Tizenkilenc megye legszebb régészeti emlékei

Az elmúlt tizenöt év régészeti munkájának több mint 150 jelentős leletét és leletegyüttesét tekintheti meg a közönség a Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből című vándorkiállításon, amelynek nyíregyházi megnyitóját hétfőn tartották a Jósa András Múzeumban.

A tárlatot - amely az ország tizenkilenc megyéjének legszebb régészeti emlékeit mutatja be - elsőként tavaly tavasszal a Parlamentben állították ki, innen érkezett Szombathely és Szeged érintésével Nyíregyházára - mondta el Bene János múzeumigazgató a megnyitón.

Lassányi Gábor, a Magyar Régészeti Szövetség (MRSZ) elnöke, a kiállítás kurátora elmondta: a nyolcezer év történelmét bemutató tárlat leletei a római korról, a magyarság eredetéről és a magyar királyokról "mesélnek" a közönségnek, bemutatva például a Kárpát-medence korai betelepülését, a tatárjárás és a török hódítások időszakát.

A február 15-ig megtekinthető kiállítás anyaga között szkíta pecsét mellett láthatók római császárszobrok töredékei, az M6-os autópálya feltárásánál előkerült római kori útállomás romjai vagy az M3-as autópálya építésekor talált, a 3. századból származó körárkos szarmata temetőből előkerült tárgyak. Az épen maradt sírokban különböző ékszereket, gyöngyöket és fibulákat találtak.

A kiállítás anyaga helyi leletekkel bővült: látható például az egyik nyíregyházi nagyáruház építésekor napvilágra került bronzkori leletegyüttes. A földbe ásott bronzedényben több száz kisebb-nagyobb használati tárgyra bukkantak a régészek. Lassányi Gábor szerint ezek a töredékek részletesen dokumentálva jelentős információforrásként szolgálnak a bronzkorszakról a szakembereknek.

A tárlat fő célja az volt, hogy az országgyűlési képviselők figyelmét felhívja arra, milyen jelentős értékek felett döntenek, amikor az örökségvédelmi törvény egyes paragrafusait megváltoztatják vagy újraírják - közölte Lassányi Gábor. A régészeti szövetség vezetője emlékeztetett arra is, hogy bár a képviselők számára a Parlamentben berendezett első kiállítás nem ért el nagyobb sikereket, eddig nagyon sok helyre sikerült közvetíteni a tárlat üzenetét.

A régészeti anyag a tervek szerint az ország több nagy múzeumát, így a debrecenit, a pécsit a szekszárdit és a kecskemétit egyaránt megjárja majd, de más intézmények is jelezték, hogy szívesen látnák a kiállítást.

Bene János a megnyitón elmondta: a múzeumpedagógusok már elkészítettek egy ajánlatot a helyi középiskolák számára, így remélhetőleg Nyíregyháza összes középiskolása meg tudja majd tekinteni a tárlatot.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?