Tizennyolcmillió éves időutazás és az ásványcsodák misztikus világa

Két különleges, országos jelentőségű természettudományi tárlattal gazdagodott a Miskolci Herman Ottó Múzeum. Az idén 115. éves intézményben régi hiányt pótoltak az új állandó kiállításokkal, amit az is igazol, a megnyitásuk óta eltelt több mint három hónapban 6500 vendéget fogadtak.

A tárlatok ötletét az adta, hogy 2007. nyarán a Mátrai Hőerőmű Zrt. bükkábrányi bányájában, 65 méter mélyen, hétmillió éves mocsárciprus erdőmaradványokat találtak - tájékoztatta a Turizmus Online-t Szolyák Péter, tárlatvezető, őstörténész-muzeológus.

A 16 fatörzsből négyet - külön engedéllyel - a Herman Ottó Múzeum munkatársai vágtak ki és az intézménybe szállítottak konzerválásra. Ezzel egy időben született az a gondolat, hogy egy új, az ősfák korát - azaz a földtörténeti miocén kort - bemutató kiállítást hozzanak létre.

A múzeum több mint 369 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió közreműködésével a "Pannon-tenger kiállító épület és a múzeumi rendszerben történő működtetése" című projekt megvalósítására. A támogatás az összköltség 85 százalékát biztosította.

A 2010-ben kezdett és 2013 novemberéig megvalósított beruházással egy új, kétszintes, részben földbe süllyesztett, 942 négyzetméter összterületű szárnnyal bővült a Herman Ottó Múzeum főépülete. Ebben pedig két állandó kiállítást nyitottak: " Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő kora", és a Kárpátok ásványai" címmel.

A múzeum szerződést kötött több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolával, hogy kedvezményes belépőjegyeket biztosítanak az érdeklődő osztályoknak, csoportoknak. A gyerekek szakszerű tárlatvezetést kapnak és igény szerint múzeumpedagógiai foglalkozásokon is vehetnek részt.

Emellett a Herman Ottó Múzeum ötmillió forint vissza nem térítendő támogatás is kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A pénzből a Miskolctól távolabb levő településeken tanuló iskolás gyerekek szállítását finanszírozzák a múzeumba és kedvezményes belépőket is biztosítanak nekik a kiállításokra. Így hatezer diáknak teszik lehetővé a tárlatok látogatását. Nemcsak a természettudományi bemutatókkal, hanem a képtárral és a régi múzeumépületben levő kiállításokkal is megismertetik a fiatalokat.

A projekt részeként az intézményben levő konferencia-, vetítő-, és a múzeumpedagógiai termet is fejlesztették. A közeljövőben pedig a kiállító épületben kétmillió forintos költséggel látványraktárat is alakítanak ki.

Szolyák Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kárpátok ásványait szemléltető kiállítás azért fontos, mert ez hazánk határán belül a legteljesebb gyűjteménynek számít. Emellett a határon túli területekről is bemutat néhány különlegességet. A Kárpátok ásványait területi egységekre bontva tárják a közönség elé.

A másik kiállítás a miocén földtörténeti kort mutatja be és a 23-tól 5,3 millió évig - összesen 18 millió évet számláló időszakot fog át. Bemutatja a bükkábrányi bányában talált fák kutatásának történetét, a konzerválásukat, továbbá a miocén kor gazdasági nyersanyagait: az édesvizektől az építőanyagokon át a lignitig. Láthatják az egykori földrengések hatását, a Bükk, illetve a Zempléni hegység keletkezését, illetve egy vulkáni modellt is amely Tokaji kopasz hegyen működött és mára kialudt tűzhányót szemlélteti. Ugyanakkor az érdeklődők megismerkedhetnek a bükkábrányi lignitbányászat történetével is, láthatják a miocén kor ősállatait és növényeit, valamint az akkori vízivilág élete is eléjük tárul.

A kiállítás múzeumtörténeti különlegessége az 1900-ban Miskolcon, a vasúti rendező-pályaudvar építésekor talált mamutagyar, amely az utolsó jégkorszakból való. A tárlat záró része pedig a Rudabányáról származó ősmajom maradványt és az őslénytani lelőhelyet mutatja be. Ez az állat tízmillió évvel ezelőtt élt, amely az emberi evolúció kezdetére tehető.

A tárvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az idén 115. éves múzeum éves programsorozata 2014-ben elsősorban a névadó tudós-polihisztor életéhez kapcsolódik. Herman Ottó ugyanis ebben az évben száz esztendeje, hogy elhunyt. Ezért az intézmény ennek a kiváló személyiségnek a széleskörű munkásságát igyekszik széles körben konferenciákon, rendezvényeken bemutatni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.