TDM konferencia: veszélybe kerülhetnek a turizmusból élő települések?

A Magyar Turisztikai Ügynökség a jelenlegi, TDM-szervezetek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását, majd egy körben történő újrahirdetését javasolja, a Magyar TDM Szövetség azonban ezzel szakmai szempontból nem ért egyet. Többek között erről is szó esett a XVI. Országos TDM Konferenciának első napján.

A Magyar TDM Szövetség december 1-jén és 2-án Mórahalmon tartja a XVI. Országos TDM Konferenciát, a csütörtök délelőtti eseményekről Magyarics Gábor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke számolt be lapunknak.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese „Fókuszban a desztinációk fejlesztése” címmel tartott előadást, mely során felvázolta: az MTÜ a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja, és egy új kiírását sürgeti, annak ellenére, hogy az első körben pályázók már csak az eredményhirdetésre várnak. A jelenlegi pályázat kétszer kétmilliárd forintos kerettel két körben került kiírásra, az MTÜ azonban ennek összevonását javasolja, vagyis, hogy egy körben, összesen négymilliárd forintos keretösszeggel hirdessék ki a pályázatokat. A javaslat azt követően született, hogy novemberben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy közigazgatási egységek helyett a turisztikai térségeket, vagyis a desztinációkat veszi alapul. Ez persze nem azt jelenti, hogy vissza is fogják vonni a jelenlegi pályázatot, arról pedig egyelőre nem esett szó, hogy a javaslattétel milyen fázisban van, és mi ennek a folyamata.

Magyarics Gábor előadásában erre reagálva elmondta: a TDM Szövetség nem tartja jó ötletnek a pályázat visszavonási javaslatát. Hozzátette: a TDM szervezetek 2008 óta úgy működnek, hogy nincs mögöttük jogi szabályozás, vagyis nincs turizmustörvény – ennek ellenére meglehetősen sikeresnek mondható a tevékenységük, a pályázati blokkolással viszont az eddigi rendszer működését is befolyásolják, sok esetben akár el is lehetetleníthetik azt. Az alelnök azt javasolja, hogy a jelenlegi pályázati kört ne vonják vissza, hanem hagyják meg az eredményhirdetésig, és a második kört fordítsák közösen a térségi szintek megerősítésére. Kifejtette, hogy jó ötletnek tartja a márkázható, piacképes térségek kialakítását, azonban ezek elképzelhetetlenek a helyi TDM-ek nélkül. Dr. Princzinger Péter azon felvetésére, hogy az MTÜ a desztinációk lehatárolásával kapcsolatban a TDM Szövetség szakmai együttműködését kéri, Magyarics Gábor elmondta: korábban a szövetség is kereste az MTÜ együttműködését, amely azonban ezidáig nem valósult meg, ezt az MTÜ azzal indokolta, hogy a turisztikai ügynökség új szervezeti struktúrája 2017 tavaszára épül majd fel, ezért nem történt eddig lépés ezirányban.

A TDM konferencia első szekciójában „Kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztések 2017-ben” címmel előadást tartott még dr. Révész Máriusz Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, valamint részben ehhez kapcsolódva tartott prezentációt a velo.hu-tól Szilasi László „Kerékpársport és kerékpárturizmus kéz a kézben, avagy mit tud Mallorca, s hogy érhetik utol a magyar desztinációk” címmel.

A délutáni pódiumbeszélgetés fő témái a délelőtti előadások által felvetett kérdések voltak, melynek résztvevői dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja, Könnyid László, az MSZÉSZ alelnöke, Musatics Éva, a MABEUSZ titkára voltak.

A délutáni két szekcióülésen az önkormányzatok és TDM-ek kapcsolatát, valamint a múzeum, mint turisztikai termék témáját boncolgatták. Utóbbival kapcsolatban fontos ugyanis, hogy a régi, vitrines bemutatási móddal szemben megvalósuljanak az új, vendégbarát és interaktív múzeumi fejlesztések, azonban ezeket el is kell adni a piacon, hiszen ezek is attrakciónak számítanak, így itt is fontos a különböző szereplőkkel, többek között a TDM-ekkel való együttműködés.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.