Szezonbővítés a Tisza-tónál

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza- tó és annak környéke az öko- és vízi turizmus területén már évek óta hazánk egyik legkiemelkedőbb területe. A természetjárók, a vízi túrázók, a horgászok és a fürdőzni vágyók által itt töltött napok nagy része a nyári hónapokra korlátozódik, így az év többi hónapjában jelentősen visszaesik az idegenforgalom. A szezon azonban kibővíthető a konferenciaturizmus fejlesztésével, és ezt a Tisza- tavi régióban is egyre többen felismerik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A Tisza-tavat a hetvenes években, a Tisza mesterséges szabályozásával, az Alföld öntözési rendszerének fejlesztése érdekében hozták létre. Csakhogy az emberkéz alkotta tavon idő közben olyan állatés növényvilág alakult ki, ami országos szinten egyedülállónak mondható. Ennek köszönhetően a tó az egyszerű tározóból valódi idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát.

Élményadó vízi világ

A térség természeti értékét mutatja, hogy a tó északi területe, a Tisza- tavi Madárrezervátum 1999- ben, a Hortobágyi Nemzeti Park részeként Világörökségi rangot kapott. Az itt megtalálható kétszáz madárfaj nemcsak az amatőr madármegfigyelőknek, hanem még az ornitológusoknak is igazi kincseket rejthetnek.

De a vízi állatvilág nemcsak a „madarászoknak” nyújt kikapcsolódást, hanem a horgászoknak is. A több mint ötvenféle itt élő fajon kívül a tó különlegessége még az is, hogy adottságai révén egész évben horgászható. Tavasszal süllőzni, nyáron pontyozni, ősszel csukázni járnak ide a horgászok. Sőt télen a morotvák befagyott vizén népszerű a lékhorgászat is.

A természet adta kincseken felül a Tisza-tó legnagyobb vonzereje természetesen maga a víz. A nyári fürdőzők a tó hét pontján, Abádszalókon, Nagykörűn, Kiskörén, Tiszanánán-Dinnyésháton, Sarudon, Poroszlón és Tiszafüreden is élvezhetik a hűsítő vizet. Az Abádszalóki-, valamint a Sarudiöböl egy része a motoros sporteszközök számára engedélyezett terület. Ez európai szinten is egyedülálló, így ezek a területek a vízi sportok kedvelőinek a paradicsoma. Vízi járművekből azonban emberi erővel hajtottak közül is sokat láthatunk errefelé, hiszen a tó csendes, nyugodt részei tökéletesen alkalmasak a vízitúrázásokra.

Hullámzó forgalom

A régió kereskedelmi szálláshelyeinek vendégszáma a külföldieket tekintve még tavaly is nőtt, viszont a belföldi vendégek száma 2003 óta csökken. Érdekes, hogy míg a külföldi vendégek száma a nyári hónapokban nőtt és a többi három évszakban csökkent, addig a belföldi vendégek száma épp ellenkezőleg változott. Míg 2002 első négy hónapjában kicsit több mint nyolcezer belföldi vendég fordult meg a szálláshelyeken, addig 2005. április végére ez a szám már háromszázhússzal túllépte a tizenegyezret is. A tavalyihoz képest kiugróan nagy, 144,2-os növekedés mutatkozik a szeptemberi hónap forgalmában is.

Ha viszont az ide év júliusában és augusztusában elért belföldi vendégforgalmat összehasonlítjuk a 2003-as nyári adatokkal, akkor azt láthatjuk, hogy az idei két hónapban összesen tizennyolcezer fővel csökkent a kereskedelmi szálláshelyek látogatottságának a száma. Ezt a visszaesést még a kiugróan magas tavaszi és őszi belföldi vendégszám sem tudta korrigálni, így szeptember végéig az előző év ugyanekkori adataihoz képest körülbelül hét százalékkal csökkent a régió szálláshelyeinek a vendégszáma. Néhány esős hét a nyári főszezonban, akárcsak az idén, jelentősen leronthatja a tó egész éves forgalmát.

Évről évre szinte teljesen azonos, körülbelül egyötödnyi szeletet tesznek ki a külföldiek az összes vendégszám „tortájából”. A tavalyi év kilencvennégyezer vendégéből huszonegyezer külföldi volt. Nagy részük, pontosan 20 995 fő európai volt, azon belül is 10 951 fő valamelyik uniós országból érkezett. A fennmaradó részt főleg az amerikai és az ázsiai országok turistái tették ki.

Az összességében csökkenő főszezoni vendégszámot azonban valószínűleg nem a vonzerő, a minőség, vagy az érdeklődés mérséklődése, hanem a nyári hónapok kifejezetten hűvös, csapadékos időjárása okozta. Mindazonáltal pozitívként említhetjük a vendégszám tavaszi és őszi növekedését, ami valószínűleg az egyre bővülő szolgáltatásoknak köszönhető.

