hirdetés
hirdetés

Tunéziai járatnyitásra készülhet a Wizz Air?

Ötpontos magyar-tunéziai gazdasági együttműködési programban állapodott meg keddi tuniszi tárgyalásai során Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára - olvasható az MTI tudósítására hivatkozva a kormányzati honlapon.

hirdetés

A „keleti nyitás” jegyében Szijjártó Péter a délnyugatra fekvő Tunéziában Monszef Marzúki államfővel, Oszman Dzserandi külügyminiszterrel, továbbá a nemzetközi gazdasági együttműködési és fejlesztési tárca vezetőjével, az agrár-, valamint a kereskedelmi miniszterrel tárgyalt.

A fejlesztési programban szerepel a mezőgazdasági együttműködést, amelynek keretében egy árucserén alapuló hosszú távú kereskedelmi megállapodást készítenek elő.

A jövőben hazánk szeretné közvetlenül Tunéziából beszerezni a műtrágyagyártás alapanyagát, a foszfátot, melyhez így jelentősen olcsóbban lehetne hozzájutni Szíjjártó szerint. A foszfátimportért cserébe Magyarország feldolgozott élelmiszeripari termékeket, elsősorban lisztet exportálna Tunéziába - mondta az államtitkár.

Kitért a vízgazdálkodásra is, Tunisz ugyanis már meg is hívta a Magyar Vízipari Klaszter delegációját, hogy tárgyaljanak a konkrét tunéziai szerepvállalásról, például öntözési rendszerek, vízhálózatok kiépítéséről.

A felek megállapodtak a tunéziai vasúti járműipar modernizálásában való magyar részvételről is, így a már meglévő magyar szerepvállalás mellett tárgyalások kezdődtek arról, hogy a korábban Magyarország által szállított vasúti kocsik felújítását is magyar cégek végezhessék az afrikai országban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy jövő szeptembertől szeretnék elindítani a felsőoktatási ösztöndíjcsere-programot is, hogy magyar egyetemek tunéziai fiatalokat fogadhassanak, akiket leginkább a bányamérnöki képzés érdekel.

Végül a program ötödik pontja egy Magyarország és Tunézia közötti közvetlen repülőjárat elindításának lehetősége, a Wizz Air ugyanis három tunéziai desztinációt is vizsgál.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai