Tunézia három arca

1. rész Mahdia Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.  

A Budapest-Monasztír charter járaton az odaút alatt végig gondolom azokat a jó tanácsokat, amiket meghívónktól, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletén kaptam: útlevél rendben, utasbiztosítás megkötve, EU-s oltási igazolás kinyomtatva, tunéziai dínárt majd a tuniszi reptéren váltok, ahogy ott veszek tunéziai sim-kártyát is, hiszen nem EU-s országba érkezem, a gatyám rámenne a telefonálgatásra, sms-ezésre az egy hét alatt. Csapvizet alap, hogy nem iszom, fogat is palackos vízzel mosok, így nagy bajom nem eshet. Különben is, úgy emlékszem, amikor utoljára ebben az észak-afrikai országban jártam – jazzkoncerteken, a híres tabarkai jazzfesztiválon, volt annak már vagy tizenvalahányéve – példás tisztaság fogadott mindenütt. 

Rózsa a kézben, cigi a szájban

Annyira örülnek vendégfogadóink a magyarok landolásának – persze nem csupán a mi szerény négy fős újságírói különítményünknek, hanem főként a Kartago Tours szervezésében érkező chartergép nyaralóutasainak -, hogy kedves gesztusként minden hölgyet szál rózsával fogadnak az útlevélellenőrző ablaknál. 

Aztán nem tétlenkedünk, a virágot szagolgatva máris indulunk első úti célunk, Mahdia felé. Azért különösen érdekes ez a hely, amit kezdetként meglátogatunk, mert Mahdia az útikönyvek szerint pont nem az a kisváros, ami kizárólag nyaralóturistáknak való célpont, hanem megőrizte azon jellegét is, ami még az idegenforgalom előtt valójában volt: egy tengerparti tunéziai kisváros, annak minden szépségével és bájával együtt. Sajnos azonban jó adottságai egyben a vesztét is jelentették, hiszen egy tengerbe nyúló kis földnyelvről beszélünk, aminek jelentőségét már a főníciaiak is felismerték, és el is foglalták ezért a félszigetet, majd idővel folyton kalózok is ellepték, és fosztották ki a helyi lakosságot, mielőtt tovább indultak tengeri kalandjaikra. Az 1500-as években a spanyolok szintén szétlőtték, ha már arra jártak, városfalait ripityomra ágyúzták.

Már a reptéren észrevettem, ami első szálláshelyünkön, egy ötcsillagos, magánkézben lévő hotelben, a Mahdia Palace-ban is szembetűnő: a helyiek és a turisták felhőtlenül rágyújtanak a közös terekben, fújják a füstöt, beszélgetnek, jól érzik magukat közben. 

Irigylésre méltó személyzeti bőség

És amiről még szólnom kell, ha már a szállásról beszélünk: különlegesen jó animátor csapatot verbuválnak össze a világ minden pontjáról. Kedvesek, előzékenyek, végtelen türelemmel megáldott fiatalok, pedig lehetne min görcsölniük. Például amit vízilabdameccsnek neveznek a 70 pluszos korosztályt képviselő vendégek, az több, mint érdekes. Derékig érő vízben dobálgatják egymásnak a labdát, ha pedig véletlenül valamelyikük betalál a kapuba, annak legjobban az animátor örül, lelkesen éljenezve.

Velünk, azaz a magyar helyzettel ellentétben itt munkaerőben sincs hiány: van mindenütt bőséggel felszolgáló, szakács, konyhalány, takarítószemélyzet. Csak kicsit másképp állnak a munkához, mint amit európai mércével megszoktunk. A takarítók például egész nap vagy seprik, vagy felmossák a padlót – ami a mi szállodánkban márványutánzatú kő – így vendég legyen a talpán, amikor ép bőrrel átevickél a folyton vizes burkolaton. A felszolgálókkal pedig érdemes résen lenni, mert ha nem vigyázunk, akkor is elviszik a tányérunk, amikor még ennénk tovább, csak éppen egy új fogásért ugrunk el egy percre a svédasztalhoz. 

Úgy tűnik, a szállodában különben a felszolgáló személyzet vagy ismeri a vendégkört régről (a belépő német idős házaspárokat kitörő örömmel fogadják, egymás hátát lapogatják), vagy szívesen odajönnek barátságosan hozzánk is, újakhoz, és elbeszélgetnek bármiről.

Itt azon sem kell fennakadni, hogy a takarító simán betolja a vendégek mellé porszívót a liftbe, pedig biztos van személyzeti lift is egy ilyen nagy házban, csak minek odáig elmenni, ha a közelben is van egy felvonó.

Mahdia, El-Jem szépségei

Az érkezés napján – hiszen alig két és fél órás a repülőút, így marad időnk bőven a várossal való ismerkedésre is -, felkapaszkodunk a Skifa el-Kahla, azaz a város fekete bejárata felől a Borj el-Kebír erődhöz, ahonnan pazar kilátás nyílik a tenger szinte minden pontjára. Nem csoda, hogy előszeretettel támadta az ellenség a városnak pont ezt az építményét, mert aki ezt a célpontot bevette, az szinte mindenhonnan védve volt.

Másnap a közeli El-Jembe látogatunk, egy álmos szépségű kisvárosba. Útban odafelé falvakon át vezet az utunk, és belelátunk a mai Tunézia valós világába. A covid két bezárt éve, akárcsak az egész világot, Tunéziát sem kímélte, csapást mért egyik fontos ágazatukra, a turizmusra is. Teáik, kávéjuk mellett ülnek a férfiak a falvakban, sokszor a boltjaik előtt. Néhol bárányok, birkák álldogálnak egy-egy ház közti szabad térségen, minden faluban sok macska jön-megy a házak között.

 

El-Jem különben inkább a római időkről ismert, mintsem az itt élő helybéliekről. Thysdrus néven írta be magát a történelembe, és a homok alatt rejtve várja a város még újrafelfedezését. Először egyetlen, szinte teljes szépségében megmaradt amfiteátrumába látogatunk el, amely nemcsak Tunézia, hanem egész Észak-Afrika legteljesebb pompájában megmaradt ilyen, szórakoztató jellegű, római kori épületegyüttese. Bolyongunk föld alatti világában, ahonnét egykor a vadállatokat engedték fel a középen lévő arénába, látjuk, honnan indultak a rabszolgák reménytelen harcukat megvívni a fenevadakkal, hol foglaltak helyet a római hatalmasságok, és hol a pórnép. Az amfiteátrum előtt egy végtelen nyugalmú tevével is fényképezkedünk: vigyázat, ez viszont sehol nincs ingyen, tevefotóért fizetni kell.

 

Az egykori amfiteátrummal szemközt már kiástak a régészek a homokból egy egykori római pazar villát, Villa Africa a neve, ami tulajdonképpen egy hihetetlen értékekkel teli mozaikmúzeum.

 

Elképedünk azon, ahogy idegenvezetőnk háborítatlanul végigsimítja az időszámításunk utáni 2. században (!) készült alkotásokat, így mutatva meg a Bacchus, a szőlő és a bor motívumokat, a falak mentén sétáló őr nem szól semmit, a mozaikpadlót meg a helyi személyzet épp bő vízzel mossa föl. A fülembe súgja kollégám: "ha kibírt ez a mozaik sokszáz évet épségben, ez a kis takarítás már nyilván meg sem kottyan neki".

 

Thysdrus-nak még csak egy kis részét tárták fel a régészek, hatalmas munka áll még előttük. De az nyilvánvaló, ha kiássák a homok alatt rejtőzködő római kori várost, az majd szinte Pompej szépségével és gazdagságával vetekszik, páratlan élményt nyújtva az idelátogatónak.

(folytatjuk)

 

 

  

 

 

Forrás: Turizmus Online


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.