hirdetés

Terítéken a hazai szálláshelyek

Pillanatkép a hazai szálláshelyek helyzetéről, fejlesztéseiről, megvalósuló és tervezett céljairól - a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) zártkörű szakmai találkozóján a különböző szállástípusok vezetői mutatták be területüket.

hirdetés

A házigazda, dr. Princzinger Péter, az MTSZ elnökének köszöntője után Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke többek közt a budapesti és vidéki új házak nyitásával kapcsolatban elmondta, számos fővárosi fejlesztés több éve a "csőben" volt, ezek közül valósul meg és nyílik idén jónéhány.

Nem lesz könnyű menet az idei év

Ezzel kb. 4,5 százalékos kapacitásbővülés várható Budapesten, végeredményben pedig - már most még az első negyedévben járunk, és nehéz megítélni - a tavalyi évhez hasonló jó eredményeket várnak a szakértők. Bár, jegyezte meg az elnök, nem lesz könnyű az idei év - nem lesz egy sétagalopp Budapest szállodai vendégforgalma -, vagyis elég küzdelmes időszak várható, viszont az első jelek bizatóak.

A vidéki helyzettel kapcsolatban az MSZÉSZ elnöke megjegyezte, ott korántsem lesz annyira átütő az új szálláshelyek nyitásának aránya, mint a fővárosban. Igaz, a Kisfaludy-programnak köszönhetően Budapest határán kívül is megindult már a fejlődés, de ez elsősorban nem az új házak nyitására vonatkozik, hanem a program alapvetően régebbiek felújítására, fejlesztésére fókuszál.

Végül Flesch Tamás a budapesti külföldi-belföldi vendégéjszaka számokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy kiegyenlítődött a kettő közti arány, egyre több hazai vendég érkezik a fővárosba, és ez egyértelműen a belföldi turizmus fellendülését is jelenti. A szegmens gondjaival kapcsolatban a reptérfejlesztést, a kongresszusi központ hiányát, az NTAK-bevezetése körüli nehézségeket említette.

Kilépnek az ernyőszervezetből

Tagjainak száma 42, ami közel 4 ezer férőhelyet, évente 1 millió vendégéjszakát jelent - így mutatta be röviden szervezetüket, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Egyesület (MISZSZ) elnöke, Molnár Kristóf az egybegyűlteknek. Tulajdonképpen elsősorban budapesti hostelek szakmai érdekképviselét látják el, vendégeik köre a 18-35 év közötti korosztályból tevődik össze, 2,5 az átlagos vendégéjszaka szám tagságuk körébe, a házakban a vendégkör alapvetően az USÁ-ból, Angliából, német nyelvterületekről és az ázsiai kontinensről (legfőképp Dél-Koreából) érkezik.

Vidéken különböző táborok, erdei szállások és más szálláshelyek (pl. egyházi szálláshelyek) tartoznak a MISZSZ körébe. Szervezetük weboldala épp a napokban újul meg, és még egy hírről beszámolt az elnök: tavasszal kilépnek ernyőszervezetükből, a Hostelling International-ből, mert tagdíjaik bevételének nagyrészét elviszi a a szervezetben való jelenlét, viszont sok pluszt ez a sok befizetett pénz nemigen generál. Végül gondjaik közül Molnár az NTAK hamarosan történő bevezetését említette, illetve annak "rémét", hogy felreppent a hír, miszerint a reptérről kitelepítik a fapadosok forgalmát valamilyen távolabbi területre.

Hosszabb tartózkodási idő, hazai vendégkör

Harmadik meghívottként Frankó Pál, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének elnöke kapott szót, akitől a jelenlévők megtudták 19 tagja szervezetüknek alapvetően megyei szervezetek, és egy biztosan nincs köztük: ezt Pest megye.  Több mint ezer taggal rendelkeznek, és 2017-hez képest 2018-ban növekedést regisztráltak: mintegy 500 ezer vendégéjszakaszámot produkáltak tagjaik - legalábbis ez a hivatalos szám, ami 18 200 vendégágyat jelent. A fővároson kívül tehát a szervezet lefedi egész Magyarországot, és alapvetően hosszabb tartózkododási időt, belföldi vendégkört regisztráltak mindenütt, mint a másik két szakmai szervezet esetén.

Pályázati forrásokból vidéken 700-an nyertek fejlesztési lehetőséget, 35 milliárd forint értékben. Az elnök elmondta, tagjaik - az MSZÉSZ-tagokkal ellentétben - kimaradnak a Kisfaludy-programból, alapvetően vidékfejlesztési programokat pályáznak meg. 

A falusi turizmusban jelen lévők elsősorban családi vállalkozások, és a gondok közül az elnök elsőként az NTAK bevezetését említette, ez még sok fejfájást fog okozni tagjaiknak - főként az alacsony fokú digitalizációs szint miatt.

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai