hirdetés
hirdetés

További felújítás vár a körmendi Batthyány-kastélyra

A várkertben lévő egykori vadászlak felújításával és a színház épületének megújításával folytatódik a körmendi Batthyány-kastély épületegyüttesének felújítása - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a Rába-parti kisváros polgármestere.

hirdetés

Bebes István (Fidesz-KDNP) elmondta: a Norvég Alap által kiírt pályázaton nyert a város csaknem 147,3 millió forintot, amihez 7,7 millió forint saját erőt adott hozzá az önkormányzat, így 155 millió forintból újulhat meg az épület, amelyet a jövőben ökológiai és kulturális célokra szánnak, többfunkciós közösségi tereket és kiállítótereket hoznak létre benne.

Hozzáfűzte: az 1884-ben épült vadászlak jelenleg nagyon leromlott állapotban van, ezért teljesen felújítják a műemléki épület homlokzatát, a tetőszerkezetet, kicserélik a nyílászárókat és a gépészetet, valamint az akadálymentesítést is elvégzik.

A funkcionális terek kialakításánál az elsődleges szempont, hogy a Batthyány örökség természetvédelmi része bemutathatóvá váljék - közölte a polgármester.

A körmendi Batthyány-kastély a felújítás előtt (Forrás: nemzetimuemlek.hu)
A körmendi Batthyány-kastély a felújítás előtt (Forrás: nemzetimuemlek.hu)


Bebes István tájékoztatása szerint a projekt része a vadászlakot övező kastélypark egy részének megújítása is, helyreállítják a környezetne illeszkedő sétautakat és zöldterületeket is.

A polgármester szólt arról is, hogy idén tovább folytatódhat a Batthyány Örökségközpontot és a színházat is magában foglaló kastélyszárny felújítása is.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly 800 millió forintos beruházással a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újították fel az egykori lovarda épületét, ahol turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki. Most a színháztermen a sor, amire korábban szavai szerint azért nem volt lehetőség, mert az uniós projekt nem tette lehetővé színházi funkció kialakítását.

A magyar kormány 500 millió forintos támogatásának köszönhetően augusztus közepéig felújítják a színházterem nézőterét és színpadát, lecserélik az elavult fény- és hangtechnikát, korszerűsítik a színpadhoz tartozó szociális helyiséget, valamint a nézőtér fűtését, hűtését és szellőztetését.

A színházterem így alkalmassá válik kisebb díszletigényű előadások bemutatására, filmvetítésekre, könnyűzenei koncertek, kisebb hangversenyek, valamint városi és iskolai rendezvények megtartására.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai