Törkölypálinka fokról fokra

A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

A törköly nagyon érzékeny, kellő gondoskodást és szakértelmet kíván. Ahhoz, hogy kiváló minőségű legyen a palackba kerülő nedű, egy hosszú úton kell végigmenni, ahol kis alakításokkal variálható a végső karakter. Először meg kell bizonyosodni arról, hogy csak kiváló törköly kerül a pálinkafőzőbe, az erjedt törköly elecetesedhet a meleg vagy a nem megfelelő tárolás következtében, amiből utána lehetetlen jó pálinkát főzni. Ha hibás törköly kerül a gépezetbe, annak rossz íze lesz – pont olyan, mint amilyet nagyapáink főztek tavasszal a kert végében, miután a törköly egész télen a sarokban aszalódott. Ha már a híres nagyapáknál tartunk – a hozzáadott cukrot a Pálinkatörvény és a pálinkamesterek profizmusa is tiltja; egy kiváló törkölypálinka natúr, színtiszta törkölyből készül, nem kell mesterségesen befolyásolni az ízét.

A híres törköly íz

A karakteres, letisztult harmónia a tiszta, kizárólag szőlőtörkölyből készülő törkölypálinka sajátossága. A törköly ízét, zamatosságát a szőlő típusa, a benne lévő magmennyiség és a lepárlás előtt hozzá adott borseprő arányának módosításával lehet szabályozni (100 kg törkölyhöz max. 25 kg borseprő adható). A borseprő nagyban befolyásolja a párlat karakterét. Minél több a törkölypálinkában a borseprő, annál kevésbé lesz törköly ízű. A nagy törkölypálinkákat kizárólag törkölyből főzik, ugyanis így jön ki az igazi jelleme. Természetesen van, aki a lágyabb ízeket kedveli, és nem rajong a karakteres törköly ízért - nekik kedvez az, hogy a Pálinkatörvény megengedi a borseprő használatát a törkölyfőzésnél. Ennek hozzáadásával egy gurulósabb, lágyabb és íz gazdagabb pálinkát kapunk, ami inkább a borpárlatra hasonlít karakterisztikájában. A szőlőmag arányával is lehet játszani, hiszen minél több szőlőmagot hagyunk benne, annál olajasabb, zamatosabb lesz a pálinka. Kevesebb maggal csökken a pálinka törköly íze, lágyítható a végső jellem.

Alkoholfok – az igazi erőpróba: A törköly olyan, mint egy kirakós több megoldással, ugyanabból a szőlőtörkölyből rengeteg ízű és karakterű törkölypálinkát lehet előállítani. Lehet ez egy lágy alap vagy egy igazán erős, égető fenevad. Egy 37,5%-os törkölypálinka teljesen más jelleggel bír, mint az ugyanabból a szőlőből készült 80%-os társa. Ez az alkohol beállítás során variálható, attól függően, hogy milyen bátrak és kísérletezőek vagyunk.

Az érlelés csodája: A törkölypálinka olyan, mint egy szeszélyes nő – minél több időt adunk neki, annál jobban lágyul, veszít kezdeti hirtelen természetéből. A jó törkölypálinka egyik alappillére az idő, a pálinka kellő pihentetése. Nem lehet türelmetlenül, pár hét alatt jó pálinkát palackozni. Két utat választhatunk a pihentetésnél – itt is játszhatunk az íz és a karakter kialakításával. A frissen főzött törkölypálinkát a maximális minőség elérésének érdekében ajánlatos minimum egy évig pihentetni. Ezt tehetjük acéltartályban – ekkor tovább érik a törköly tiszta harmóniája. Hordóban is pihentethetjük – ekkor a hordó tompítja az alkoholos érzetet. Ezen felül pedig egy vaníliás, fűszeres illatot és ízt kap. „Nálunk csak öt év szigorú pihentetés után kerülhet a törkölypálinka palackokba. Ez idő alatt válik harmonikussá, érnek össze úgy az ízek, hogy egy kiváló minőségű párlatot kapjunk. A harsány törköly lelágyul, az alkoholérzet kellemessé válik, a karcos, erőteljes alkoholhatás megszűnik.” – hangsúlyozza az egyik legnagyobb törkölygyártó, a Villányi Pálinka általános igazgatója és pálinkaszakértője, Nagy Sándor. „Hiszünk a színtiszta törköly harmonikus, tiszta erejében, de tudjuk, hogy ezt csak az idő, a türelem és az alázat által érhetjük el. Pihentetéssel, kiváló alapanyagokkal és maximális szakértelemmel a törköly az egyik legkarakteresebb, leginkább meglepetéseket ígérő pálinka.”

A törköly, mint látjuk, nem csak sima mostohatestére a pálinkának. Izgalmasan variálható, különböző személyiségeket, karaktereket ölt. A sok törődés kifizetődő – egy kiváló minőségű párlat a végeredmény.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.