Történetek a palackból

Tokaj-Hegyalja legcsaládiasabb fesztiválja, a Bor, mámor.. Bénye idén már a tizenegyedik kiadásához érkezett, ezúttal augusztus 15-18. között várja a látogatókat.

Az elmúlt tíz évben az összművészeti fesztivál látogatói megbizonyosodhattak arról, hogy (legalább erre a néhány napra) Erdőbénye a világ közepe. A szőlőművelés és a borkészítés évszázados hagyományokra tekint itt vissza, nem véletlen tehát, hogy a fesztivál fókuszában a bor áll, amit a rendezvény ideje alatt maguk a borászok töltenek a látogatók poharába, saját kertjükben.

Aki ezt az augusztusi néhány napot Erdőbényén tölti, alaposan megismerheti a települést, és annak régi épületeit, bebarangolhatja az ismert szőlőterületeket, megnézheti, hogy tényleg köves-e a Rány-dűlő talaja, és tényleg olyan szép-e a panoráma a Messzelátó-dűlőből, ahogyan azt a neve mondja.  Ha szerencsénk van, a séta során felbukkannak a környék jellegzetes állatai, láthatunk fekete gólyát, kígyászölyvet, parlagi sast, vagy akár vadmacskát is.

Ugyanakkor a Bor, mámor… Bénye alatt számos kulturális és zenei program közül is válogathatnak a vendégek. Napközben felolvasások, irodalmi borkóstolók, tematikus kóstolók, gyerekműsorok, késő délutántól könnyűzenei koncertek várják a közönséget, és a zenét természetesen pohárral a kézben, a házigazda pincészet borait ízlelgetve a legjobb hallgatni.

Az idei fesztivál vendége lesz egyebek között Kiss Judit Ágnes, Darvasi László és Cserna-Szabó András író, Weiner Sennyei Tibor irodalmár, a zenei kínálatban pedig olyan nevekkel is találkozhatunk, mint Kollár-Klemencz László, Petruska, Falusi Mariann és Sárik Péter, Jónás Vera, Tóth Viktor és Weisz Gábor, a Mongooz And The Magnet, a Szüret Utcza, Szalonna és bandája, vagy a Dynamite Dudes. A csütörtök esti nyitókoncertet a Várkonyi Csibészek adják, a vasárnapi záráskor Vázsonyi Jánosmegszólaltatja a református templom csodálatos orgonáját, a délután pedig igazi illegál partiba fullad, titkos helyszínen, a Sefard Trióval.

 

Jóga, pingpong, kádárok

Immár hagyomány, hogy a sportos vendégek jógával indíthatják a napot, és a pingpongasztal egész nap várja a játékosokat a Bardon Borászatban. A természetkedvelők bebarangolhatják a Béres Szőlőbirtok csodálatos tanösvényét, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a településre és a környező hegyekre. Erhardt Gábor építészeti sétáján a katolikus templomot és annak kertjét ismerhetik meg a látogatók, Jakabéknál maga Homonna Attila pörgeti a lemezeket a csillagos ég alatt. Az erdőbényei tájházban újraélednek a kádár hagyományok, a kicsiket gyerekprogramok, a felnőtteket felnőtt mesék várják.

Az erdőbényei borászok izgalmas borkóstolókkal készülnek, de ezek többsége regisztrációhoz kötött, érdemes a részvételt időben jelezni. A csütörtök esti nyitó rendezvényen jótékonysági borárverés lesz, és valamennyi borászat bemutatkozik a Budaházy-Fekete Kúria kertjében. Az idei fesztivál slágere a furmint és az aszú mellett egyértelműen a buborék lesz. A Pro Vinum, a Sanzon Tokaj és a Préselő is készül bubis kóstolókkal. Az Ábrahám Pincénél lengyel nyelvű vezetett programon ismerkedhetnek a vendégek az erdőbényei borokkal, a Vayi Borászatban ismét megrendezik az 1956-2017 között született aszúborok muzeális kóstolóját, Illés János tíz évjárat tíz aszúját mutatja be, és Csite Norbert is tíz évjárat borait tölti pohárba, de Kalydy András (Kádár Hungary) vezetésével az is kiderül majd, hogy miről mesélnek a borok, amikor egyenesen a hordóból kóstoljuk őket. Lesznek fajtakóstolók, és egy-egy dűlő is külön bemutatkozik majd, de hosszan folytathatnánk a sort. 

Mivel Erdőbényén kevés a szálláshely, a fesztivál buszjáratot üzemeltet, amely ingajáratban közlekedik a fesztiválhelyszín és a környékbeli települések között. A pontos menetrendet most dolgozzák ki, és hamarosan elérhető lesz a weblapon.

A gasztronómiai kínálatért szokás szerint maguk a pincészetek, vagy a környék ismert éttermei felelnek. Ott lesznek az encsi fiúk, vagyis az Anyukám mondta, de jön Miskolcról  A Leves, és ott lesz a Vinikli BorBár, a Tókert Bisztró, a Borsod Burger, és az Őzetanya.

Weboldal: https://bormamorbenye.hu/

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői piacon piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?