hirdetés
hirdetés

Szép ételek szép képeken - gasztrofotó-kiállítás nyílt Budapesten

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Fotóművészek Világszövetsége közös fotópályázatának kiállítását április 30-án, szombaton a múzeumban nyitotta meg Kiss Imre muzeológus.

hirdetés

A múzeum igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a Europeana Food and Drink projekt keretében megrendezett kiállításra a beérkezett pályamunkák közül a múzeum és az MFVSZ által delegált zsűri választotta ki a díjnyertes alkotásokat. A tárlat témája a gasztronómia személyes vonatkozású értelmezése volt. Az igazgató szeretné, ha ez az időszakos fotókiállítás egyben vándorkiállítás is lenne.

A fotókiállítás célja az örökségünk részét képező ételek és italok, az étkezési kultúránk és a hozzá kapcsolódó régi és mai szokásaink bemutatása az alábbi kategóriákban: étel, ital készítése, vendéglátás és étkezés, valamint az ételek és italok közösségi és szociális vonatkozásai.

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, Patrus Sándor arról tájékoztatott, hogy április 29-e és május 1-je között, a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében szerte az országban kiállításokat szerveztek. A válogatáson kiemelt 42 fotó szerepel, és a szakavatott zsűri döntése alapján az okleveleket három fotóművész vehette át. Az első Hámor Szabolcs lett, a második Fekete Antonio, a harmadik helyezést pedig Tulok András érte el. A kiállítás június 26-áig tart nyitva.

Hárman az oklevéllel
Hárman az oklevéllel


Patrus Sándor, Hámor Szabolcs, Fekete Antonio, Tulok András, Kiss Imre
Patrus Sándor, Hámor Szabolcs, Fekete Antonio, Tulok András, Kiss Imre

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ez alkalomból kiállításokkal, programsorozattal, fotópályázattal, könyvbemutatókkal, kedvezményes belépéssel és nyereményjátékkal is készülnek. A jubileumi események csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap lesz.

Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló –, országos gyűjtőkörű intézmény 2011 őszétől új helyszínen, a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira.

Forrás: Facebook / Hámor Szabolcs
Forrás: Facebook / Hámor Szabolcs


Tulok András két fotója
Tulok András két fotója


A múzeum kezdetben csak vendéglátóipar-történeti emlékeket gyűjtött, majd 1970-ben kereskedelem-történeti gyűjteménnyel bővült. Az intézmény ipartörténeti múzeumi feladatokat lát el, szakmuzeológiai követelményeknek tesz eleget.

A múzeum történeti anyagát a szakmához kapcsolódó képzőművészeti, numizmatikai gyűjtemény és a fotótár egészíti ki. Az intézmény kereskedelem-történeti, vendéglátóipari és biztosítás-történeti szakkönyvtárral rendelkezik. Kiemelt feladata az oktatásban és továbbképzésben való hatékony részvétel, a pályaorientáció segítése. Többek között tárlatvezetésekkel, rendhagyó iskolai órákkal, előadásokkal, vetélkedőkkel járul hozzá a szakmai műveltség gyarapításához.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai