Topgasztronómiai verseny Budapesten

Kedden és szerdán a Hungexpo D pavilonjában kerül sor a WACS (World Association of Chef Societies) melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjére.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alkalommal lesz házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjének. A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapest neve olyan rendező helyszínek mellett kerül felsorolásra, mint Perth, Hong Kong, Göteborg, Milano, Las Vegas és Namibia.A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere.

A versenyekre a belépés díjtalan, az alábbi e-ticketek kinyomtatásával:

e-ticket egyéni látogatóknak

e-ticket iskoláknak, tanulóknak (minden egyes tanulónak nyomtatni kell!),

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyet kötelezően fel kellett használniuk a
versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálalnak a zsűrinek.
A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé (gateaux) alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kell tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.
A cél mindenkinek ugyanaz, a továbbjutás a kétévente megrendezésre kerülő
szuperdöntőbe, melynek házigazdája ezúttal a világkongresszus helyszínét is adó
Norvégia – Stavanger vársosa lesz. A tét igen nagy. Minden kontinentális viadalról csak egy juthat tovább, hogy képviselhesse országát és régióját.

A Global Chefs Challange verseny Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egyik élvonabeli séfje vesz részt, a magyar színeket Szabó László, a Sodexo szakmai séfje képviseli, aki a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja, több szakácsolimpián és világbajnokságon ért el rangos helyezéseket, a 2012-es Bucuse d'Or Selection Hungary második helyezettje volt.

A felnőtt séfekkel együtt rendezik a juniorok versenyét (Hans Buschkens Young Chefs Challenge)  Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségének részvételével.

A WACS versennyel egyidőben kerül sor a Culinary Expo Országos Gasztronómiai Magyar Bajnokságra is, úgy az iskolák és tanulóik, mint a felnőttek számára..

A versenyek hérfői sajtótájékoztatóján Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke aláírta a 2014-es esztendőre szóló támogatói szerződést (gyémánt fokozatú együttműködés) a Mirbesz Kft-vel, valamint egy jövőbeli együttműködési nyilatkozatot a Gastro&Hotel Kft-vel, amely több, mint 20 millió forint értékben biztosítja a konyhagép hátteret a versenyekhez.

A verseny programja:

Október 1. (kedd)

8:00 WACS junior résztvevők megkezdik a versenyt (délelőtti csoport)
8:00 WACS cukrász résztvevők megkezdik a versenyt
7:00-10:00 Magyar Bajnokság (iskolák és tanulók) versenyzői felrakják munkáikat
10:00 megnyílik a kiállítás
10:00 hivatalos megnyitó (Magyar Bajnokság és WACS)
Megnyitja – Tóth Katalin Helyettes-Államtitkár Asszony –
Vidékfejlesztési Minisztérium
11:00-11:55 WACS délelőtti junior csoportjának tálalása
12:00 Mirbest sajtótájékoztató
13:00-14:00 előadások, bemutatók (Dilmah, Valrhona, WorldSkills 2013 beszámoló)
13:00 WACS junior résztvevők megkezdik a versenyt (délutáni csoport)
14:00 WACS cukrász résztvevők kirakják a csokoládé (gateaux) tortájukat
15:00 WACS cukrász résztvevők tányérdesszertjének tálalása
16:00-16:55 WACS délutáni junior csoportjának tálalása
17:00 Culinary Expo (iskolák és tanulók) eredményhirdetése
17:30 WACS cukrász résztvevők díszmunkájának bemutatása
18:30 kiállítás vége

Október 2. (szerda)
8:00 WACS felnőtt résztvevők megkezdik a versenyt (délelőtti csoport)
7:00-10:00 Magyar Bajnokság (felnőtt) versenyzői felrakják munkáikat
10:00 megnyílik a kiállítás
11:00-11:55 WACS délelőtti csoportjának tálalása
13:00-14:00 előadások, bemutatók (Dilmah, Valrhona, WorldSkills 2013 beszámoló)
13:00 WACS résztvevők megkezdik a versenyt (délutáni csoport)
16:00-16:55 WACS délutáni csoportjának tálalása
17:00 Culinary Expo eredményhirdetése
18:00 WACS eredményhirdetés (junior, felnőtt és cukrász)
18:30 kiállítás vége

A verseny első napján rendezik a sajtótájékoztató a Mirbest Ifjúsági Szakácsolimpiáról, amely 2013.október 28-30. között kerül megrendezésre Kecskeméten, a 4 évente
induló erfurti szakács és cukrász Olimpia (Culinary Olympics) mintájára, fiatalokra szabva.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.