Tudjon meg mindent az utazási irodai felelősségbiztosításról!

Megszületett a várva várt utazási irodai felelősségbiztosítási termék, amely a Colonnade Insurance S.A. biztosítótársaságnál lesz hamarosan elérhető. A termék részleteit a Magyar Utazási Irodák Szövetsége foglalta össze.

A 2011 novemberében történt egyiptomi buszbaleset következtében – miután a Kúria tavaly úgy döntött, hogy teljes körű kártérítési felelőssége van a Best Reisen utazási irodának a károsultak felé – többször is felmerült már, hogy csak a felelősségbiztosítás megkötése lehet a megoldás az utazásszervezők számára, hogy a felperest képviselő dr. Ikanov Gábor ügyvéd szerint precedensértékű ítélettel járó kártérítést elkerüljék.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) kezdeményezésére hamarosan új termékként kerül a piacra az utazási irodai felelősségbiztosítási termék. A felelősségbiztosítás eddig jóformán ismeretlen volt a magyar piacon, vagy akinek volt hasonló biztosítása, ott a tanulmányozás után derült arra fény, mennyi hiányosság van benne. Ennek ellenére tény, hogy egyes külföldi hátterű utazásszervezők (pl. ETI, Kartago Tours) már most is rendelkeznek nagyösszegű felelősségbiztosítással. 

Számos egyeztetető tárgyalás eredményeképpen a biztosítási termék létrejött – tájékoztatta tagirodáit a MUISZ.

Az Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017 elnevezésű termék a Colonnade Insurance S.A. biztosítótársaságnál lesz elérhető, amely a MUISZ felkérése alapján a Willbot & Kopking’s Hungary Zrt. Biztosítási alkusz közreműködésével készült.

A felelősségbiztosítás két fontos részből áll, az egyik az utazásszervezői tevékenységből eredő esetleges személyi sérülésre és dologi károkra terjed ki, a másik pedig az utazásközvetítői tevékenységnél felmerülő esetleges téves felvilágosítás, hibás dokumentáció miatt okozott kárra, mely utóbbi csupán a pénzügyi veszteségre terjed ki. Természetesen a két tevékenységnél eltérő a termék díja.

Miért szükséges az utazásszervezői felelősségbiztosítás?

A 218/2008-as Kormányrendelet az Utazási szerződésről kimondja, hogy az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért, illetve a személyiségi jogsértésért járó sérelemdíjért, kivéve, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés sem az ő, sem az általa igénybe vett közreműködő magatartására nem vezethető vissza. Emellett az utazásszervező a szolgáltatás teljesítéséhez igénybe vett közreműködő magatartásáért úgy felel, mintha maga járt volna el, kivéve, ha a közreműködő felelősségét jogszabályban kihirdetett nemzetközi egyezmény korlátozza.

Mire terjed ki a termék?

A felelősségbiztosítási termék általános felelősségbiztosítási, munkáltatói felelősségbiztosítási, speciális szolgáltatói felelősségbiztosítási, utazásközvetítői tevékenységre szakmai felelősségbiztosítási, valamint bérlői felelősségbiztosítási fedezetet biztosít – beleértve a kárigénnyel kapcsolatosan felmerülő jogivédelem-költségeket is –, bővebb fedezeti opció választása esetén pedig utazásszervezői tevékenységre is kiterjed.

Amire nem terjed ki a felelősségbiztosítás

A biztosítás nem terjed ki többek között az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére (az USA-ban és Kanadában érvényesített kárigényekre nem vonatkozik a fedezet, de például az Egyesült Államokban bekövetkezett kár kapcsán Magyarországon érvényesített kárigényre igen), a háborúval és terrorizmussal kapcsolatban felmerült kárigényekre, a légiközlekedéssel kapcsolatos balesetekre, a személyiségi jog megsértésére, valamint a saját károkra. A légiközlekedés és a hajós utazás is ki van zárva, valamint, ha a vállalkozó saját autóbusszal utaztat, hiszen ez utóbbi esetben saját gépjármű-felelősségbiztosítással kell, hogy rendelkezzen a vállalat. Ennek értelmében buszos utazás esetén csak arra az esetre terjed ki az utazási irodai felelősségbiztosítás, ha az utazásszervező buszos alvállalkozót vesz igénybe.

