hirdetés
hirdetés

Pünkösdkor indul a szezon a Balatonnál

Tiszta erőből nyár!

Hamarosan vége az iskolának, ez pedig csak egyet jelenthet: megállíthatatlanul közeledik a nyár! A Balatonnál pünkösdkor valóságos programözönnel várják a vendégeket, ideje hát felkerekedni és felfedezni a kora nyár szépségeit a tó körül!

hirdetés

Pünkösd hétvégéjén számos családi program várja a Balatonra kirándulókat. Minden évben pünkösdkor rendezi Siófok városa a Balatoni Szezonnyitót, amely a régió turizmusának hagyományos ünnepe, és gyökerei az 1880-as évektől Siófokhoz kötődnek. De akár kerékpárra is pattanhatunk június 11-én, és pünkösd hétvégéjén három nap alatt megkerülhetjük a Balatont!

Pünkösdi programajánló

• Siófoki Szezonnyitó, június 10–13. – www.siofokportal.com

• Hévízi Pünkösdi Fesztivál, június 10–13. – www.hevizmarketing.hu

• Pünkösdölő Balatonföldváron, június 12–13. – www.balatonfoldvar.info.hu

• Pünkösdi Szezonnyitó Napok Gyenesdiáson, június 11–13. – www.gyenesdias.info.hu

• Méta Fesztivál, június 11–13. – www.metafesztival.eu

• Pünkösdi Eljegyzés, Fiatal Művészek Fesztiválja, június 11–13. – www.badacsony.com

• Várfesztivál Szigligeten, június 11-13. –www.szigliget.hu

• Tátorján Fesztivál, június 11–13. – www.balatonkenese.hu

• Pünkösdi Balaton-kerülés, június 11-13. – www.balatonbringa.hu

• Kéknyelű Virágzás Ünnepe, június 11–13. – www.badacsony.com

• Csintalan Palacsinta Nap, Balatonkenese, június 12–13. – www.balatonkenese.hu

Balaton7

Június 10. és 19. között idén is számos színes programmal és közel száz kedvezményes szállásajánlattal várja a vendégeket a Balaton régió.

A tíz napon át tartó programsorozatot úgy állították össze, hogy minden generáció, a kisgyermekes családok, a fiatalok és ötvenen túliak is megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő kulturális programot vagy aktív kikapcsolódási lehetőséget. www.gyereabalatonra.hu/balaton7

Siófoki séta

Kevesen tudják, de Siófok környéke már a rómaiak korában is lakott terület volt. A római hódítás az I. században ért el a mai város környékére, itt vezetett a Sopianaéból (Pécs) Triccianán (Ságvár) át Arrabonába (Győr) vezető útvonal. Feljegyzések szerint Galérius császár a jelenlegi Siófok területén a Lacus Pelso ingoványos részeinek lecsapolására 292-ben zsilipet építtetett, és erdőket irtatott ki.

De most tegyünk egy sétát a mai Siófokon!

Érdekes látnivaló a siófoki kikötő, ahonnan a menetrendi és sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja.

A Batthyány utcán visszafordulva a Mártírok útja irányába haladunk. A Batthyány és Mártírok útja sarkán álló villa arról nevezetes, hogy Jókai Mór 1903-ban itt töltötte élete utolsó nyarát. Az épülettől néhány méterre a kikötő felé található, a Krúdy-villa. Az író 1914-től 1919-ig minden nyarát ebben a házban töltötte. Krúdy Gyulát egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett.

Siófok központjában, a Szabadság téren magasodik az 1912-ben épült, 45 méter magas Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete, és idén várhatóan teljesen „új ruhába öltöztetik” – emellett megújul az egész siófoki belváros is!

Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébániatemplom, amely 1903-ban épült. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája. A templomban nyaranta neves hazai és külföldi művészek fellépésével orgonahangversenyeket tartanak. A Siófok finn testvérvárosáról elnevezett Oulu parkban található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a 80%- ban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország egyik legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.

Sok ismert művészember választotta Siófokot a 19–20. században nyaralóhelyéül. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét.

Kálmán Imre, a siófoki születésű, világhírű operettkomponista múzeuma – szülőházában – a róla elnevezett sétány 5. számú épületében található. A Kálmán Imre-emlékház hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, amelyben látható a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái. A Fő utcában, a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült vendégház, későbbi nevén Fogas és Borharapó (ma Rustica étterem). A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület. A városközpontban, a vasútállomás előtt található a Millennium park (korábban Baross park). A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Az Ásványmúzeumban Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye látható Siófok centrumában, a Kálmán Imre sétányon. A Rádiós Hírközlési Múzeum is gazdagítja Siófok látnivalóit.

Programok a nyár fővárosában

Két komoly fejlesztés is zajlott a közelmúltban Siófokon, amelyek hatására a turistákat még színvonalasabb környezetben fogadja idén nyáron az üdülőváros. A siófoki Nagystrandon végrehajtott beruházásoknak köszönhetően megújult a július 2-án induló Coke Club környezete, és pünkösdre elkészül a siófoki hajókikötő felújításának első üteme. Jobbnál jobb programokat ígér a Siófoki Nyári Esték júliusban és augusztusban a legendás siófoki szabadtéri színpadon, amely az átépítés után teljesen megújulva várja a nézőket. Nemzetközi hírű előadók, kiváló musicalek, táncszínházi darabok és koncertek garantálják a szórakozást Siófokon egész nyáron. Lesz itt X Este az X-Faktor döntőseivel, Kárpátia-, Neoton-, Demjén-, Zorán-koncert, Csík Zenekar és a Rackajam, valamint Queen Tribute Koncert Show. A Balatoni Hajózási Zrt. 2011. évi újdonsága a Siófokról induló halászléparti garantált program.

Környékbeli látnivalók

A Cinege-patak táplálta, mesterségesen duzzasztott tavak melletti, 300 hektáros Törekitavak természetvédelmi területen fekszik a 9 km hosszú, 3 óra alatt bejárható tanösvény.

Kiindulópontját a Siófokról a falu felé tartó út elején információs tábla jelzi. 2008-ban éppen száz éve annak, hogy Kájel Endre református lelkész meghonosította Balatonendréden a csipkeverést. A Kájel-csipkeházban több mint két szobára való, nyolcvanféle csipke van tablókra, vitrinbe rejtve. Maga a gyűjtemény Magyarországon egyedülálló.

Adrenalinfüggőknek

A Zamárdi Kalandpark legkedveltebb eleme a négy csúszópálya, ahol a repülni vágyók átszáguldhatnak a „kis Balaton”, a kalandpark csodaszép tava fölött. Ám nemcsak átrepülni, hanem csobbanni is érdemes, a vízi dodzsemekbe ülve. Zamárdi mellett további öt helyen tehetjük próbára a kalandvágyunkat és bátorságunkat a Balaton körül. A Siófoki Full Extreme Sportparkban a vendégek számtalan megmérettetésen vehetnek részt, kipróbálhatják erejüket, ügyességüket, eszüket is. Ízelítő a lehetőségekből: paintball, infraharc, quad, bigfoot.

Bővebb információ a balatoni programokról:

Magyar Turizmus Zrt., Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

Tel.: +36 87/342-801

• E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Web: www.gyereabalatonra.hu

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai