Színház a lombok alatt

Megnyílt a múltidéző kiállítás a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetének első korszakából (1938-1943) a Víztorony-udvarban: plakátok, fotók és érdekességek az OSZMI gyűjteményéből. GAJDÓ TAMÁS színháztörténész, a kiállítás egyik kurátora Mátraházi Zsuzsának mesélt.

Rózsáért nem kellett a kellékesnek szaladgálnia, elég volt, ha a színpadtól karnyújtásnyira levő margitszigeti rózsalugasból szakított egy szálat a színész. A Víztorony is jól jött, amikor a boszorkányt a nézőtér fölött egészen a magas építmény csúcsáig lehetett röpíteni. Látványos és igényes turistacsalogatókat rendeztek már a kezdeti években is a most hetvenöt éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az első öt év színháztörténeti emlékeiből kiállítás látható a Víztornyot körülölelő kerengőben.

„Akusztikailag ez a hely kitűnő. Az emelt nézőtér, a mögötte magasló erkélyes torony és a szemközt meg oldalt álló terebély fák úgylátszik kitűnő hangfölfogó felület... Akárki választotta előadási helynek ezt a zugot, nagyszerűen értett hozzá” – írta a Nyugatban 1938-ban az az évben megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Játékok egyik első előadásáról, Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékáról közölt kritikájában Tersánszky Józsi Jenő. Az írói dicséret Kaffka Pétert illeti, akinek tervei szerint most hetvenöt éve épült meg a Margitszigeti Nagyszínpad.

A főváros idegenforgalmi tekintetben szerette volna a szabadtéri színházzal a Margitszigetet fellendíteni, tudom meg Gajdó Tamás színháztörténésztől. Elsősorban nem a magyar közönségre számítottak, hanem a turistáknak kívántak színvonalas szórakozást biztosítani. Egyébként a jegyeket olyan borsos áron kínálták, hogy azokat csak a módos, úri közönség tudta megvásárolni. A műsorfüzeteket, nyilván a nemzetközi érdeklődésre számítva, német és angol nyelven is megjelentették. Magyarul játszottak, de olyan darabokat választottak, amelyek Európa-szerte ismertek, mint például Shakespeare egyes drámáit, illetve könnyen követhető zenés műveket, operákat.

Erre a Nyugat-beli kritika is utal: „Közelünkben egy csomó idegen ül. Szingalézek, úgy tetszik. Nők is, férfiak is… Aggódóan figyeljük ezeket a mandulaszemű idegeneket; hogyan tetszik nekik ez a szabadtéri játék? Tetszik nekik. Mulatnak rajta, tárgyalják, tapsolnak a közönséggel. A zene, az ének megfogja őket és egészen jól megérthetik, miről van szó a játékban. A kosztümök pedig biztosan elbájolják őket.”

Látványos előadásokat említ a színháztörténész. A Csongor és Tündében a kalmár kelméit cirkuszi vagy állatkerti teve szállította. A János vitéz daljátékban igazi birkanyájat terelgetett Kukorica Jancsi meg elevenen ugráló juhászkutyája, a huszárok franciákkal vívott csatájában ízig-vérig tüzes paripák vágtattak a színen, sőt még egy mesterséges tavat is berendeztek, amelybe a Bagó által hozott rózsát bedobhatta az Iluskát kereső vitéz. Tersánszky ugyan sokallotta, hogy a mostohát (mármint a bábuját) nemcsak a színpad terében röptették, hanem föl, egészen a Víztorony csúcsáig, de összességében neki is kellemes benyomása volt az előadásról.

A színpad annyira beolvadt a Margitsziget természeti környezetébe, hogy szinte alig lehetett megkülönböztetni tőle, említi Gajdó Tamás. A zenészek például földbe vájt árokban játszottak. A darabválasztás meg tovább hangsúlyozta ezt a sajátosságot. Shakespeare-től a hivatalos nyitó előadáson a Szentivánéji álmot, később A vihart, valamint az ugyancsak erdei helyszínű Ahogy tetsziket játszották. Mendelssohn zenéjére a fák között balettoztak a lányok. Az operák közül a Bajazzók, a Faust, a Parasztbecsület gyakran szerepelt a műsoron, de kedvelt szabadtéri előadásnak számított Schubert–Berté Három a kislány című dalműve is.

A réges-régi részleteket híradó-felvételekből ismerhetjük, meg onnan, hogy a színház egyik fő rendezője, NémethAntal nyolcmilliméteres filmet forgatott a próbákon és a premiereken. Ezeken látható a Víztorony akkor felújított környéke, de még az is, hogy micsoda rózsalugas virított a színpad mellett, és megbújt ott valamilyen vendéglátóhely is. A külsőségekre szintén adtak, a Víztorony tetejére ugyanúgy fölhúzták a zászlót, mint ahogy a Globe Színházra szokás.

Folyamatosan játszottak akkor a nyári szezonban, a Nemzeti Színház produkciói mellett az Operaház előadásai költöztek ki a margitszigeti szabadtérre, ahol érdekes módon először főúri műkedvelő társulat lépett fel, 1938. június 10-én. Újházy György–Bárdos Lajos Szent Margit-legendáját adták elő, Oláh Gusztáv rendezésében. Jellemző volt, hogy a kor vezető művészei szerepeltek vagy rendeztek a Margitszigeten, például Basilides Mária, Gobbi Hilda, Gózon Gyula, Honthy Hanna, Jávor Pál, Latabár Árpád, Lukács Margit, Major Tamás, Nádasdy Kálmán, Szeleczky Zita. Vendégművészként pedig Hans Meissner, a frankfurti állami színházak főintendánsa rendezte meg itt Schiller Tell Vilmosát.

A második világháború idején 1943-ban a korábbiakhoz képest kevésbé gazdag műsorkínálattal még működött a szabadtéri színpad. A bombázások azonban a földdel tették egyelővé, és csak 1949-től, az újjáépítését követően tudta folytatni hivatását.

A játszóhelyet ma működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. az évforduló alkalmából egész nyáron látogatható tárlatot rendez be Színház a lombok alatt címmel a Víztorony lábánál, a kerengőben július 5-én, az árvíz miatt ekkorra halasztódott nyitó előadásra. Az 1938 és 1943 közötti évek történetét felvillantó plakátok, fotók és színlapok eredetijét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben őrzik.

Mátraházi Zsuzsa (Forrás: Szabad Tér Színház)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.