hirdetés
hirdetés

Tapolca után, Budapest előtt – Főszezon Tihanyban

A Főszezon kiállítást eddig csak a fővárosban rendezték meg, idén azonban Tapolcán és Tihanyban is megtartották ezt a mindig sok érdeklődőt vonzó turisztikai rendezvényt.

hirdetés

Tihanyban 2014. július 12-13-án a Visszhang-dombon mutatták be a vidéki kultúra, a gasztronómia, a helyi kézművesség, valamint a térség aktuális programkínálatát. A két vidéki fesztivál megrendezése az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködést segítő pályázaton elnyert támogatásnak köszönhető.

A megnyitót követő rögtönzött sajtótájékoztatón Tihany polgármestere számolt be a tihanyi fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről. Mint Tósoki Imre elmondta, a Legenda Projekt részeként átépítették a történelmi településközpont köztereit: megújultak az Ófalu utcái, a balatoni panorámát nyújtó Pisky sétány, a Borsos Miklós tér, a Mádl Ferenc tér, a Kálvária és a kikötő is, a bencés apátságban turisztikai látogatóközpontot alakítottak ki, és a Belső-tó partján lévő szabadtéri színpadot és környezetét is felújították.

Főszezon Tihanyban
Főszezon Tihanyban

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület vezetőjének tájékoztatása szerint az egyesülethez 60 település tartozik, területi márkát és ezzel együtt területi védjegyet alapítottak, amelyet az idén jegyeztettek be, és amelyet Szabados Zsuzsanna éppen akkor adott át a Gergely Borház képviselőjének, Szabó Gergelynek.

Védjegyátadás a Gergely borászatban
Védjegyátadás a Gergely borászatban

A tihanyi főszezonon bemutatkozási lehetőséget kaptak a térség turizmusban érintett LEADER HACS-ok (LEADER Helyi Akciócsoportok) és egyesületek. A két Helyi Akciócsoport összesen 104 települést foglal magába a Balaton-felvidéken, a Tapolcai- és Káli-medencében, a Zalai dombhátak és Zalavölgye térségében. Fő céljaik között szerepel a táji és épített környezet védelme és fenntartása, a térség turizmusának fejlesztése, a helyi hagyományokra épülő közösségmegújítás, a szálláshelyek és szolgáltatásaik minőségi fejlesztése.

Balaton
Balaton

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) közreműködésével a falusi vendéglátók Népi ízőrző udvar keretében kóstoltatással egybekötött bemutatókon ismertették meg kézműves termékeiket. A szolgáltatók együttműködésével a kiállításon szinte a térség teljes idegenforgalmi palettája megtalálható volt a bakancsos turizmustól a különböző kulturális és szórakoztató programokon át a sportolási lehetőségekig.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai