Tortával ünnepelték a tíz éves Torkos Csütörtököt

Jövőre megújul a Torkos Csütörtök, számos elemmel gyarapodik az esemény, amely azt szolgálja majd, hogy egyre többen vegyék igénybe a jelentkező éttermek akciós szolgáltatásait. Ezt Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese jelentette be a február 19-én, a konyhájáról is híres Kárpátia Étteremben megrendezett ünnepi sajtótájékoztatón.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tíz éves a Torkos Csütörtök, és az eddigi pozitív eredmények alapján szervezte meg ismét a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai akciót. Mintegy másfél millióan vették igénybe az elmúlt tíz év alatt a kedvezményeket, amelybe időközben bekapcsolódhattak a büfék és a cukrászdák is. Az elmúlt években – a visszatérő éttermekkel együtt – több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz. A 2015. évi akcióhoz 610 étterem csatlakozott. A résztvevő vidéki éttermek aránya meghaladja a 80 százalékot.

Az akció célja a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítése, a régiók által kínált hagyományos magyar ételek, italok megismertetése, valamint az, hogy a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat újra felfedezzék. A kínálat évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Az egységes és mindenkire vonatkozó szabályrendszer bármilyen típusú vendéglátóhely csatlakozását lehetővé tette.

Fontos, hogy egyre több ember jusson el étterembe

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint nem a profittermelés a cél ezen a napon, hanem az, hogy egyre több ember jusson el étterembe, azok is, akik eddig nem tudtak,  vagy nem szoktak akár családi ünnepeket is éttermekben ünnepelni. Véleménye szerint ennek az akciónak vidéken van nagyobb jelentősége, jó lenne, ha ott is egyre többen vennék igénybe az éttermek szolgáltatásait. „Ezelőtt tíz évvel nem számítottunk rá, hogy a Turizmus Zrt. ilyen időtálló terméke lesz ez az esemény” – mondta Niklai Ákos.

Az eseményen részt vevő éttermeknek azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. Külön, erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. A választási lehetőséget a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt „a la carte” étlap és itallap választékából kell biztosítani. Hogy miért is jó ez az éttermeknek? Erre az újságírói kérdésre Niklai Ákos válasza az volt, hogy a nagy keresletet nagyobb forgalmat generál egy olyan holtszezoni időszakban (január-március), amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsonyabb a forgalom, a vendéglőbe járók fél áron kipróbálhatnak valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel.

A jubileum alkalmából a szakújságírókat Niklai Ákos meghívta ebédre, ahol ropogós kacsát kaptak áfonyával és párolt almával, és természetesen ebéd után ünnepélyesen felvágták a tortát. 


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.