Tequila kisokos

Öt érdekesség a mexikóiak nemzeti italáról.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Só, citrom, shot – esetenként narancs, fahéj, shot. Ezt a folyamatot követik legtöbben, amikor tequilat isznak. Sokan választják különböző koktélok formájában, a szakértők szerint azonban legjobb tisztán fogyasztani. Önmagában vagy keverve, mindesetre tény, hogy a tequila a világ szinte minden pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Annak ellenére is, hogy méltatlanul keveset tudunk róla. A lemaradást pótolva, következzen néhány érdekesség a mexikóiak kedvenc italáról!

1. Az igazi tequila

Nem is gondolnánk, mennyi szabálya van a minőségi tequila gyártásának. A legfontosabb ezek közül az, hogy csak a Mexikóban gyártott ital nevezhető ténylegesen tequilának. A mexikói Jalisco-ban létezik is egy település, amely nevét a kék agavéról kapta.

2. A rejtélyes kék agavé

A legtöbb szeszesitallal ellentétben, a tequila minősége nem a hordótól függ, hanem különleges alkotóelemétől, a kék agavétól. Ez a növény nagyjából 8 év alatt fejlődik ki teljesen, súlya meghaladhatja a 45 kilogrammot is. Az igazi tequila ismérve, hogy legalább 51% kék agavét tartalmaz, de létezik 100%-os változata is, ilyen például a hazánkban oly népszerű el Jimador tequila.

3. Egy nap, ami csak a tequiláról szól

A sok ünnepnap közé igenis befér egy Nemzetközi Tequila nap! Az Egyesült Államokban és Mexikóban már idén is megünnepelték ezt a különleges italt, július 24-én. Elképzelhető, hogy 2014-ben hazánkban is koccintanak majd erre a napra a mexikóiak kedvenc 100% agavéból készült tequilájával.

4. A legdrágább tequila

Nemcsak a minőségi borok ára szökhet az egekbe. A Guiness Rekordok Könyve szerint, a legdrágábban értékesített tequilát 2006-ban egy magángyűjtő szerezte meg pontosan 225 000 dollárért (azaz több mint 51 millió forintért).

5. Margaritát mindenkinek!

Az egyik legnépszerűbb tequila alapú koktél a Margarita, amelyet állítólag egy színésznőről neveztek el, valamikor az 1950-es évek környékén. Úgy tűnik Las Vegasban rajonganak ezért a koktélért, itt készítették el ugyanis a világ legnagyobb Margaritáját, amely 8500 gallon, vagyis 32 000 literes volt.

 

Tartson mértéket az alkoholfogyasztásban!

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.