Túrák a lápon és a vasalt úton

A nagyvárosi turisták körében egyre népszerűbb az aktív és az ökoturizmus. A minap a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében fedezhettük fel a Közép-Dunántúli régió ismert és kevésbé ismert turisztikai nevezetességeit.

Soponyán indult a túra, a Sárvíz völgyében. Az Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ vezetője, Majoros Gábor elmondta, hogy az egykori Zichy birtok több mint 100 évig zárt vadászterület volt, politikusok jártak és járnak ma is ide vadászni. 2007-ben nyitották meg a látogatók előtt. A 190 hektáron vannak tanösvények, kerékpárutak, madármegfigyelő pontok, állatsimogatók. Lovaskocsival is lehet kirándulni a vaddisznókertbe, a gímszarvaskertbe, és gyönyörű látvány a 120 hektáros vízi világ – ahogy a terület gazdái mondják: Vadvízország, mely különleges madarak fészkelőhelye. Várják ide – szálláshelyekkel is – a családokat és az iskolásokat. Nagy sikere van a 2007 óta minden évben megrendezett Vadgasztronómiai Fesztiválnak is, amikor 300 szakács főzi a vadhúsból készült ínyencségeket.

Időutazás pusztabusszal

A következő vértesi állomás a Csákvártól 4 km-re található Fornapuszta a Vértes hegység lábánál. Családi gazdaságuk központjában, az ún. Dohányos házban Viszló Levente és felesége fogadtak. A ház elnevezése az egykori Esterházy uradalmat idézi, ugyanis a XVII-XVIII. században dohánytermesztők laktak ezen a vidéken. A házban most 20 embert tudnak elszállásolni, de építkeznek, így rövidesen 32 főnek jut majd hely. Igazi hungarikumokkal vendégeltek meg minket: csákvári mustáros-tejfölös szelet volt ridegen tartott szürkemarhából, szalvétagombóccal, kísérőnek helyben főzött pálinka és bodzaszörp.

S ha körbenézünk a tanyaközponton, ami a Vértesi Natúrpark része, akkor „egy cseppnyi Magyarországot” fedezhetünk fel. Viszló Levente, aki a Pro Vértes Nonprofit Zrt. vezetője, büszkén mutatja hazánkat kicsiben, hisz minden megtalálható itt: pusztaság, legelő bivalyokkal, szürkemarhával, vízi világgal, távolban a hegyekkel. Kiépítettek itt túraösvényeket, pusztai állatparkot. A pusztabuszra, a „gördülő tanösvényre” ülve bejárhatjuk a területet, időutazunk, s közben elvarázsol a szinte érintetlen táj. A vidék a filmesek fantáziáját is megragadta, a 2014-ben bemutatott Herkules című amerikai kalandfilmet is itt forgatták.

Kapaszkodj fel a turulhoz!

A Mezőföldről a Tatabánya fölötti Csúcsos-hegy (369 m) tetejére érkezünk, a millenniumi Turul emlékműhöz. Az itteni sziklák kiválóan alkalmasak a via ferraták, azaz a vasalt utak megépítéséhez. Kovács Tamás ötletgazda, a Tatabányai Alpin Sportklub elnöke, aki már 30 éve mászik sziklát, az Alpokban találkozott először annak könnyített változatával. A via ferrata azt jelenti, hogy drótköteleket feszítenek ki a hegyen, azok mentén, azokba kapaszkodva lehet haladni. Sokkal könnyebben megtanulható és teljesíthető ez, mint a hagyományos sziklamászás. Kisgyerekek és idősebbek is nekivághatnak, persze azért nem árt, ha jó fizikai kondícióban vannak.

Az első hazai vasalt utat Cseszneken építették ki 2013-ban. Most másodikként, uniós forrásból május elsején nyíltak meg a tatabányai vasalt utak, amelyek a Turul parkolójából indulnak. Turul út, Kata út, Hét vezér út, Öt vezér út – ez az elnevezésük, s különböző nehézségi fokozatúak. Használatukhoz ki kell váltani egy ún. Vasalt Utas Kártyát, van kötelező felszerelés, amit bérelni is lehet. A túravezetők tartanak egy negyedórás felkészítést, s máris neki lehet vágni a szikláknak.

Turizmus, sport, esélyegyenlőség

Tatbányáról Tatára, az Öreg-tóhoz, az Újkajakház Ökoturisztikai Központba vezetett utunk. Egy uniós pályázatnak köszönhetően épült fel az egykori Kajakház helyén a díjnyertes épület, amely szintén május eleje óta üzemel. Szerveznek itt konferenciákat, csapatépítő tréningeket. Az Újkajakház vízi ökoturisztikai központ és erdei iskola, mi több, esélyegyenlőségi turisztikai és sportközpont. Kifejlesztettek itt speciális kerekesszéket, van kézzel hajtható kerékpár (handbike), tandembicikli látóknak és vakoknak, a vízen parakenuval lehet evezni, van vitorlásoktatás mozgáskorlátozottaknak.

