hirdetés
hirdetés

Tetszett a Sziget a Glastonbury alapítónak

A 20. Sziget fesztiválra ellátogatott Michael Eavis, az angliai Glastonbury fesztivál alapítója, aki azért volt kíváncsi a budapesti rendezvényre, hogy lássa, "miként mennek itt a dolgok".

hirdetés

Michael Eavis első alkalommal járt Magyarországon és három napot töltött a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen. "Aligha találnék jobb helyet, ahova jöhetnék" - fogalmazott a Glastonbury fesztivál vezetője. Mint elárulta, Budapesten a szabadságát tölti, de ez nem jelenti azt, hogy ne dolgozna, hiszen zenekarokat hallgat meg, menedzserekkel beszél, kapcsolatokat épít.

Elmondta: kifejezetten pozitív kép alakult ki benne a Szigetről. Méltatta a kedvező időjárást, a fesztiválon tapasztalt biztonságot, a rendezvény látogatóinak "kedvességét", valamint azt, hogy mivel a fesztivált egy szigeten tartják, nincs szükség annyi kerítésre sem. Megjegyezte: kiemelkedőnek tartja a budapesti nagyrendezvény zenei kínálatát is, amelyben a cigányzenétől az afrikai zenekarokig minden megtalálható.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi a legfontosabb különbség Glastonbury és a Sziget között, azt felelte, hogy az angliai fesztiválon nagyobb a zsúfoltság, mivel a Szigetről sokan napközben elmennek, míg Glastonburyben a környéken nincs sok látnivaló.

Látogatásának céljáról csupán annyit árult el, hogy kíváncsi arra, mit csinálnak a Sziget szervezői másképp. Megjegyezte, a Sziget fesztiválnak még bőven van ideje fejlődni, hiszen több mint húsz évnyi különbség van a két fesztivál kora között.

Arra a kérdésre, hogy a kezdetekben vagy most könnyebb-e megszervezni a világ egyik legnagyobb könnyűzenei-összművészeti rendezvényét, Michael Eavis elmondta: korábban neki kellett a zenekarokat rávennie, hogy lépjenek fel a fesztiválon, ma már azonban a legtöbb zenekar maga jelentkezik, hogy játszani szeretnének Glastonburyben. A szervezés az idő előrehaladtával egyre könnyebb - jegyezte meg.

Michael Eavis a vasárnap késő este tartott sajtóbeszélgetésen ugyanakkor nem erősítette meg azt a sajtóhírt, hogy a Stone Roses pénteki koncertjét azért nézte meg, hogy meghívja az újra összeállt bandát a 2013-as fesztiválra. Megjegyezte: a zenekarral találkozott már a manchesteri fellépésükkor is, akkor és most is jó benyomást tettek rá.

Újságírói kérdésre kitért arra is, hogy egyáltalán nem osztja Noel Gallagher véleményét, miszerint a Glastonbury fesztiválra nem valók hip-hop előadók. "Noel a barátom, de nyilvánvalóan tévedett" - jegyezte meg az Oasis szólógitárosának 2008-as bírálatára reagálva.

Michael Eavis arról is beszélt, hogy nagyon büszke az angliai fesztivál nem zenei programjára, szerinte ettől került Glastonbury a legjobbak közé. Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a hazai fesztiválszervezőknek, azt felelte, hogy "jöjjenek el, figyeljék meg, mit csinálunk". Hangsúlyozta: a rendezvény minőségét nem csak a vezető zenekarok névsora határozza meg.

Az MTI felvetésére, miszerint korábban úgy nyilatkozott, hogy 2015-ben visszavonul, a 76 éves fesztiválszervező azt felelte: erről szó sincs, szerinte leghamarabb 2020-ban hagyja abba a munkát.
A fesztiválalapító beszélt arról is, hogy Glastonbury szervezésében mindig az időjárás jelenti a legnagyobb problémát, hiszen rendszeresen hatalmas esők áztatják a területet. "A legnagyobb kihívás, hogy mindenki jól érezze magát, mindenki úgy távozzon a fesztiválról, hogy valami rendkívüli történt vele" - tette hozzá.

A Sziget sajtóirodájának hétfői tájékoztatása szerint Michael Eavis mellett a nemzetközi fesztiválszakma számos más képviselője is ellátogatott a jubileumi rendezvényre: mintegy harminc zenei rendezvény, többek között a dán Roskilde, a szerb Exit és a svájci Paléo fesztivál képviseltette magát. Mint a közleményben írják, a szakembergárda a színesség mellett a szolgáltatások minőségét és változatosságát dicsérte, külön kiemelve a flottul működő készpénzmentes fizetési rendszert.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai