Szerencsés kombináció

Mallorca és Andalúzia minden évben turisták millióit fogadja. Az érdeklődés érthető: a látnivalókon kívül mindkét helyen kulturált, minden igényt kielégítő turisztikai szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A két úti cél könnyedén kombinálható is.

Mallorcára évente tizenhárommillió turista érkezik, így repülőtere a madridi után Spanyolország legforgalmasabb légikikötője. Mallorcán minden megtalálható, ami kellhet a turistának, a nyüzsgés vagy a nyugalom, az elegáns szállodák vagy az eldugott kis öblök, sportlehetőség vagy a kulturális emlékek sokasága…

A szigetet három nagy tájegységre lehet osztani. Az északi-északnyugati részén a Tramuntana hegység húzódik, amely megvéd a hideg, északi szelektől, és tíznél is több olyan csúcs emelkedik ki, amely magasabb a mi Kékesünknél. Az eredmény látványos, szabdalt tengerpart, vadregényes sziklákkal. A Tramuntana déli része már „szelídebb”, lankásabb, narancs-, citrom- és olívaligetek borítják.

A sziget keleti részét a Levante hegy uralja, itt már kevesebb a szikla, ám remek öblök, homokos strandok találhatóak. A sziget belseje síkság, ahol mandulát, olívabogyót, szőlőt termesztenek, a városokban, falvakban pedig gazdag kultúrával, történelmi hagyományokkal találkozunk. Mallorcán nincs állandó folyó, hanem csak időszakos, úgynevezett torrenték, és a szűkös csapadék miatt ezek sem bővizűek.

Megérkezik George Sand és Chopin

Az első lakók valószínűleg Dél-Franciaországból érkeztek mintegy hétezer éve, komoly kereskedelmi hajókikötőket a görögök és a föníciaiak építettek. Az utakat, a vízvezetéket, a szőlőtermesztést a rómaiak hozták magukkal, de a több mint háromszáz évig tartó arab uralom (i. sz. 903–1229) is hatalmas kulturális és gazdasági fejlődést jelentett, új városok épültek, olajfa- és mandulaligeteket telepítettek. Mallorca 1349-ben vesztette el önállóságát, ekkor lett az aragóniai királyság része. (A szigetlakók a katalán nyelv mallorcai nyelvjárását beszélik, és rendkívül büszkék rá.)

Sokan 1838-ra teszik a mallorcai turizmus kezdetét, ekkor érkezett a szigetre a francia írónő, George Sand és a lengyel zeneszerző, Frédéric Chopin. Egy év múlva megjelenik Sand regénye Egy tél Mallorcán címmel, amely felkelti a művészvilág máig tartó érdeklődését. A két világháború között Robert Graves angol író, költő, műfordító költözött ide, és látta hetekig vendégül a magyar fordítókollégát, Devecseri Gábort, napjainkban a spanyol királyi család, Michael Douglas, Claudia Schiffer, Pierce Brosnan, Boris Becker és még számos híresség rendelkezik mallorcai villával. Mallorcát nem csupán a forró nyárban látogatják turisták, amikor a 35-36 fokban a tenger felől állandóan fújdogáló kellemes szél hoz enyhülést, hanem télen is, mert a napi átlaghőmérséklet 15 fok. Kedvelt célpontja az asztmás, légúti betegségekben szenvedőknek is.

Narancsligetek és kisvasút


A fővárosban, Palma de Mallorcán lakik a népesség fele, mintegy négyszázezer ember. Egyik fő látványossága a homokkő katedrális, amely még világi funkciót is betöltött, a falak a hajdani kalóztámadások ellen is védelmet nyújtottak. A szigeten számos olyan település van, amelyek régi, patinás házain látszik, jómódban éltek az elődök. Az egyik ilyen Soller, amely több száz év óta a narancsligeteinek köszönheti a jólétet. A fővárost és Sollert vasútvonal köti össze, amelyen egykor főleg narancsot szállítottak, manapság viszont főleg turistákat fuvaroz. Az egyik legszebb rész a Formentorfélsziget és maga a Formentor-fok, ahonnan szép időben negyven-ötven kilométernyire is ellátni. Tavasszal és ősszel kicsit szeles lehet a sziklák tetején, idegenvezetőnk szerint megtörtént már, hogy a turistacsoport egy része négykézláb jött vissza a kilátóról. Ám kihagyni semmiképp sem szabad, miként Deia és Valdemossa hegyi falvak meglátogatását sem, utóbbi településben található az a karthauzi kolostor, ahol annak idején Chopin és Sand meghúzta magát – nyaranta nemzetközi zongorahangversenyt rendeznek itt.

Aki nem látta Granadát, nem látott semmit

Van egy spanyol mondás, amely szerint aki nem látta Granadát, az nem látott semmit.

Kétségtelen, Andalúzia és városainak neve mindig is varázslatosan csengett az utazók számára: Malaga, Granada, Cordóba, Sevilla, Ronda, Marbella külön-külön is megkapják a felülmúlhatatlan jelzőt. Az utak egész Andalúziában kitűnő állapotban vannak, meglátszik a virágzó idegenforgalom, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult a spanyol labdarúgóválogatott 2010-es világbajnoki aranyérme.

