Több tízezer turista lepi el Egert a napokban

Ezekben a napokban nagyszabású fesztiválra készülnek Egerben. Csütörtöktől vasárnapig rendezik a már országos hírű, csaknem két évtizedes múltra visszatekintő borgasztronómiai parádét, a XIX. Egri Bikavér Ünnepet. Az eseménysorozatra több tízezer turistát várnak az Érsekkertben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint megtudtuk, ezen a négy napos parádén a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára. Ez az egri ünnep – ahogy mondják – egy fogalom, hangulat, életérzés, amelyet igazán a helyszínen élhetnek át a résztvevők. Ehhez ideális hátteret nyújt a szépséges érsekkerti környezet, ahol kiváló egri borokkal és az ezekhez készített ételekkel várják az Egerbe látogató vendégeket.

Nagy a sürgés-forgás a belvárosban is. Készülnek az éttermek és a borászati szaküzletek is. A kis Dobó téren például az érdeklődők táblán olvashatnak az Egri bikavér legendájáról. Emellett az egyik közeli utcában egy XVIII. századból fennmaradt szőlőprést is láthatnak, amelyet sokan meg is csodálnak. Ezek mellett több helyen plakátokon hirdetik az eseménysorozatot.



A híres vörösbor török legendája

A bikavér elnevezés a legenda szerint az egriek 1552-es sikeres várostromához kötődik. Akkor a támadó törökök azt gondolták, hogy az egri vitézek bátorságát a bika vérének fogyasztása acélozza meg. De az igazság teljesen más. A középkorban ugyanis csak fehérbort termeltek Egerben, a vörös fajtákat pedig később a rácok honosították meg a városban. Emiatt a várvédő vitézek nem ihattak mélybordó vörösbort. Sőt, a vörös nedű később is inkább piros vagy világos bordó volt, és csak a modern borászati eljárások nyomán alakultak ki a ma ismert árnyalatok.

Az úttörő borász elsőként írta le

Grőber Jenő (1869-1941) egri bortermelőnek sokat köszönhetett a helyi történelmi borvidék, mivel úttörőként új eljárásokat honosított meg. A szakember 1912-ben írta le először az Egri bikavér készítésének eljárását. A nevéhez fűződik a fajborok elkülönített érlelése, illetve az is, hogy a különböző szőlőfajtákat egymástól eltérő időpontban szüretelhetik eredményesen. Grőber tette jellemzővé a borok fahordós érlelését, mert előtte többségében olcsóbb kádakban és üvegballonokban tárolták a nedűket.

A neves borász a bikavérkészítéshez meghatározta az szükséges feltételeket, a borászati technológiát, valamint a borkészítéshez felhasználható szőlőfajtákat. Ezek mellett általánossá tette az üvegpalack és a parafadugó használatát is.

Utat mutatott ahhoz is, hogy a bikavér készítéséhez felhasználható borokat csak külön szabad tárolni és csupán a legkevesebb, egy éves elkülönített érlelést követően kerülhet sor a házasításukra. Így hozhatják létre több fajtából a bikavért. Ennek egyenes következményeként alkották meg a nemes ital készítésének modern eljárását meghatározó Bikavér-kódexet. Ezt 1997-ben fogadtak el és azóta alkalmazzák.

Jó nevű zenészek és énekesek lépnek fel

A július 9-12. között megrendezésre kerülő fesztiválon a szervezők arról is gondoskodnak, hogy minden korosztály élményt találjon és kikapcsolódhasson. Így – többek között – koncertezik majd az Intim Torna Illegál, a Benkó Dixieland Band és a nemrég Egerben tartott utcazenészek versenyén győztes pécsi Band of Streets. De egy különleges swing és boogie show-val készül Majsai Gábor, illetve Gonda László együttesének kíséretében fellép a Három Díva: Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea. Rajtuk kívül mások is bemutatkoznak a műsorokban ezeken a nyári estéken.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is mesterszakácsok zsűrizik az Egri Bikavér Ünnep ételeit. Ezek kiválasztásánál különösen fontos feltétel lesz, hogy az elkészített és kínált ételek mennyire harmonizálnak a felszolgált egri bikavérekkel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján, este kerül sor, amikor kihirdetik az ünnep legjobb borát is. De ekkor kerül sor a Balassi-kard borseregszemle eredményhirdetésére is. Ezúttal az Egri Csillag borok közül a legjobbat választják ki a szakértők. A fesztiválon kiemelt szerepet kap a táncos hagyományok ápolása, illetve a helyi tehetséges fiatalok bemutatkozása is. Ennek keretében az idén két egri műhely ifjait láthatják majd.

Ezenkívül számos kísérőprogrammal is kedveskednek az érdeklődőknek. Így például lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, az Érsekkertben található nagy játszótér pedig remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.

Traktorok, veterán járművek parádéja

A borünnep szombat délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán régi matuzsálemeket csodálhatnak meg a vendégek. De láthatják azokat a járműveket is, amelyek nélkül nem kerülhetnének a présházakba az egri borok alapját szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, valamint a hazai gyártmányú motorkerékpárok közül néhányat a fesztivál területén is kiállítanak.

Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén július 11-én délután tartják az U21-es felnőtt korosztályos magyar ökölvívó kupa összecsapásait az Érsekkertben felállított szorítón. Az idén az is újdonság lesz, hogy a fesztivál szervezői ezentúl minden bikavér ünnepre befogadnak egy olyan helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával közösségi célt szolgál. Ezért pedig érdemes összefogni. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesület önkéntesei péntektől vasárnapig olyan kutyákkal lesznek a helyszínen, amelyeket akár örökbe is fogadhatnak a látogatók.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.