S bár az Öreg-tó partján vagyunk, amit minden Tatára látogató turista felkeres, a turisztikai szakemberek szeretnék egy kicsit elterelni a tömeget innen. Kiépítettek nyolc különböző hosszúságú és nehézségű biciklis túraútvonalat, amelyeken végigkerekezve a Gerecse csodálatos tájait lehet felfedezni. Szükség esetén a műszaki mentést és a szervizelést is megoldják. Persze a bakancsos turisták számára is vannak jól kiépített túraútvonalak.

Karsztforrástól fényes a víz

Újdonság a tatai látnivalók között a Fényes Tanösvény. A tatai strand mellett eddig is ott élt a láperdő, amelyet egy uniós projekt keretében turisztikai látványossággá tettek. A combközépig érő vízben, amit befed a békalencse, égerfamaradványok állnak, de némelyiken új élet nő. Virágzanak a vízililiomok, nő a nád, a vízben fel lehet fedezni mocsári teknősöket, békákat, a távolban nutriát látni, megtalálható itt az őshonos növények és állatok számtalan fajtája. Helyenként karsztforrásokból bugyog fel a víz, amely felkavarja a kvarchomokot, és így a vízfelület ezüstösen csillog – ezért „fényes” a neve. Ahogy a tanösvénynek is, amely egy 1350 méteres cölöpökön álló túraútvonal a láperdő felett. Szakértő vezetés mellett lehet végigcsodálni a láp világát, a kilátókból pedig páratlan fényképeket lehet készíteni.

Tündérmajor Zircen

A Bakonyban Zirc-Tündérmajorban folytatódott utunk. Ozsváth Kálmán és felesége, Fa Viktória egy érintetlen területet vásároltak meg 2013-ban, s ezen hozták létre a Bakonyi Tündérfarmot. A lovassportot már korábban is igen kedvelték, de a szándékuk ennél több volt: legyen itt a lovasudvar mellett egy üdülőfalu és egy rendezvényközpont is. A lovasudvarban istállóban és szabadtartásban is vannak lovak, sőt a szabadban egyéb állatok: kecskék, malacok, bárányok, kacsák, tyúkok. Az üdülőfaluban felépült öt teljesen komfortos faház, egy nagy vendégház és apartmanépületek. Szaunával, jacuzzival, medencékkel, játszótérrel, speciális kocsiparkkal (hintó, szekér, szán, kerékpár) várják ide a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, de szerveznek csapatépítő tréningeket és disznóvágásokat.

A Bakonyi Tündérfarm még épp hogy csak elindult, jelenleg egy hektáron üzemel, de a kilenchektáros területen további fejlesztéseket terveznek, lesz új lovasház, és bérlótartásra is be akarnak rendezkedni. Elindítottak már több amatőr sportversenyt, és májusban megrendezték az I. Bakonyi Vágtát lovagi tornával, kaszkadőr bemutatóval, vásárral. Több mint 6000 ember volt kíváncsi rá.

Macskafarkú veronika

Zirc központjában, az apátság mellett van a híres arborétum, amely egy EU-s pályázat keretében újult meg 2012-ben. A több mint 200 éves kertben 600 féle fa és cserje található, ezek hosszú távú megőrzését szolgálta a rekonstrukció. Kikotorták a bejárati tavat, az arborétumot átszelő Cuha-patak felett festői kő-és fahidak vezetnek át. Az idős faóriásokat megtisztították a fagyöngytől, borostyántól, megújult a sétányt szegélyező hársfasor is. Az angolkert stílusú arborétumot tovább gazdagítják a projekt keretében ültetett lágyszárúak, köztük a harangvirág, szarkaláb, pázsitviola és a macsafarkú veronika.

Utunk utolsó állomása a Zirc melletti Eplény, a híres síparadicsom volt. Ez nyáron a bringázók paradicsomává alakul, a Síarénából Bringaréna lesz. A sífelvonóra felszerelhető a bringa, így fel lehet menni az Ámos-hegyi kilátóhoz, s onnan különböző nehézségű – családi, cross és extreme – útvonalakon lehajtani. A nyári hónapokban pénteken, szombaton és vasárnap működik a felvonó, biciklit és szerelést lehet bérelni. S aki nem akar bringázni, annak is érdemes ide kirándulni. Lehet túrázni, nordic walkingolni, libegőzni és gyönyörködni a Bakony szépségeiben.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.