hirdetés
hirdetés

Identity Card

Tolvaj Márta

Jó ideje tele a hazai sajtó a Zalatournál történtekkel. Korrekt és kevésbé tisztességes írások sora jelent meg a viharos vezetőségváltásról. Hogy megtudjuk, mi is történt a zalai turisztikai gazdasági társaságnál, a 2004. április 16-ával kinevezett új igazgatónőt, Tolvaj Mártát kerestük meg.

hirdetés

2ht Hogy összegezné a Zalatournál történteket?

– Hibás tulajdonosi és ügyvezetői döntések sorozata vezetett ahhoz, hogy nehéz helyzetbe került a cég. Akkor kezdődött az egész, amikor a zalakarosi fürdő melletti – eszményi helyen lévő – telket, meg a rajta álló háromcsillagos hotelt értékesítette a tulajdonos, vagyis a megyei vezetés, és a szállodáért kapott pénzt kivonta a Zalatourból. Emiatt az az évre tervezett felújítások elmaradtak, a forráshiány okán a szolgáltatások színvonala is látványosan csökkent. Ráadásul a megmaradt két zalakarosi egység közé ingyenes földhasználati joggal étterem épült, felette lakószobákkal, sőt a konkurencia üzemeltetője lehetőséget kapott arra is, hogy a két szomszédos Zalatour-tulajdonú szállodában üzemeltesse a vendéglátó egységeket. Egyébként mostanában talán lehetőség lesz arra, hogy felbontsuk végre ezt a számunkra előnytelen szerződést, és másképp oldjuk meg az éttermek működtetését.

2ht Mi történt az utazási irodáikkal?

– A két saját tulajdonban lévőt – Keszthelyen és Zalaegerszegen – bezártuk, mivel egyenként közel 5 millió forint veszteséget termeltek. A Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Lentiben, Zalaszentgróton és Nagykanizsán vállalkozók által működtetett irodák azonban továbbra is nyitva tartanak.

2ht Pontosan milyen szálláshelyeket üzemeltetnek továbbra is önök?

– Zalakaroson a már említett kettő darab háromcsillagos szállodát, valamint egy 4 hektáros területen lévő kempinget, Vonyarcvashegyen 4 hektárnyi területen van vízparti kempingünk, Keszthelyen 7 hektáron, szintén a tónál. Zalaegerszegen egy háromcsillagos szálloda a tulajdonunk, ebben üzemel a központunk is, valamint az Adrián, az olaszországi Jesolóban és Monfalconéban és a horvátországi Selcében üzemeltetünk 22 lakókocsit.

2ht Ön tavasszal érkezett a céghez. Mi történt azóta?

– Amikor beléptem, láttam, olyan az egész, mintha egy óriási intézménybe csöppennék: az apparátus megkövesedett, túl nagyra nőtt, ezért legelőször karcsúsítottam és átszerveztem a munkát. Munkaköröket szüntettem meg, a központi irodában 14 emberből 5-től megváltam, a többszintű vezetési struktúrát egyszerűsítettem. Ma én irányítom a munkát, és a munkatársaim egy-egy szakterületért felelősek. Egyébként mindehhez sürgetett az idő, hiszen kezdődött a szezon, a legfontosabb volt tehát, hogy kinyissuk a kempingeket, és a hotelekben is felkészüljünk a főidényre. A keszthelyi kempingben komfortjavító intézkedéseket vezettünk be: lidósítottuk a partszakaszt Reklámkampányt indítottunk, akciós ajánlatokat készítettünk minden egységünkhöz.

2ht Van már valami eredmény?

– A kempingek, június végén meglepően sikeresek voltak: 5–10 százalékkal jobbak az eredményeik, mint a tavalyi, hasonló időszakban, pedig akkor lényegesen kedvezőbb volt az időjárás. Sajnos a hotelek viszont nem hozzák a várt eredményt. Emiatt is nyitottunk most egy új vendégkör felé: a határon túli magyarokat céloztuk meg, részt vettünk például a Maros Expón. Belföldi akciós ajánlati csomagokat is készítettünk, ettől is új vendégkört várunk. A kempingekben idén nyártól animátorokat alkalmazunk, akik a fő- és az utószezonban is programokat, rendezvényeket szerveznek. Népművészeket hívunk a vonyarcvashegyi egységbe, erdei táborokat szervezünk, komplett túracsomagokat ajánlunk. Azonban nem vagyok naiv, mindazt a sok problémát, amit a nyakamba vettem, nem tudom egyszerre megoldani, kell 4-5 év ahhoz, hogy ismét megbízhatóan, nyereséggel működjön a cég. Ehhez stabil alapokkal, 3,5 milliárd forintos vagyonnal rendelkezünk. Lehet azonban, hogy idővel befektetőket kell keresni, vagy bérbe kényszerülünk adni bizonyos területeket, bár ezt hagynám a legutolsó megoldásnak.

2ht Mostanában tehát nem unatkozik.

– Reggel 6-kor kelek, legkésőbb fél 8- ra bent vagyok, általában este 6 óra után érek haza.

2ht A sajtóban olvashattunk viharos megyei közgyűlésekről, és az egész Zalatour-ügy meglehetősen politikai színezetet kapott. Főként azt figyelték és vetették egymás szemére a képviselők, hogy ki milyen párt színeiben kapta meg a Zalatour vezetői posztját.

– Az biztos, hogy nem tett jót szezonnyitóként, hogy a megyei közgyűlés néhány tagja a sajtóban kifogásolta az itt zajló munkát. Néhány kempinglakó törzsvendégünk megkérdezte, ezek után vajon foglalhatják-e jövőre a megszokott helyeket vagy menjenek máshová? Mindenkit személyesen kellett megnyugtatnom. Egyelőre élvezem mind a hozzánk látogató vendégek, mind a tulajdonosok bizalmát, és nekem ennyi elég.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai