Tradíció és innováció a borturizmusban

Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A városi önkormányzat, az Eszterházy Károly Főiskola, valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy kidolgozták a hevesi megyeszékhely 2014-2020 között időszakra szóló fejlesztési stratégiáját. Ebben a munkában a vállalkozások, az intézmények, a civilszervezetek is részt vettek és ajánlásokat tettek. Közösen abban állapodtak meg, hogy a hagyományoknak megfelelően a szőlő- és borágazatot továbbfejlesztik a történelmi borvidéken. Ehhez pedig a tudomány újabb eredményeit és a nemzetközi tapasztalatokat is felhasználják.

Az első kóstolás döntő lehet

Bevezető előadásában Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a bor világpiacán erős versenyt folytatnak. A fejlődő országok az óvilághoz képest jelentős eredményeket értek el az exportban. A kutatások szerint mindezt – többek között – a humán tőke eredményes hasznosításával, a modern technika és a fejlett pénzügyi rendszer alkalmazásával érték el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat szereplői a jövőben a kutatási, innovációs eredményeket igyekezzenek minél jobban hasznosítani a minőségi szőlőtermesztésben és bortermelésben. További színvonalas szakmai képzéssel, gazdasági nyitottsággal és technológiai korszerűsítésekkel léphetünk előre.

A tudásnak a borászati kultúrában betöltött szerepét méltatta dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke. Emellett a fajták tulajdonságaihoz igazított feldolgozási módszerek fontosságát emelte ki. Szólt a minőségi boroknak a turizmusban betöltött szerepéről is. Nem mindegy, hogy egy külföldi vendéget magyar étteremben milyen ízű és illatú vörös- vagy fehérborokkal kínálják: az első kóstolás ugyanis döntő lehet a termék értékének megítélésében. Sokszor a vidéki szállásadók a helyi ételkülönlegességek mellé a saját boraikat szolgálják fel. Lényeges, hogy ezek is minőségiek legyenek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jó borok és a gasztronómiai különlegességek mellett a vendégek a helyi kulturális értékekre is kíváncsiak.

Jó példa a Balaton környéke, Villány és Eger

A hazai borászok az elmúlt években jelentősen fejlődtek – hangoztatta dr. Tóth József, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense. Például sokat változtattak a palackok formáján, és díszesebb, kifejezőbb címkékkel látták el azokat. Különösen a kis- és a középvállalkozások lettek nyitottabbak az új dolgok iránt nemcsak termelésben, hanem az üzleti munkájukban is. A kutató intézetekkel, a versenytársakkal, a beszállítókkal való együttműködés során szerzett új tudást pedig igyekeznek beépíteni a napi tevékenységükbe.

Hogy mennyire sikeresek napjainkban a bortermelők, azt az határozza meg, hogy miként alkalmazkodnak a fogyasztói igényekhez – emelte ki Horkay András, a Central European Wine Institute igazgatója. Átrendeződés tapasztalható a borok világpiacán: Európában csökkent a fogyasztás, miközben az Amerikai Egyesült Államok került az élre. Ennek a hatása hazánkban is érezhető, mivel jelenleg a ragsorban a 15-20. hely között vagyunk borfogyasztásban.

A borturizmus fejlesztésére a szakértők a szállásokkal, a gyógyfürdőkkel összekapcsolva tartanak borkóstolókat és a bemutatókat. Horkay András példaként emelte ki hazánkban az erre vonatkozó pozitív törekvéseket főleg Egerben, a Balaton környékén és Villányban.

Több vendéglátóhely lesz az egri várban

A konferencia további részében a résztvevők megismerkedhettek a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének munkájával, kutatási eredményeivel. Emellett az egri Eszterházy Károly Főiskola Egyetemi Tudásközpontjában folytatott kutatási, fejlesztési projektekről hallhattak. Dr. Várhelyi Tamás, az egri főiskola innovációs igazgatója arról beszélt, hogy a tudásközpontban – többek között – olyan termékeket fejlesztenek, amelyeknek alapjául a borok szolgálnak.

Kiemelte az egri vár és a borok kapcsolatát is. A Történelmi Emlékhelyen ugyanis hamarosan hatmilliárd forint értékű fejlesztést kezdenek, amelyet szeretnének az egri borok imázsának növelésére is kihasználni, és több vendéglátóhelyet kívánnak létrehozni. Emellett Borturizmus címmel a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként írtak jegyeztet az ebben résztvevő hallgatóknak. Véleménye szerint a jövőben még erőteljesebben a borturizmusra, a gasztronómiára és a marketingre kell irányítani a szakemberek figyelmét.

Biofurmint Tokajból

Végül dr. Kovács Tibor címzetes egyetemi docens, a Tokaj-Hétszőlő birtok igazgatója ismertette a hazánkban még kevésbe elterjedt, az ökológiai (bio-) gazdálkodásra épülő bortermelésben szerzett tapasztalatait. A birtokot 1992-ben hozta létre, ahol fokozatosan megvalósította az ökológiai szőlőtermelést. Az első biobort – egy tokaji furmintot – tavaly készítette el. Így másfél évtized után, jövőre már a birtok teljes területén ezt a termelési módszert kívánják bevezetni. Emlékeztetett, hogy a biobor 2012. augusztus 1-jétől létezik az Európai Unióban.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.