Szögliget: fáklyás ünnep és középkori kavalkád a várostrom emlékére

Ostromnappal és a vármentők napjaival vette kezdetét az idei turisztikai szezon a szlovák határhoz közeli Szögligeten. Az idén ünnepelték ugyanis a falu határában levő Szádvár csatájának 450. évfordulóját, valamint a védőrendszer úrhölgyére, a hősies Patócsy Zsófiára is emlékeztek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Üveges Attila polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, érdeklődéssel kísért, látványos eseménysorozatot tartottak. A program a falu központjában a helyi népdalkör műsorával kezdődött, majd fáklyás felvonulással folytatódott. Eközben a Szádvárért Baráti Kör tagjai ugyancsak fáklyákkal világították meg a vár romjait, amely sokaknak pompás látványt nyújtott. Az esti órákban pedig a Szalamandra Házban koncertet tartottak.

Kiállítás az ásatások leleteiből

Másnap az önkormányzat dísztermében nyitották meg azt a kiállítást, amely bemutatja a várbeli feltárások során előkerült leletanyagokat. Mindezt a Miskolci Herman Ottó Múzeum régészei tárták fel, és a közreműködésükkel és az anyagot öt évre a szögligeti önkormányzat rendelkezésére bocsátották. A tárlatot naponta, felügyelet mellett ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlatnyitót követően túrát szerveztek a Szádvár romjaihoz, amelyen csaknem százan vettek részt. Eközben a faluban, a Szalamandra Ház udvarán színes középkori kavalkáddal folytatódott a műsor. Korabeli ruhákba öltözve vonultak fel a Szabad Hajdúk, majd a Szádvári Ordasok Íjász Egyesület tartott látványos bemutatót és versenyt, de ott voltak a Diósgyőri Íjász Egyesület tagjai is, Szlovákiából pedig a Szent Orbán Borlovagrend vonult fel. Ezek mellett gyógynövényes bemutatót is tartottak, valamint kézművesek vásárán különböző termékekből válogathattak a turisták.

A rendezvények háromszáz vendéget fogadtak, akik az ország különböző részeiből érkeztek, Győrből például autóbusszal jöttek a jeles ünnepre. A résztvevők közül önkéntesen kapcsolódtak be a vár tisztításába is, gazt irtottak és szemetet szedtek. Legközelebb októberben tartanak hasonlót. A turisztikai szezonnyitóra a szögligeti szálláshelyek is megteltek, a látogatók négy nagyobb panzióban és tizenöt kisebb helyen kaptak szállást.

Szobrot állítanak a vár egykori úrnőjének

Ezt követően az ostromnaphoz kapcsolódva lengyel-magyar baráti találkozót is rendeztek Szögligeten. Ezt szakmai konferenciával kötötték egybe a vár egykori intézőjének házában, amelyet a Karszt Környezetvédelmi Egyesület szervezett. A konferencián elhangzott, hogy az újabb kutatási eredmények szerint Szádvár utolsó úrnője, Patócsy Zsófia az egyik lengyel király rokonságához tartozott. A találkozón a Szögligetért Baráti Kör elnöke bejelentette, hogy még az idén szeretnék elkészíttetni és a falu központjában felállítani Patócsy Zsófia szobrát.

Üveges Attila arra is emlékeztetett, hogy a kormány 2014-ben Nemzeti Várfelújítási Programot hirdetett. Ebbe a programba Szádvár is bekerült és várhatóan 2018-ban a romok állagát igyekeznek megőrizni, illetve az egyik nagyobb várelemet, például egy bástyát eredeti állapotába állítanak vissza. A tervek szerint ezt megelőzően, még az idén a Miskolci Herman Ottó Múzeum régészei további nagyobb feltárásokat kezdenek a várrom területén. A szögligeti önkormányzat és a falu közössége örül annak, hogy a vár állapotát figyelemmel kísérik, a várrekonstrukcióval pedig tovább erősödhet a turizmus a településen.

Fejlődő turizmus és élhető település

Tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Szádvárért Baráti Kör, melynek tagjai folyamatosan és aktívan dolgoztak és az elmúlt évtizedben több kiadványt jelentettek meg például a vár történetéről, továbbá ismeretterjesztő írásokról is. Ehhez a munkához a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat is kapcsolódott, miután képeslapot, valamint színes leporellót készítettek Szögliget nevezetességeiről. Emellett a vendégházakról is készült ismertető.

A turizmus továbbra is a falu gazdasági életének középpontjában marad a következő években is. Tavaly négyszázezer forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz. Abban bíznak, hogy ez az idén tovább növekszik. A képviselőtestület kidolgozta és elfogadta Szögliget hosszabb távra szóló idegenforgalmi stratégiáját, mely a Fejlődő turizmus és élhető település címet kapta. Ez felöleli a további elképzeléseket és a fejlesztéseket.


Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.