amely több almárkával rendelkezik, ezek egyike a Blu. Rengeteg legenda kötődik az épülethez, szeretnénk ezeket feleleveníteni a turistáknak, és a Zsolnay Kávéház belföldi közönségének is.

Gondoljunk csak a szálloda előterében álló Foster Úrra, aki a hagyomány szerint rajtunk, a mindenkori házigazdákon tartja a szemét, azt figyelve, hogy jól szolgáljuk-e ki a betérőket. A hagyomány szerint ő az első törzsvendégünk, aki ma a blogján keresztül mutatja be a város nevezetességeit, programjait és gasztronómiai kínálatát.

Elek Lenke

privátbankár.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.