Terítéken Skócia

A skót nemzeti turisztikai szervezet, a VisitScotland immár 27. alkalommal rendezte meg a skót utazási kiállítást (VisitScotland Expo 2007) április 18–19-én Edinburgh-ban. Az eddig Glasgow-ban megtartott rendezvénynek 1991 után az idén először adott újra otthont Skócia legnagyobb városa. Gyönyörű tájjal, barátságos emberekkel, kastélyokkal, kényelmes hotelekkel, rögbivel, golffal és whiskyvel találkozhat a Skóciába érkező turista.

'

Az Expo az Egyesült Királyság legrégebb óta működő szakmai vására. Philip Riddle, a VisitScotland vezérigazgatója így vélekedik a rendezvényről: „Az Expo tökéletes lehetőséget teremt a skót idegenforgalomban tevékenykedők számára a kapcsolatteremtésre, valamint termékeik, szolgáltatásaik megismertetésére. A kiállítás évről évre újabb résztvevőket vonz.” A skót kiállítók száma az idén meghaladta a 200-at. Külföldi szolgáltatók Európa, az Egyesült Államok, a Közel-Kelet és Ausztrália különböző országaiból is érkeztek, Görögország, Lettország és Korea első ízben vett részt a vásáron. Ezzel új rekord született: a résztvevők száma elérte az ezret. Az Expo ideje alatt szakmai szemináriumokat is tartottak.

A VisitScotland számos újságírót, utazásszervezőt, utazási irodák képviselőit, rendezvényszervezőt látott vendégül a vásáron abból a célból, hogy hazájukban népszerűsítsék Skóciát. A VisitScotland a turisztikai szektorral karöltve azon fáradozik, hogy az idegenforgalmi bevételeket 2015-re 50%- kal növelje. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektet a fejlődőben lévő, potenciális piacokra, Oroszországra és Indiára.

Múltidéző kastélykalandok

Az országban barangolva az ember szinte az összes útjába kerülő épületet lefényképezné, annyira hangulatosak még a lakóházak is! Akit nem nyűgöz le a táj szépsége, azt a whisky zamata csábíthatja el, vagy kastélyokban merenghet az idő múlásán. Skóciában a turista lépten-nyomon kastélyokba botlik. A szobákat járva megelevenedik a történelem, mintha épp csak egy pillanatra hagyták volna el a helyiségeket az egykori kastélylakók, akiknek képei máig a falakon lógnak. Az épületek termei, valamint a hatalmas, lenyűgöző kertek ma kiváló rendezvényhelyszínek.

Glasgow és Perth között félúton található a Stirling kastély, amely az egyik legnagyobb Skóciában. Bár az angol seregek mindent megtettek azért, hogy az épületből minél kevesebb maradjon fenn az utókornak, a falak és a megmaradt relikviák között sétálva mégis megelevenedik előttünk három skót király, IV., V. és VI. Jakab kora. Ha már itt járunk, szinte kötelező „átugrani” a szomszédos Wallace-emlékműhöz. A skót lovag I. Edward király uralkodása alatt, a függetlenségi harcokban jeleskedett, és a parasztokat is harcba vitte az angol elnyomás ellen. A nemzeti hősként számon tartott Wallace tiszteletére emelt kilátóról csodálatos látvány nyílik a tájra. A kilátóhoz vezető 10- 15 perces hegyi sétát a kényelmesebbek autóbusszal is megtehetik. Mire a kilátó legutolsó lépcsőfokára érünk, emeletről emeletre részletesen megismerkedhetünk William Wallace történetével, hőstetteivel. A leghíresebb róla szóló alkotás az 1995- ben készített Rettenthetetlen című film, Mel Gibson főszereplésével és rendezésében. Falklandban a Stuartok egyik vidéki rezidenciája áll, amelyet főleg vadászatok idején használt az uralkodócsaládok. A ma is jó állapotú palotát 1501–1541 között építették, de a 12. századi régi kastély alapjai is felfedezhetők.

A Dundee-tól nem messze fekvő Glamis kastély nagyon népszerű volt az uralkodók körében, ami nem is csoda, látva a gyönyörű kert ölelésében elhelyezkedő impozáns épületet és a pazar épületbelsőt. Őfelsége Erzsébet királynő e falak között töltötte gyermekkorát. Edinburgh-tól délre, a Scottish Borders régió szívében található a Floors kastély, amelyet 1721-ben kezdtek építeni. Az épület egyik szárnya ma is a Roxburghe hercegi család leszármazottjainak otthonaként működik. A kastély szépsége sokáig rejtve maradt a turisták elől, mivel a legfiatalabb generációnak számos egyéb tevékenysége mellett nem maradt energiája a marketingügyek intézésére. Mostantól azonban a pompás főépület is bekerül a turisztikai látványosságok közé.

Ékszerdoboz a tengerparton

St. Andrew’s hangulatos kisváros Skócia keleti részén, az Északi- tenger partján. Itt minden adott az igazi skót hangulathoz: az egykori kastély romantikus romjai, a több száz éves egyetem múltidéző épületei és a mesésen zöldellő golfpályák a város körül. A parton található elegáns Rusacks Hotel sem tagadhatja le kötődését a golfhoz, szobái számok helyett a nagy játékosok neveit viselik.

Egy korty tradíció

A whiskyt Skócia nemzeti italának is nevezhetjük. Nincs olyan skót, aki ne szeretné ezt az aranyszínű nedűt – már csak azért sem, mert hihetetlenül sok fajtája létezik, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez legközelebb állót. Skócia egyik leghíresebb és legrégibb whiskylepárló üzemében, az 1775-ben alapított The Famous Grousse Distilleryben a látogatók lépésről lépésre ismerhetik meg a nemes ital készítésének folyamatát. A „tanulmányút” végén saját érzékszerveiket is próbára tehetik játékos kóstolás keretében.

Nincs közvetlen járat

Magyarországról egyelőre nem indulnak közvetlen repülőjáratok Skóciába. Amszterdamon keresztül a KLM járataival lehet eljutni Glasgow-ba, Londonon keresztül pedig számos alternatíva létezik: a British Airways gépei mellett a fapados társaságokkal repülhetnek a brit fővárosba az olcsóbb megoldást kedvelők. Skóciában szálláslehetőség bőven akad minden kategóriában, a hostelektől kezdve egészen a négy- és ötcsillagos luxuskategóriákig. Néhány tipp: Edinburgh: Smart City Hostels, Jury’s Doyle Hotel, Menzies Belford Hotel, Perth: Ramada Jarvis Perth Hotel, St. Andrew: MacDonald Rusack’s Hotel.

Köszönjük a VisitBritain meghívását.
'

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?