Tatabányai utazási iroda: 22 károsult, öt és fél milliós kár

A mai napig összesen öt és fél millió forint értékű kárigényt jelentettek be a rendőrségen annak a tatabányai utazási irodának a károsultjai, amelynek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal már áprilisban visszavonta.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Múlt héten számoltunk be arról, hogy több károsult is feljelentést tett a tatabányai rendőrkapitányságon, miután az egyik helyi utazási irodában lefoglalt külföldi útjuk nem valósult meg, az árát eddig nem látták viszont, az iroda pedig zárva tart.

Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Turizmus Online kérdésére akkor elmondta: vannak, akik az utazási iroda, mások egy konkrét, ott dolgozó személy ellen tettek feljelentést, a rendőrség ezért sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben, vizsgálat tárgyát képezi ugyanis az, hogy az utazási iroda, mint gazdasági társaság vagy egy adott személy ellen kell-e nyomozni. A szóvivő újbóli érdeklődésünkre elmondta: gyanúsított még mindig nincs, legalább két-három hét még, mire egyesítik a beérkezett feljelentéseket. Azt azonban hozzátette, hogy az ügyben cikkünk megjelenéséig 22 feljelentés érkezett összesen körülbelül öt és félmillió forint értékű megkárosításról. A tanúkihallgatás, az adatgyűjtés és a feljelentések felvétele azóta is folyamatban van.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: az MKEH-hoz eddig egy bejelentés sem érkezett semmilyen oldalról, fontos azonban megjegyezni, hogy a cég engedélyét idén áprilisban visszavonta a hivatal. Az azt követően, jogosultság nélkül végzett utazásszervezői vagy utazásközvetítői tevékenység esetén a hivatal abban az esetben tudna közigazgatási hatósági eljárás keretében eljárni, ha ennek ténye és a jogsértő vállalkozás neve a károsult utasok bejelentéseihez csatolt megrendelésekből, befizetési igazolásokból bizonyítható. Néhány utazási irodás ennek az esetnek a kapcsán tette fel azt a kérdést, hogy az MKEH miért nem tájékoztatja őket egy utazási iroda engedélyének visszavonásáról. Erre a felvetésre azt a választ kaptuk, hogy az MKEH a weboldalán rendszeres frissítéssel folyamatosan közzéteszi a jogosultsággal rendelkező utazási irodák listáját. Az MKEH weboldalára továbbá folyamatosan kerülnek fel azok a határozatok – még ha nem is a legfelhasználóbarátabb tagolással –, amelyeket hatósági ellenőrzései nyomán hozott, és melyek között az érintett utazási iroda nyilvántartásból való törlésének ténye is megtalálható. Ezeket a határozatok az MKEH a vonatkozó határidőig megjelenteti a magyarorszag.hu weboldalon a Hírközpont-hirdetmények menüpontban is, ahol az ügyek valamennyi lényegi információja jól tagolhatóan is olvasható. Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló ágazati szabályozás az MKEH számára ezek közzétételi kötelezettségét határozza meg, és a turizmusért felelős miniszter hatáskörébe utalja a minisztérium hivatalos lapjában és honlapján történő közzétételét – több más mellett – a nyilvántartásból törölt utazási irodák jegyzékében. A törlések körülbelül 2015 év végéig a havonta kiadott turisztikai értesítőben meg is jelentek, miután az aktuális, turizmusért felelős minisztérium rendszeresen bekérte a vonatkozó adatokat az MKEH-tól, ilyen értesítő azonban idén még nem jelent meg. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy jelenleg az sem igazolt, hogy a kárt okozó személy, illetve cég megegyezik az MKEH nyilvántartásában korábban szereplő vállalkozással.



Ahogy korábbi cikkünkben is leírtuk, az iroda számos utazásszervezővel állt szerződésben, amelyeknek a csomagjait értékesítette. Van olyan tour-operátor, amelynek több mint egymillió forinttal tartozik a tatabányai cég. A szervező úgy nyilatkozott: korábban volt szerződése a szóban forgó utazásközvetítővel, mivel azonban nem fizettek a tour-operátornak, felbontották a szerződést, és a rendőrségen tettek feljelentést az iroda ellen.

Értesüléseink szerint az érintett vállalkozás a Fun Trip Holiday Kft., melynek tulajdonosa az Event Travel Kft. volt ügyvezetője. Mindkét cég ellen több végrehajtási eljárást is indítottak. A Fun Trip Holiday Kft.-nek sem utazásszervezői, sem pedig utazásközvetítői tevékenység végzésére feljogosító engedélye nem volt. Így több eshetőség állhat fenn: vagy az Event Travel Kft. nevében kötöttek közvetítői szerződéseket a korábbi partnerekkel, holott erre már nem volt lehetőségük 2016 áprilisát követően, vagy a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében kötött közvetítői szerződéseket, viszont erre sem lett volna lehetősége engedély nélkül, esetleg a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében szervezett utakat engedély és vagyoni biztosíték nélkül.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.