Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Miért éppen Szarvas?

Ha szeptember, akkor Szarvasi Szilvanapok, mégpedig tízenkilencedjére. A helyszín nem véletlen, hiszen a város környékén, a Körösök mentén termő gyümölcs igazi hungarikummá ’érett’. Jöjjön, és bizonyosodjon meg Ön is erről családjával, barátaival, ismerőseivel! A háromnapos, szilvával bélelt fesztivál péntek délután (szeptember 9-én 16:30-tól )a szarvasi Vízi Színháztól felvonulással indul, majd koncertekkel és különböző, érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik, egészen a vasárnap kora esti szilvabúcsúztató zárásig.

A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és mivel a térség kötött talaja a csonthéjas gyümölcsöknek, elsősorban a szilvafák telepítésének kedvezett, ezért az évek során, főleg a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, és kialakult Szarvas határában 1100 parasztholdnyi (mintegy 600 ha) zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

Mit érdemes felkeresni a fesztiválon?

Csasztvan András szerint, aki a fesztivál szíve-lelke, és egyben megteremtő-alapítója is a szarvasi rendezvénynek, ajánlatosnak tartja, hogy az idelátogatók keressék meg azt az öt tematikus utcát, mely a rendezvény alappillérei is egyben. Ilyen a Lurkó udvar, ahol kicsik bontakozhatnak ki kedvükre, szüleiknek javallott a Kézműves sörök és a borvidékek utcája, valamint az ínyenceknek kihagyhatatlan élmény a lekvárok utcája. E három napban Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek az eseményen – az ő tudásuk a garancia arra, hogy minden kínált étel minőségi a Szilvanapokon. Szarvas testvérvárosainak receptjei is bemutatásra kerülnek majd a szilva ünnepén, így lesznek erdélyi, szlovák, olasz és finn szilvás étkek a kínálatban.

Mi az a szilvanapi pálinkaminősítés?

A szilvanapi hagyományokhoz híven idén is lesz pálinkaminősítési verseny. Nevezni fél liter szilva, vagy más gyümölcsből készült pálinkával Békés megye területéről bárkinek lehet. Személyenként egyféle pálinkából egy nevezést fogadnak el a szervezők a helyszínen. A pálinkákat szilva és más egyfajú gyümölcs kategóriákban minősíti a zsűri. Minden kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést adnak ki. A bírálati szempontok között a tisztaság, a szín, az illat és az íz is fontos szerepet játszik.

Szilvásgombóc lesz?

Természetesen bőven lesz szilvásgombóc, és különféle szilvás ételek is. Tavaly csak szilvás gombócból 14 ezer fogyott – és senki ne aggódjon, idén sem készülnek kevesebbel a szarvasi asszonyok. A szilva ünnepének egyik kedvenc része a receptversenye, ahol Szarvas ’kedvenc szilvás süteményét’ kutatják. Idén is kerestetik a legjobb szilvás desszert, mégpedig olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna vezetésével. (X)

A RENDEZVÉNY TELJES IDŐTARTAMÁRA A BELÉPÉS INGYENES!

Részletes információk:

www.szarvasiszilvanapok.hu

www.szilvanapok.hu

facebook.com/Szilvanapok


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?