Kísérletek a szezon meghosszabbítására

Az idegenforgalomra alapozó régiók számára a rövid szezon rengeteg kockázattal jár. Ugyanis, ha ez alatt a rövid idő alatt a vendégforgalom valamilyen okból elmarad, az év további részében már nem lehet pótolni azt. Ezért is próbálkoznak egyre többen a kéthárom hónapos nyári főszezon kibővítésével.

A Tisza-tavi régióban, mint ahogy azt már említettük, ennek egyik módja az egész évben aktív horgászturizmus fejlesztése, másrészt pedig a kisebb-nagyobb konferenciatermek létrehozása. A konferenciaturizmus előnye, hogy a vállalati rendezvények leginkább az őszi, téli és tavaszi hónapokra esnek, így a szezon úgy bővülhet, hogy közben a nyári hónapok megmaradhatnak a turistáknak. Fontos szempont, hogy hazánk Európa egyik legkedveltebb konferencia-helyszíne.

Ennek tudatában a több kis tárgyaló- és konferenciaterem mellett néhány nagyobb, több száz fős konferenciaterem is megépült az utóbbi években. Közülük az egyik legfiatalabbal a 2004 óta üzemelő berekfürdői Thermál Hotel Szivek***+ büszkélkedhet. A kétszáz fős, teljes technikai felszereltséggel ellátott konferenciatermet nemcsak céges tréningek, konferenciák megrendezéséhez, hanem nagyobb családi eseményekhez is ajánlják. Az eseményekre érkezőket a hotel 39 szobájában és négy apartmanjában lehet elszállásolni, az esetleges szabadidejükről pedig a gyógyvizes medence, a söröző és a bowlingpálya gondoskodik.

A Phőnix és a Hableány

Mulatozást és konferenciát akár egyszerre is tarthatunk a tiszaörvényi Hotel Hableány** Vigadótermében. Itt ugyanis a hang-, fény- és videotechnikai felszereltség mellett színpadot, táncparkettet és bárpultot is találhatunk. A légkondicionált terem egyaránt alkalmas 200 fős konferenciák vagy 160 fős családi összejövetelek megtartására is.

Befogadóképességét tekintve a régió legméretesebb konferenciahelyszínét Tiszaújvárosban találhatjuk meg. A Cívis Hotel Phőnix négy darab konferenciateremmel rendelkezik. Közülük a legnagyobb a Pódium terem 130 fős kapacitással, majd a közel fele ekkora, 60 fős Tokaj terem következik, míg a sort a két kisebbik terem, a 40 férőhelyes Tisza és a 30 fős Halász zárja. Ezek igény szerint egybenyithatóak, és természetesen rendelkeznek a szükséges technikai háttérrel is.

Érdekes helyszínek

A rendezvényhelyszínek versenyében előkelő helyen szerepel egy művelődési ház is. A karcagi Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ 250 férőhelyes, mobil székekkel ellátott nagyterme nemcsak konferenciák, hanem bálok és kiállítások megrendezésére is alkalmas.

Szintén érdekes helyszín lehet a berekfürdői Megbékélés Háza Református Konferencia-központ is. A név azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen a központban ugyanúgy tartanak világi konferenciákat, mint egyházi rendezvényeket. Kilencven fő részére minden technikai és prezentációs eszköz a rendelkezésre áll itt.

Hasonló méretű teremmel, de más szolgáltatási körrel rendelkezik a Tiszaroffi Kastélyszálló****. A a konferenciára érkező száz vendéget nemcsak normál szobákban, hanem négy, antik bútorozású lakosztályban is elszállásolhatják. Egy olasz golyósportot, a bocsát is kipróbálhatják a vendégek az erre kialakított pályán.

Százfős vállalati rendezvények megrendezésére alkalmas a poroszlói Fűzfa Pihenőpark, az erdőtelei Pintér tanya és a besenyőtelki Hotel Fauna. Az olyan kisebb cégeknek sem kell messzire menniük a Tisza-tó vízi világától, akik száz fő alatti rendezvényt szeretnének tartani. Ők a berekfürdői, besenyőtelki, kiskörei, karcagi és polgári hotelekben, panziókban találhatják meg számításukat.

Jóllehet, a konferenciaturizmus ma még nem tartozik a Tisza-tavi régió elsődleges termékei közé, mégis, a hűvös nyarak okozta gyenge főszezon kieséseit valamilyen módon pótolni kell. Erre jó lehetőség a konferenciaturizmus fejlesztése, hiszen a gyönyörű környezet ideális helyszínéül szolgálhat mindenféle vállalati rendezvénynek.

Szálloda épül Tiszafüreden

A jövő év tavaszán Tiszafüreden kezdetét veszi egy beruházás, amelynek keretében megépül a Termál Hotel Tisza-balneum Konferencia és Wellness Szálloda. A tervek szerint az épületben egy minden igényt kielégítő kétszáz fős konferenciaterem fog helyet kapni.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.