Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése

De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.

Párizsban ismertette a 2019-es év globális bortermésére vonatkozó, első hivatalos becsléseket Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) főigazgatója. Az utóbbi három évben az előállított bor mennyisége rendkívül hektikusan alakult, de a szakember szerint ez az időszak túl rövid ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásai tekintetében messzemenő következtetéseket lehessen levonni az adatokból.

2019-ben a megtermelt bor globális mennyisége sok éves összehasonlításban várhatóan átlagos lesz.

Az összesített űrtartalom idén 263 millió hektoliter (Mhl) környékén alakul, ami csak kissé marad el az elmúlt tíz évben elért 270 Mhl-től. Bár tavaly óta jelentős mértékben, 10 százalékkal visszaesett a volumen, nincs ok szégyenkezésre – a 2018-ban elkönyvelt 294 Mhl rekord közeli érték. 2017-hez képest például idén 6 százalékkal több keletkezett az italból, de két évvel ezelőtt sok éves összevetésben is gyengén muzsikáltak a szőlőültetvények.

Halványabb hozamok Európában

Az Európai Unió adja a világ bortermelésének kb. 60 százalékát. Az öreg kontinensen borászati szempontból 2019 kissé sanyarú évnek bizonyult. A főbb szőlőtermelő országokban a túlságosan esős és fagyos tavasz, valamint a tikkasztó nyár alacsonyabban tartotta a termésmennyiségeket.

Idén Olaszország például 46,6 Mhl, Franciaország 41,9 Mhl, Spanyolország pedig 34,3 Mhl bort állít elő, ami tavalyhoz képest 15, 15, illetőleg 24 százalékos csökkenést jelent. Más kérdés, hogy volumen tekintetében világszinten így is ez a három állam vezeti a ranglistát. Globálisan Németország a maga 9 Mhl-ével 10., hazánk 3,2 Mhl-rel pedig 14. a sorban.

Máshol jobb a helyzet

Az északi féltekén az Európán kívüli bortermelő országok jó évet zártak. Bár az Egyesült Államokban tavalyhoz képest 1 százalékkal kevesebb, 23,6 Mhl borra elég szőlőt takarítottak be, helyi mércével mérve így is mesés a hozam. Oroszországban a bor mennyisége 7 százalékkal 6 Mhl-ra duzzadt.

A déli féltekén 2018-hoz képest szintén némi csökkenés tapasztalható, de a volumen a hosszú távú átlaghoz képest így sem marad alul. Az itteni nagyobb bortermelők közül Argentínában 13 Mhl, Ausztráliában 12,5 Mhl és Chilében 11,9 Mhl bormennyiségre lehet számítani. Dél-Afrika 9,7 Mhl-rel Németországot és akár Kínát is beelőzhette, bár az ázsiai országból nem áll még rendelkezésre kellő mennyiségű adat.

A 2019-ben 1 Mhl-nél több bort produkáló országok rangsora az előállított mennyiség szerint:

 1. Olaszország, 46,6 Mhl

 2. Franciaország, 41,9 Mhl

 3. Spanyolország, 34,3 Mhl

 4. USA, 23,6 Mhl

 5. Argentína, 13 Mhl

 6. Ausztrália, 12,5 Mhl

 7. Chile, 11,9 Mhl

 8. Dél-Afrika, 9,7 Mhl

 9. Kína (nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat, a 9.
     hely becslés)

 10. Németország, 9 Mhl

 11. Portugália, 6,7 Mhl

 12. Oroszország, 6 Mhl

 13. Románia, 4,9 Mhl

 14. Magyarország, 3,2 Mhl

 15. Új-Zéland, 3 Mhl

 16. Brazília, 2,9 Mhl

 17. Ausztria, 2,6 Mhl

 18. Görögország, 2 Mhl

 19. Grúzia, 1,6 Mhl

 20. Svájc, 1,1 Mhl

Forrás: Store Insider


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?