hirdetés
hirdetés

Szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezet be Tunézia

Az ország történetének legsúlyosabb merénylete 38 ártatlan turista életét követelte. A tragédiát követően a tunéziai Turisztikai Minisztérium elhatározta, hogy a jövőben minden eszközzel gátat vetnek a hasonló eseményeknek. 

hirdetés

A turisták biztonságáért felelős szervezet új, minden eddiginél szigorúbb szabályozást vezet be. A turisztikai zónák külső és belső környezetét mintegy 1000 biztonsági őr fogja vigyázni fix és mobil biztonsági egységekkel. A turisztikai miniszter bejelentette, hogy az állam minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a szektort, garantálni fogják az átláthatóságot, és támogatják azokat a tunéziai állampolgárokat, akiknek fő kereseti forrása az idegenforgalom. Tunézia lételeme a turizmus, minden más gazdasági ágazatnál nagyobb jelentőséggel bír.

Fokozott védelmi intézkedések, a biztonságérzet növelése

A miniszter elrendelte a kulturális és archeológiai attrakciók fokozott védelmét, a csoportos kiránduláson résztvevő turistákat minden esetben kísérő felügyeli majd, megerősítik a parkolókat, a turisták által használt közlekedési eszközök ellenőrzését, a szállodák biztonsági személyzetének pedig képzéseket indítanak, a biztonsági megfigyelő rendszerek és berendezések széleskörű alkalmazását szorgalmazzák.

A miniszter utasította a tartalékos hadsereget, hogy intézkedjenek a hotelek fokozott védelméről, a turisták által látogatott helyszínek biztonságáról. Ígéretet tett arra, hogy megállítják a szélsőséges nézeteket terjesztő szónokokat, megszüntetik a rejtélyes körülmények közt alapított szervezeteket, azok által létrehozott és üzemeltetett weboldalakat.

A terrorizmus csökkenthető, de jelenleg meg nem állítható

Világos, hogy a kormányzat biztonságpolitikája alapos felülvizsgálatra és megreformálásra szorul, a legtöbb turisztikailag frekventált területen jelenleg nem elégséges a biztosítás. Amennyiben a most bejelentett szigorú biztonsági kezdeményezések végrehajtása nem ütközik akadályba, idővel talán csökkenthető, de hosszú távon meg nem állítható a terrorizmus - vélik szakértők.

Egy Észak-Afrika-szakértő szerint a meghirdetett intézkedések rövidtávon tovább erősítik a szélsőségeseket, valamint a katonák jelenléte militarizált érzést kelt, ami visszavetheti a turizmust, hiszen nem lesznek meg az idegenforgalom alappillérei, a béke és biztonság. Tunézia jelenleg igen bonyolult helyzetben van, meg lehet erősíteni a turisztikai területek védelmét, meg lehet nehezíteni a támadók dolgát, azonban ezek az intézkedések nemcsak a terroristákat, hanem magukat a turistákat is távoltarthatják.

Mindazonáltal Tunéziának szüksége van a turistákra, különösképpen a tengerparti területeken, mint Sousse, ahol ez az egyetlen működőképes és profitábilis gazdasági ágazat. Az ország GDP-jének 15%-a a turisták költéséből keletkezik.

KKM: az üdülőzónákban a rendkívüli állapot közvetlen hatásai nem érzékelhetők

A tunéziai üdülőzónákban a rendkívüli állapot közvetlen hatásai nem érzékelhetők - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban, hogy Tunéziában az államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A tengerpartokon július másodikától a biztonsági erők fegyveresei teljesítenek szolgálatot, az ő megjelenésük zavart nem okoz, megnyugtató módon hat - olvasható a tárca közleményében.

Hozzátették, hogy a tunéziai lépés célja és motivációja a megelőzés, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni urbanizált övezetekben a biztonság és stabilitás fenntartásához (állampolgárok, objektumok védelme, műveletek végrehajtása), azaz az intézkedés elsődleges célja a biztonság fokozása. (MTI)

Fodor Eszter
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai