TDM szervezetek féloldalas helyzetben

Féloldalasan épült ki mostanáig a TDM rendszer Magyarországon - állapította meg Víg Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM koordinátora. Munkatársunktól

Balatonalmádiban szűk körű konferencia keretében avatták fel pénteken a TDM pályázati támogatással megújított Tourinform irodát. Dudás Zsolt, a helyi turisztikai egyesület elnöke a fejlesztések bemutatása mellett szólt arról, hogy eljött az idő a térségi gondolkodásra. Véleménye szerint a füredi, tihanyi és a több településre kiterjedő Balatoni Riviéra egyesülettel összefogva jelentős részét lefedhetnék a Balaton északi partjának.  

A tanácskozáson Víg Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM koordinátora beszélt a szervezetek helyzetéről, a hónap elején megjelent pályázat céljairól és a közben elvégzett korrekciókról.

Féloldal

Hazánkban TDM rendszer nagyon féloldalasan épült ki mostanáig - állapította meg az előadó. A külföldi példákból átvettük, hogy milyen feladatokat milyen szervezetben kell ellátni, de az még nem került igazán rögzítésre, hogy mindezt miből csinálják. Az önkormányzati ciklusváltás miatt nagyon sok helyen még azokért a pénzekért is küzdeni kell, amire az előző testület évekre előre kötelezettséget vállalt a pályázati feltételek miatt. Ebben a helyzetben is egyre több a jól működő TDM szervezet van. A különböző működési formák is egyre több tanulsággal szolgálnak. A tapasztalatok szerint a turisztikai egyesületek valósítják meg inkább a valódi TDM jellegű összefogást. A nonprofit kft-knél nagyon sok helyen lehet befolyással való visszaélést tapasztalni. Vannak olyan feltételek, amiket az érintettek a pályázatok beadásánál még teljesítettek, de az elmúlt egy-két évben láthatóvá vált, hogy némely szereplő - jellemzően az önkormányzat - mégis kontrollt szeretne gyakorolni egy-egy TDM felett. Az egyesület az a forma, ahol a turisztikai szolgáltatók érezhetik, hogy valódi beleszólásuk van.

Szétválasztó pályázati redszer

A helyi és térségi szintű TDM-eket is támogató új pályázati kiírás feltételrendszere megpróbálja szétválasztani a két szint funkcióit. A marketing tevékenységet elsősorban térségi szinten támogatnák, helyben a termékfejlesztés, kisebb közterületi fejlesztés támogatása lesz preferálva.

Az új pályázatot már csak olyan, jogilag létező TDM szervezet adhatja be, amelyik eredményesen átesett a Nemzetgazdasági Minisztérium regisztrációs folyamatán. A pályázat május 2-i beadásához március végén tanácsos megindítani a regisztrációt. A korábbi pályázat nyertesei  különösebb vizsgálat nélkül regisztrálásra kerülnek. 

A pályázaton a térségi szerveződések legfeljebb 100 millió, a helyi szervezetek alapesetben 50 millió forintot nyerhetnek, a gyógyhelyeken működők maximális lehetősége 100 millió forint lesz. 

A pályázat február eleji kiadása óta pontosították a költségvetéssel kapcsolatos előírást. A meghatározott szintet a pályázat fenntartási időszakának első évében kell produkálni - két éves megvalósítású projekt esetén a harmadik évben. Alapesetben az érintett önkormányzatnak az előírt összegnek a 40 százalékát kell biztosítani. A rendszerrel azt szeretnék elérni, hogy az idegenforgalmi adó lehető legnagyobb hányada visszaforgatásra kerüljön a turizmus környékére.

A korábbiakkal ellentétben nincsenek előírások további személyek alkalmazására, a kiírók a feladatok ellátását várják el, a pályázókra bízzák a megoldás módját.

Utazásszervezői jogosultság

A térségi TDM regisztráció a helyihez hasonlóan működik. Alapfeltétel, hogy legalább kettő helyi TDM szervezet alkossa, akár más szereplőkkel együtt. 

Több helyen a megyei önkormányzatok erős nyomást gyakorolnak, hogy részt vehessenek a térségi kezdeményezésekben, döntéshozatali lehetőségekhez jussanak. Ilyen esetben is biztosítani kell térségi szinten is a szakmai oldal döntéshozatali többségét.

Víg Tamás szerint a következő időszak fontos megválaszolandó kérdései közé tartozik a régiós szerveződések megalakítása, a TDM szervezetek és a beutaztató utazási irodák viszonya, illetve a TDM-ek esetleges utazásszervezői jogosultságának ügye.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.