Többet utaznak és költenek utazásra a magyarok

A magyar háztartások több mint fele, 51,1 százaléka tervez utazást idén nyáron, ez jelentős emelkedés 2012-höz képest, amikor mindössze 34,5 százalékuk tervezett valamilyen nyaralást. Folyamatosan emelkedik azok aránya, akik külföldre és belföldre is terveznek utazást a szezonban, és dinamikusan nő a nyaralásra szánt összeg: 4 év alatt 54 százalékkal emelkedett, a 2013-as 10 ezer forint körüli összeg helyett idén már átlagosan 16 ezer forintnál valamivel többet terveznek elkölteni fejenként és éjszakánként a háztartások. A legnépszerűbb magyar úti cél továbbra is a Balaton, külföldre pedig a legtöbben Horvátországba mennek nyaralni.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Trend International Market Research Kft 1000 háztartás telefonos megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérést végzett 2017. áprilisában a magyar háztartások nyári szezoni (2017. május–szeptemberi) utazási terveiről.

Ez a kutatás a 2005-2013 közötti felméréssorozat folytatásának tekinthető.

A felmérésből az derül ki, hogy a 2017-es nyári szezonban a magyar háztartások 51,1 százaléka tervez valamilyen utazást, ez az arány 2012-ben még csak 34,5 százalék volt. Az utazást tervező háztartások nagyjából fele (49,1 %) csak belföldi utazást tervez, csak külföldre negyedük utazik (24,9 %), a többiek pedig (23,5 %) külföldre és belföldre is terveznek utat idén nyáron.

Mindössze 2,5 % válaszolta azt, hogy még nem döntöttek az úti célról. 2005 óta folyamatosan nő azok aránya, akik külföldre utaznak (2005: 19 %, 2017: 24,9 %), és azok is egyre többen vannak, akik belföldre és külföldre egyaránt terveznek utazást nyáron (2005: 17 %, 2017: 23,5 %).

A nyári utazások kifejezetten családi programok, az a jellemző, hogy az egész család részt vesz rajtuk. A megkérdezett háztartások 75,1 százaléka mondta azt, hogy az utazáson résztvevők száma megegyezik a háztartás létszámával.

A felmérésből az is kiderül, hogy jelentősen magasabb összeget tudnak nyaralásra szánni a magyar háztartások, mint néhány évvel ezelőtt. Idén a tervek szerint egy személyre 77.289 forintot szánnak utazásonként, ez 2005-ben még csak 39.639 volt, 2012-ben pedig 52.513 forint.

Akkor is dinamikus emelkedés látszik, ha azt számolják ki a háztartások, hogy egy személyre egy éjszakára mennyit szánnak a nyaraláskor: 2017-ben ez az összeg 16.682 forint, míg 2005-ben ugyanez 4.971 forint volt, 2012-ben pedig 10.867 forint.

Érdekes adat, hogy azok is terveznek mind külföldi, mind belföldi nyaralást, akik a saját bevallásuk szerint rossz anyagi körülmények között élnek: a megkérdezettek 21,1 százaléka mondta azt, hogy bár rossz az anyagi helyzete, mégis tervez belföldi nyaralást, külföldi utazási tervek esetében ugyanez az arány 7,9 százalék.

Ahhoz, hogy több vagy hosszabb belföldi utazást tervezzenek a háztartások, megfelelő turisztikai információk kellenének a válaszadók szerint, a legtöbben ilyen információként a szálláslehetőségeket említették meg, de sokan hiányolják a csomagajánlatokat is, és szívesen tudnának többet látnivalókról, és olyan programokról, amelyekkel esős időben el lehet tölteni a napot. 

Azok közül, akik eleve terveznek idén nyárra belföldi nyaralást, 28,6 % mondta azt, hogy ilyen információkkal meg lehetne győzni, hogy tovább maradjon vagy többször utazzon, a külföldre utazók közül pedig 12,7 % fontolná meg inkább a belföldi utazást, ha ilyen információkból több jutna el hozzá.

Belföldön a legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton, a második helyen Észak-Magyarország áll, a harmadikon pedig Budapest és a Közép-Magyarországi régió. A külföldi úti célok közül pedig Horvátország vezet, utána Olaszország és Románia következik. 2013-ban még Románia volt a második helyen, ez azt mutatja, hogy Olaszország népszerűsége nagyot nőtt az elmúlt években.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.