Sztárok, szakácsok, rizottók

Rendhagyó és igencsak különleges kezdeményezés színhelye volt április 17-én délután 15-17 óráig a pesti ARAZ Étterem konyhája és vendégtere: főzni tudó és kevésbé tudó hazai sztárok, az étterem, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó Continental Hotel Budapest üzleti partnerei és törzsvendége, és a konyhában segítő profi szakácsok népesítették be két órára a Dohány utcai ismert fine dining vendéglátóhelyet.

Nekik adta át két órára Barka Áron chef de cuisine a birodalmát. Mindannyian ugyanazon cél érdekében érkeztek: megnyerni egy olyan különös megmérettetést, amely során az derül ki, ki tud a legjobb, legkülönlegesebb és szemre is a legmutatósabb rizottót készíteni?

Rákóczi Feri, a Class FM rádió mindig hajnalban kelő műsorvezetője magabiztosan érkezett, nem véletlenül: ő ismerten a gasztronómia megszállottja, értője és lelkes gyakorló híve, saját bevallása szerint egy rizottó szinte a kisujjában van. Antal Timi, az RTL Klub 2012. évi X-Faktor női győztese már kevésbé volt biztos konyhai tudásában, ő a csapatában segítő profi szakácstól remélt – és persze kapott is – bőven segítséget. Pindroch Csaba, az ismert színész, szokásos lazaságával és kedvességével állt a tűzhely mögé – az az igazság, ő sem vallott szégyent: profi mód aprította a rizottóba valókat, keverte az ételt a tűzhelyen, és elsőrangúan tálalt. De meglepő módon Gallusz Niki művésznő is remekelt a konyhán: bár ő fennen hangoztatta, hogy a kulinária területéről inkább másik oldal, a jókat enni, inni szeretete áll közel hozzá – ennek ellenére kiválóan teljesített a versenyen.

Nemcsak a sztárok, hanem a szálloda üzleti partnerei és kedves vendégei is csillogtatták gasztronómiai hozzáértésüket, ugyanis ők voltak azok – Kollár Cecília a Contact Travel képviseletében, Tőkés Adrienn a Dynamic Tours-tól, az étteremben naponta vendégeskedő Kovács néni, a ház törzsvendége, és Lukács Csaba újságíró (a Magyar Nemzet világot járó főmunkatársa, aki épp Észak-Koreából érkezett egyenesen a versenyre) -, akik sorsolás útján egy csapatba kerültek valamelyik hírességgel.

Egy órát kaptak a sütés-főzésre a csapatok, amelyeknek alkalmi névválasztása szintén beszédes: Női szeszély lett a Gallusz Niki –Tőkés Adrienn páros neve, műalkotásuk pedig, egy igazán különös színűre sikeredett rizottó a Rózsaszín álom á la huncut rizottó nevet kapta.

Igazán nagy találkozás sikeredett a Kovács néni & Pindroch Csaba duó esetében, hiszen, mint kiderült, a törzsvendéghölgy nemcsak Csaba művészetének nagy rajongója, hanem gyakorlatilag a szomszédja is, hiszen egy helyen laknak. Így a névválasztásuk is logikus: először Mr. és Mrs. –nek hívták őket, majd amikor kiderült, hogy földiek, Szomszédok lett rögvest a nevük, ételük pedig a Parmotto á la Balas nevet kapta (tisztelegve ezzel az őket segítő szakács tudásának is).

Rákóczi Feri annyira a konyha ördöge, hogy eleinte nem is kellett neki segítség – igaz, nem is volt, hiszen a világjáró újságíró kicsit megkésve érkezett egyenesen a repülőtérről. A végére azonban ketten – hölgyszakács segítőjükkel kiegészülve – alkottak nagyot, igaz, nem maradandót, mert a Ferencesek elnevezésű csapatuk Ferencesek eledele nevű rizottó költeményük az utolsó szemig elfogyott.

Antal Timi pedig alkalmi csapattársával, Kollár Cecíliával profi módon hagyatkozott a konyhai életben jártas ARAZ-beli szakácsra, így elsöprő sikert arattak Rizosztár nevű csapatuk Kacsotto á la Rizosztár elnevezésű, látványos és ízletes munkájukkal.

Mindenki időre elkészült, gyönyörűen tálalva az eredményt, a szigorú ítész zsűri – melynek tagjai: Barka Áron (ARAZ Étterem, chef de cuisine) Dénes Dóra (Travelo, szerkesztő) Géher Zoltán (Continental Hotel Budapest, igazgató) Vágó Ágnes (Vendég & Hotel, felelős szerkesztő) Wiszkidenszky András (Dining Guide, tulajdonos) alig győzte kóstolni a sok látványosan finom rizottót. Megszületett a végeredmény is, amely a következő volt: Leggyorsabb és legjobb ételnév Ferencesek, legjobb íz harmónia Rizosztár, legötletesebb csapatnév Szomszédok, legszebb tálalás Női szeszély.

És végül ne feledkezzünk el a sztárokat, üzleti partnereiket, no meg Kovács nénit nagyban segítő ARAZ-szakácsokról sem, ők Bakonyi Balázs, Gracza Sándor, Klemensz Georgina és Varga Gábor voltak.

A Vendég & Hotellel közösen megrendezett versenyen nem volt vesztes, mindenki nyert. Aki sztárokkal süthetett-főzhetett, nekik egy feledhetetlen időtöltést, aki kóstolta az ételeket, ők gasztronómiai élményt kaptak, és mindenkinek jutott az örömfőzés alatt, a felhőtlen, jókedvű bolondozás során laza két órás szórakozás.

Minden nyertesnek a Continental Hotel Budapest értékes ajándékait nyújtotta át a ház képviseletében Varga Kitti marketing menedzser, aki moderálta a vidám rizottóshow bemutatót a Dohány utcai konyhán.

{youtube|id=xCIhi2ROg8Q}


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.