Szlovák-magyar együttműködés a 2013-as kassai EKF-programban

Magyar közreműködéssel valósul meg Kassa 2013-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatának számos eseménye, például a Márai Sándor írót bemutató rendezvények egy része.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kassai EKF-program vezetői csütörtökön a budapesti Szlovák Intézetben számoltak be a sajtónak a 2013-ra tervezett programokról. Flóra Ondová Reiter, a Márai-projekt vezetője elmondta, hogy az íróval összefüggő programokra összesen 160 ezer eurót kapnak. A projekt elemei közül példaként említette, hogy a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) közösen kulturális túraútvonalakat állítottak össze. Egy leporelló formájú térképen kilenc kassai és hat budapesti útvonal szerepel azokból a helyekből, ahol Márai gyakran megfordult.
Mészáros Tibor Márai-kutató, a PIM munkatársa hozzátette: a térkép "kiegészítéseként" 20 oldalas, négy nyelvű - szlovák, magyar, angol, német - kiadvány készült, amely bővebben kifejti az író kötődését Kassához és Budapesthez. Szó van a füzetben Márai Sándor könyveinek világsikeréről is, ugyanis eddig 50 nyelvre fordították le csak a Gyertyák csonkig égnek című regényét.
Karol Vlahovsky szlovák irodalmár, műfordító, az MTA Füst Milán Alapítványa Fordítói díjának birtokosa elmondta, hogy a Kalligram Kiadó 15 kötetes Márai-életműsorozatot jelentet meg szlovák nyelven. 2013-ra 13 kötet lát napvilágot.
A Márai-projekt kassai vezetője kiegészítésként hozzátette, hogy az író szülőházában, az egykori Szegfű (ma Bocná) utcában idén október 20-tól látogatható az újjávarázsolt emlékszoba, amely modern berendezésével, szokatlan színvilágával, korszerű technikájával főként a fiatalokat szólítja meg.
Ötvenhárom perces dokumentumfilm is készült Márai kassai és budapesti életéről Széllel szemben címmel. A magyar fejezetet Enyedi Ildikó, míg a szlovákot Martin Stelbasky rendezte. A filmet pénteken délután mutatják be a PIM-ben, majd az alkotás a kassai Márai-emlékszobába kerül, ahol folyamatosan fogják vetíteni, de a szlovák televíziók is érdeklődnek utána.
Ján Sudzina, a kassai EKF-program igazgatója elmondta, hogy mintegy 60 millió euróból gazdálkodhatnak, amelyet elsősorban renoválásokra szánnak, új létesítményt nem építenek. A különböző rendezvények megszervezéséhez számítanak a szponzorokra is, eddig 32 cég jelezte, hogy támogatja a programsorozatot - tette hozzá.
Az MTI kérdésére elmondta, hogy Miskolccal eddig is jó testvérvárosi kapcsolatokat ápoltak, régóta megrendezik a Visegrádi Napokat, a vándor dzsesszfesztivált és rendszeresek a színházak és a képzőművészeti galériák közti cserék. Ján Sudzina hozzátette: reméli, hogy ez az együttműködés Miskolccal még intenzívebbé válik 2012/2013-ban.
Peter Germuska, az EKF turisztikai és vidékfejlesztési menedzsere a 2013-ra tervezett kassai programok közül kiemelte a Fehér éjszakát, amelyen interaktív fényinstallációk segítségével a látványt akár maguk a látogatók is alakíthatják. Idén volt az esemény premierje és a negyedmilliós város negyede, mintegy 50 ezer ember volt kíváncsi rá - hangsúlyozta Peter Germuska.
Megrendezik - az idén már szintén "kipróbált" - Park Fesztivált is koncertekkel, gyermekprogramokkal, és figyelnek a hosszú hétvégekre, amelyekre tematikus programokkal készülnek.
Sonja Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselője bejelentette, hogy a tervek szerint a 2013-as magyar Utazás kiállításon Kassa lesz a fővendég.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.