Szombattól az 1-es villamos helyett is pótlóbusz közlekedik

2018. július 7-től 27-ig az 1-es villamos Óbuda felől a Puskás Ferenc Stadionig, Kelenföld felől pedig a Közvágóhídig közlekedik vágányfelújítási munkák miatt; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. 

A BKK korábban közölte: a főváros második legnagyobb forgalmú villamosvonalának Mester utca és Népliget közötti szakaszán a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején a megállóhelyeket korszerűsítették, de mostanra a pályafelújítás is elengedhetetlenné vált. A rekonstrukció idején a villamospótló autóbuszok közlekedése mellett az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát meghosszabbítják a Népligetig.

A Dél-Budán utazóknak érdemes az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. A BKK a további, jellemző fővárosi utazási irányokban is a – párhuzamosan zajló építési munkákban érintett vonalakat elkerülő – kötöttpályás hálózat igénybevételét ajánlja alternatív eljutási lehetőségként.  A július 28-tól a nyári szünet végéig tartó időszakban is folytatódik majd a felújítási munka: ebben az időszakban Óbuda felől már hosszabb szakaszon, egészen a Népligetig járnak majd a villamosok; ezen építési ütem részletes forgalmi rendjéről a BKK később ad tájékoztatást.

Az 1-es villamos 2013-2014-ben elvégzett vonalfelújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon korszerűsítették a megállóhelyeket és vágányszabályozási munkákat is elvégeztek; a rekonstrukció kivitelezése közben azonban olyan, korábban nem látható műszaki körülményekre derült fény, amelyek a most kezdődő, komplexebb beavatkozásokat indokolják. A nyár végéig tartó időszakban a BKK beruházásában cserélik a korrodált, hullámosodott síneket az érintett vágányszakaszon, felújítják a földműveket, a sínek alátámasztására szolgáló zúzottkő ágyazatot, valamint a vonalszakaszon található útátjárók útburkolatát.

A felújítás első építési ütemében – a július 7-27. közötti időszakban – a BKV felújítja a vonal Hős utca környékén húzódó, rossz műszaki állapotú vágányt is – ennek a szakasznak a korszerűsítését a korábbi, uniós finanszírozású projekt nem tartalmazta. A rekonstrukció részeként ezen a helyszínen is elvégzik a közúti útátjárók felújítását.

Közösségi közlekedés az 1-es villamos vonalán

2018. július 7-től, szombattól 27-ig, péntekig az 1-es villamos a Bécsi út / Vörösvári út végállomás felől a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyig, a Fehérvári út / Etele út végállomás felől pedig a Közvágóhíd H megállóhelyig visz utasokat. A kimaradó szakaszon a Közvágóhíd H és a Puskás Ferenc Stadion M között közlekedő, 1-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni. A pótlóbuszra a Puskás Ferenc Stadionnál a 77-es trolibusz megállóhelyén, a Hungária körúton, a Közvágóhídnál pedig a 23-as autóbusz Boráros tér irányú megállóját követően, a Soroksári út – Máriássy utca torkolatában a vasúti híd alatt kialakított végállomásnál lehet felszállni.

További közösségi közlekedési változások

A munkavégzés miatt július 14-től, szombattól a Kőbánya-Kispest felé tartó M3-as metrópótló busz útvonala kissé módosul, ezért áthelyezik a Nagyvárad tér és Népliget megállóhelyét: a pótlóbuszra az éjszakai buszok megállóiban lehet felszállni. A belváros felé tartó metrópótló buszok útvonala nem változik.

Július 7-től várhatóan augusztus végéig az 51A villamos módosított útvonalon, az 51-es villamos vonalán a Mester utca / Ferenc körút és a Koppány utca között közlekedik.

Közúti forgalomkorlátozások

A gépkocsival közlekedőket is érinti a július 7-én kezdődő felújítás: a Könyves Kálmán körút Üllői út és Mester utca közötti szakaszán mindkét irányban lezárják a belső forgalmi sávot, így irányonként két sáv lesz majd járható egészen augusztus végéig. A július végéig tartó építési ütemben szintén két sávra szűkül majd a Könyves Kálmán körút a Vajda Péter utcánál, valamint a Hungária körút a Hős utcánál. Ugyanebben az időszakban a pótlóbuszok zavartalan haladása érdekében buszsávot jelölnek ki a Kerepesi út és az Üllői út között a Népliget irányú útpályán, ezért ebben az irányban a teljes szakaszon csak két forgalmi sáv lesz járható. Az ideiglenes sávcsökkenések közúti forgalmi hatását a jelzőlámpák áthangolásával – azaz a zöld jelzés hosszának megnövelésével – csökkentik majd.

Július 14-től, szombattól további korlátozásokat vezetnek be az Üllői úti csomópontban, ahol várhatóan egy hónapig megszűnik a Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé, illetve a Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé vezető balra kanyarodási lehetőség. A Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé tartóknak a Vágóhíd utca használatát javasoljuk, amelyet a Soroksári úton, a Mester utcán és az Albert Flórián úton át lehet elérni. A Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé az Orczy út–Elnök utca útvonal igénybevétele ajánlott. A Mester utca mindkét ágából a kivitelezés teljes ideje alatt csak egy sávon lehet majd balra kanyarodni a Könyves Kálmán körútra.

Forrás: BKK


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.