Színt akarnak vinni a Balaton-felvidéki turizmusba

"Egy kis színt szeretnénk vinni a Balaton-felvidéki életbe, turizmusba. A természet, a kilátás, a bor megvan hozzá, csak programmá kellene alakítani" – fogalmazott a Tagyon Birtok tulajdonosa, Kartaly Attila a hosszú hétvégén tartott pincenyitón.

A program már hagyományosnak mondható, mert évek óta összehívják az ismerősöket, hogy az új szezon indulását egy kellemes nappal köszöntsék. A változás talán annyi, hogy mostanra a vendégek között a barátok mellett megszaporodtak az üzleti partnerek is.

A birtok a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján, a Nivegy-völgyben, a Tagyon-hegy szőlőkkel borított szoknyájának legfelső sávjában található. Zánkától északnyugati irányban másfél kilométerre, a Hegyestű csúcsától keletre alig egy kilométerre van, jól járható dűlőutakon közelíthető meg. A Balaton szintje fölött éppen száz méteres magasságban terül el, így az emelkedő még nem túlságosan nagy a gyalogláshoz, vagy akár a biciklizéshez sem, de már elég magas ahhoz, hogy a teraszos területről jó kilátást adjon a közép-balatoni tájra, a zánkai vidékre és a túlsó parton lévő Balatonszemes környékére.

A helyi leltár szerint a közel négyhektáros területen 60 gyümölcsfa és háromhektárnyi új és régi telepítésű szőlő található. Saját gondozású, 600 négyzetméteres konyhakertjükben több mint 30 féle zöldséget és fűszernövényt nevelnek vegyszerek felhasználása nélkül. Sokat belőlük hagyományos receptek szerint primőrmentes időkre is eltesznek.

Valamikor hat évvel ezelőtt a birtok megteremtése elsősorban azért indult, hogy szép környezetben, megfelelő "éléskamrával" ellátott találkozási, bulizó hely legyen a barátoknak. Az eredeti funkciót megtartva mára egyben vendéglátóhellyé is váltak. Itt a hegyen kicsit olyan ez, mint egy nagyvárosban a lakásvendéglők, egyszerre profi és családias. Nagyobb társaságok összejöveteleihez biztosítanak hangulatos körülményeket, finom ételeket, borokat, és igény szerint gyalogtúrára, biciklizésre, sőt vitorlázásra viszik őket.

Saját borral mostanáig nem rendelkeztek, a kínált italokat főleg a Nivegy-völgy fiatal, illetve fiatalos gondolkodású borászaitól válogatták össze. Ahogy az idei birtoknyitón kiderült, új korszak kezdődik, mert a kínálat egy már saját néven palackozott borral, a 2014-es Rizlingszilvániból készült Bodzillával bővült, amit borászként Hollósy Zsolt készített. A birtok borásza által már korábban is használt név kiválóan leírja az italt, amelyik bodzásan illatos, miközben gyümölcsös zamata mellett az élénk savai afféle godzillás erőt, élénkséget sejtetnek.

A borbemutató mellett az idei birtoknyitó másik nagy eseménye volt a befejezés előtt lévő új pince felavatása, ahol a következő szürettől már a saját borokat készítik.

Simon Zoltán, a birtok turisztikai programjaival, értékesítésükkel foglalkozó munkatársa elmondta, céljuk, hogy egyre több 10-20-30 fős rendezvényük legyen, amin barátok, kollégák, üzleti partnerek kellemes körülmények között akarnak találkozni.

„Kicsit esznek, kicsit isznak, kicsit sétálnak, kicsit gyógynövényeznek, kicsit túráznak, jól érzik magukat, miközben eltöltenek itt egy laza napot. S ha este maradnának, szerzünk nekik szállást a környéken” – foglalta össze röviden a szolgáltatásuk lényegét. Mint mondta, szállodákkal szeretnének dolgozni, túraszervezőkkel, túravezetőkkel pincetúrákat, gyógynövényes sétákat akarnak szervezni. Már építik a kapcsolatokat Hévíz, illetve a német piacok felé, és közvetlen együttműködést terveznek osztrák turisztikai szolgáltatókkal is.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?