Mallorcai és andalúziai barátaink szerint 2009-ben a gazdasági világválság hatására érezhetően megcsappant számú turisták miatt nagy volt az ijedelem a piacon, 2010- re azonban már mindenki megnyugodott, szépen érkeztek a vendégek.

Kezdjük talán időrendben. Malaga a Costa Del Sol, azaz a napos part központja és egyik legkedveltebb turistacélpontja. A szokásos történelmi városrészen, mór építészeti emlékeken, a váron és a bikaviadal-arénán túl Malaga arról híres, hogy itt van Picasso szülőháza, valamint múzeuma is.

Granada a Sierra Nevada lábainál fekszik, érezhetően néhány fokkal hűvösebb is volt, mint Malagában. Granadáról az elmúlt évszázadokban költők sokasága írt verseket, zenészek sokasága énekelt a varázslatos városról, amelynek leglátogatottabb műemlékegyüttese a mór építészet remekműve, az Alhambra. (Granadát 1492-ben vették be a katolikus uralkodók, Izabella és Ferdinánd, abban az évben, amikor Kolumbusz kikötött Hispaniola szigetén.) Az arab kifejezés vörös erődöt jelent, és leírhatatlan látvány például alkonyatról, amint izzik a lemenő fényben. A magyar turistáknak nem árt tudni, hogy a látogatók létszáma limitált, vagy az interneten foglalunk jegyet, vagy nagyon korán odamegyünk, és még akkor is elképzelhető, hogy csak délutánra lesz jegy; különösen érvényes ez a nyári főszezonban.

Córdoba, a világ egyik legszebb városa

Aki nem látta Granadát, nem látott semmit – említettük fent. De akkor mit mondjunk Córdobára? E sorok szerzője vállalja a felelősséget azon véleményéért, hogy Córdoba bizonyosan a világ egyik legszebb városa. Maga a nagymecset is egy világcsoda, mert a mór építészet gyöngyszemét nem rombolták le, hanem gyönyörű, keresztény katedrálist alkottak benne. Így a látogatót az a szemkápráztató kulturális élmény éri, hogy egymás mellett csodálhatja a mór építészet stílusjegyeit, miközben néhány méter múlva a keresztény templomépítők keze munkáján ámuldozhat. A helyiek „mecsetkatedrálisnak” nevezik.

Córdobának fénykorában, a tizedik században egymillió lakosa volt. Amikor az európai városokban nyakig ért a sár, itt kövekkel burkolták az utcákat, fáklyás közvilágítás létezett, csaknem ezer fürdő (!) és félszáz iskola működött, és közel százezer kézművesműhelyt tartottak fenn. Córdoba belvárosa 1984-ben lett a világörökség része, feledhetetlen élmény ezeken az utcákon sétálgatni.

Van még egy világcsoda, az Alcazár, amely egy meseszép kert. Valamikor a mórok tették naggyá és gyönyörűvé, majd a katolikus királyok tökéletesítették.

Sevilla, Ronda, Marbella

Sevilla Andalúzia fővárosa és Spanyolország negyedik legnagyobb városa, ahol hatalmas katedrálisok emlékeztetnek a régi fénykorra, amikor az Újvilágból spanyol gályák sokasága hozta az aranyat, az ezüstöt, és a spanyol hidalgók és donnák számolatlanul költöttek a brüsszeli csipkére, a nemes paripákra, a toledói acélra. Az épületek, a megszámlálhatatlan, gazdagon díszített templom erről a gyarmatbirodalmi gazdagságról tanúskodik.

Sevilla napjainkra modern, milliós nagyvárossá vált, miközben az emberek közvetlensége megmarad. Egy esetben autóval eltévedtünk, az egyik megkérdezett járókelő, nyolcvanéves, bottal járó spanyol úr, azonmód bepattant az autóba, és a hátsó ülésről vezényelve odakalauzolt bennünket a szállodába.

Létezik egy festői városka Sevilla és a tengerpart közt, Ronda. Nem lehet kihagyni, hogy ez a Ronda gyönyörű, mert egy sziklaszirtre épült, amelyet kettévág a Guadalevin folyó mély szurdoka, a lakosok három hídon mehetnek át az egyik hatalmas szikláról a másikra. Az egyik, a Puento Nuevo százhúsz méternyi, szédítő magasságot ível át, és a házsorok nemegyszer a szakadék széléig is kinyúlnak – mindenféle értelemben szédítő élmény.

Utunk utolsó állomása Marbella, Andalúzia legelegánsabb üdülővárosa, itt évente több mint háromszáz napon keresztül garantált a napsütés, és az exkluzív szállodákban mindig uralkodók, filmsztárok, rockzenészek sokasága pihen. Ennek megfelelően a város szolgáltatásai is exkluzívak, csak golfpályából három tucat van, beszédes a kikötőben álló jachtok látványa, világmárkákkal vannak tele az üzletek, de magyar turista is, ha eljut ide, talál megfizethető szórakozási lehetőségeket. Ami a legolcsóbb, a főtéren Salvador Dalí köztéri szobrai láthatóak, és valljuk be, ez sem akármilyen élmény.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?