Turisták Indiana Jones és a hobbitok nyomában

Tömegek keresik fel a sikerfilmek forgatási helyszíneit Tunéziától Thaiföldig. A filmturizmus egyre népszerűbb világszerte. Málta, Görögország és Spanyolország is profitál a trendből.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piacvezető hazai online utazási ügynökség, az Invia összeállításában annak nézett utána, hogy melyek azok a helyszínek, ahová a magyarok is bármikor elutazhatnak, hogy kedvenc sztárjaik nyomában járjanak.

Az örökzöld ABBA slágerekre felfűzött Mamma mia! című musical filmváltozata jót tett a forgatásnak helyet biztosító görög szigeteknek. A romantikus öblöket, homokos tengerpartokat, mandulafenyő-erdőket, sikátoros utcákat, illetve ókori régészeti emléket rejtő, a Szporádok szigetcsoporthoz tartozó Szkopelosz és Szkiathosz idilli vidék a nyaralóknak, de akár azoknak is, akik a film nyomán itt szeretnének házasságot kötni.

A helybeliek Mamma Mia! túrát is szerveznek a filmturistáknak, akik az út során a nevezetességek megcsodálása mellett megkóstolhatják a szigeteken termesztett olívabogyót, vagy a filmben szereplő Pierce Brosnan kedvenc fetasajtját, illetve a szilvás csemegét és a fagylalttal kombinált mogyorós pitét is.

Máltán is hasonló üzleti érzékkel használták ki azt, hogy 1980-ban a Robin Williams főszereplésével forgatott, a spenótevő tengerészről, Popeye-ről szóló komédia kedvéért egy komplett falut építettek fel Mellieha közelében. Eredetileg a forgatás után el akarták bontani a díszletet, végül ezt költségvetési okokból mégsem tették meg. A helyi vállalkozók azonnal lecsaptak a kínálkozó lehetőségre és a szigetország legnépszerűbb látnivalójává varázsolták a Popeye falut, ahol vidámpark, filmvetítések, csónakázó-tó, és sok egyéb program várja az érdeklődőket.

Bár Barcelona mindig is népszerűnek számított az utazók körében, azért a katalán város sokat köszönhet Pedro Almodovarnak, aki a Mindent anyámról című filmjében megörökítette a tengerparti metropolisz hangulatát, építészeti-és gasztronómiai különlegességeit, illetve a nyüzsgő éjszaki életét is. A film sikere egyben Barcelona sikere is lett. A bemutató óta ugrásszerűen megnőtt az ide látogatók száma. A helyi vezetők hasonlóan hálásak lehetnek Woody Allenek is, aki a Vicky Christina Barcelona című romantikus komédiáját rögzítette a város számos turistacsalogató pontján Scarlett Johansson és Javier Bardem főszereplésével.

A Star Wars rajongóknak Tunézia a kihagyhatatlan úti cél. Az afrikai ország hemzseg a galaktikus sci-fi cselekményeinek hátteret adó nevezetességektől. Tozeur mellett egy kiszáradt sóstó medrében áll, és ma is látogatható Luke Skywalker filmbéli otthona. Ettől nem messze fekszik a Sidi Bouhlel hasadék, amit napjainkban mindenki csak Star Wars kanyonként emleget, ahol először találkozott Obi Van Kenobi mester és az ifjú Luke.

A Tatuin bolygó kereskedővárosa, Mos Espa díszletét is Tozeur környékén húzta fel George Lucas és stábja. Most is ott vannak a filmbeli üzletek, házikók és az űrfogat-hajtó verseny arénája is.

A díszletvároshoz hat kilométerre pedig megtalálható a teve sziklának becézett hely is, ahol a gonosz sith lovag, Darth Maul landolt űrhajójával.

Jordánia az Indiana Jones kalandokat kedvelők számára ideális hely a nyaralásra. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című részben a Szent Grál utáni hajsza a közel-keleti ország egykori karavánközpontjában, Petrában ér véget. A sziklaváros romjai, a hatalmas sírtemplomok és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak, amely annak idején lenyűgözték a film stábját, élükön a rendezővel, Steven Spielberggel, és tökéletes környezetet biztosítottak a kalandfilm fináléjának. A film megtette hatását. 1989-es bemutatása óta özönlenek ide a turisták, évente több százezer ember keresi fel a világ egyik építészeti csodájának tartott Petrát.

Thaiföldet sem kerülte el a világjáró brit szuperkém, James Bond. A népszerű sorozat kilencedik részét, Az aranypisztolyos férfit 1974-ben forgatták Roger Moore főszereplésével a távol-keleti országban. A stáb a filmbeli főgonosz főhadiszállását a Phang Nga öbölben lévő szigeten, Khao Phing Kan-on találta meg. A premier után a buzogány formájú sziklaszirtjéről ismert vidék egy pillanat alatt az érdeklődés középpontjába került. A mai napig is milliók látogatnak el ide. A híres sziklához közeli szigetet azóta átkeresztelték, és megkapta a James Bond-sziget nevet, hogy még több látogatót csábítsanak ide.

Grandiózus látvány fogadja azokat is, akik Új-Zélandon szeretnék felkeresni a hobbitok faluját. A Gyűrűk Ura trilógia stábja építette fel a kilencvenes évek végén Matamata közelében a tucatnyi házból, istállóból, fogadóból és más épületekből álló települést. Ennek egy részét elbontották a felvételek után, de tizenhét házikó épen maradt, így az ide érkezők megcsodálhatják Zsáklakot, az öreg Bilbó otthonát a zöldre mázolt kerek ajtóval, de elsétálhatnak a Veres Molnár malma mellett és leheveredhetnek a Tanácsréten is.

Az Invia.hu hét éve van jelen a magyar online utazási ügynökségek piacán. Mögöttük áll Közép-Európa vezető online ügynöksége, az Invia, amely eddig több mint 1.000.000 elégedett ügyfél felejthetetlen vakációját biztosította Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában. 


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.