Díjkalkuláció utazásszervezői felelősség esetén

Utazásszervezői felelősség esetén a nettó árbevételtől függően az utazási vállalkozásokat 7 kategóriába sorolják, a nettó árbevétel alapján 50 millió forinttól 10 milliárd forintig terjed a skála, az éves biztosítási limit szerint pedig 5 kategória van, 25 millió forinttól 500 millió forintig. A biztosítás területi hatálya szerint is különbséget tesznek, eszerint a biztosítás a következő területekre terjedhet ki: Európa, Európa és a Földközi-tenger, illetve az egész világ (kivéve az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát).

A díj attól is függ, hogy a vállalkozás MUISZ-tagiroda vagy sem: amennyiben ugyanis minimum 40 tagiroda megköti a szerződést, úgy 20% kedvezmény jár a MUISZ-tagirodáknak a biztosítási díjból.

Példák az utazásszervezői felelősségbiztosítási díjak számítására

• Legalacsonyabb díj: 50 millió alatti nettó árbevétel, 25 millió Ft éves biztosítás limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 212.000 Ft

• Középkategória: 100-500 millió Ft nettó árbevétel, 100 millió Ft éves biztosítási limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 452.400 Ft

• Legmagasabb díj: 10milliárd feletti nettó árbevétel, 500 millió Ft éves biztosítási limit, egész világ területi hatály, MUISZ-kedvezmény nélkül: évi 3.746.250 Ft

Az önrészesedés mértéke függ az alvállalkozó felelősségbiztosításától, annak meglététől. Amennyiben a biztosítási limittel azonos felelősségbiztosítással rendelkezik az alvállalkozó, akkor az önrész 5%, de minimum 500.000 Ft/kár. Amennyiben ilyen felelősségbiztosítással nem rendelkezik az alvállalkozó, akkor az önrész 10%, a minimum összeg az iroda árbevételétől függően 1 és 5 millió forint között változik.


Mire terjed ki az utazásközvetítői tevékenység szakmai felelősségbiztosítása?

A termék az utazásközvetítői és egyéb foglalással kapcsolatos szolgáltatás teljesítése során, illetve hibás teljesítése következtében a szolgáltatást igénybe vevő harmadik személyek által elszenvedett – tisztán pénzügyi – veszteségek kapcsán a biztosítottal szemben érvényesített kárigényekből származó kárra terjed ki (kártérítés és sérelemdíj), amelyekért a biztosított a vonatkozó jog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Ilyen lehet például, ha a hibás repülőjegy-kiállítás miatt a légitársaság új jegy vásárlására kötelezi az utast, netán szállásköltség is felmerül, vagy az utazásközvetítő nem tájékoztatja az utast a menetrendváltozásról – annak ellenére, hogy az utazásszervező elküldte a helyes adatokat –, emiatt az utas lekési a repülőt és nem tud elutazni a nyaralásra, így új utazást kell befizetnie

Díjkalkuláció utazásközvetítői felelősség esetén

Utazásközvetítői felelősség esetén nettó árbevételtől függően az utazási vállalkozásokat a fentiekkel megegyező 7 kategóriába sorolják, az éves biztosítási limit szerint pedig szintén 5 árkategória van, de ez 5 millió forinttól 100 millió forintig terjed káreseményenként és összesen. A biztosítás területi hatálya szerint szintén a fentiek érvényesek.

Példák az utazásközvetítői felelősségbiztosítási díjak számítására

• Legalacsonyabb díj: 50 millió alatti nettó árbevétel, 5 millió Ft éves biztosítás limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 65.000 Ft

• Középkategória: 100-500 millió Ft nettó árbevétel, 50 millió Ft éves biztosítási limit, Európa területi hatály, MUISZ-kedvezménnyel: évi 248.00 Ft

• Legmagasabb díj: 10milliárd feletti nettó árbevétel, 100 millió Ft éves biztosítási limit, egész világ területi hatály, MUISZ-kedvezmény nélkül: évi 1.210.800 Ft


A MUISZ elsőként szeretné felmérni, melyek azok az irodák, amelyek – felismerve az utaztatás rendkívül nagy kockázatát – csatlakozni szeretnének ehhez a kárközösséghez, mely rendkívüli kedvezménnyel vehető majd igénybe a MUISZ-tagok számára.

A MUISZ várja továbbá az észrevételeket, kérdéseket annak érdekében, hogy az Utazás 2017 kiállításon megrendezésre kerülő fórumon ezekre a biztosítási szakemberek válaszolni tudjanak, valamint konkrét árajánlatkéréseket is, melyet közvetlenül a brókercégnek kell elküldeni.

A fórum időpontja: március 3. 11.00 óra, amelyről a MUISZ további tájékoztatást fog küldeni a későbbiekben.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.