Turisztikai élménylánccá fűzték a vallási emlékeket Pécsett

Lezárult az Értékes Pécs program, melynek zárórendezvénye keretében megnyílt a Középkori Egyetem 21. századi technikával létrehozott kiállítása – ez nem csupán Magyarország első egyetemét mutatja be, hanem bepillantást nyújt Pécs középkori történelmébe is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavaly átadott Középkori Egyetem mindeddig csak új környezetével és rekonstruált épületével csalogatta a turistákat és a pécsieket, mostantól azonban a tablókiállítás mellett időkerékkel, makettekkel, valamint két teljesen egyedi kialakítású, multimédiás fakioszkkal gazdagodott.

A több mint négyszázmillió forintos projekt a Zsolnay Örökségkezelő Kft., a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével, a Pécsi Zsidó Hitközséggel, a Pécs-Belvárosi és a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközségekkel alkotott konzorcium és a Pécsi Városfejlesztési Zrt. menedzselésével valósult meg részben uniós támogatás felhasználásával. Az eltelt másfél évben a város olyan értékei újultak meg, mint a világörökségi helyszínek, a zsinagóga, a szerb és református templomok.

A zárórendezvényen elhangzott: az Értékes Pécs projekt egyedülállósága abban rejlik, hogy turisztikai élménylánccá fűzi össze a városban található ókeresztény emlékeket, a pécsi és baranyai református értékeket, a helyi zsidó közösség történetét feldolgozó kiállítást, valamint a szerb ortodoxok kápolnáját.

A belvárosi református templom melletti Sztárai-teremben látogatóközpont létesült, ahol reformációtörténeti kiállítást rendeztek be, a kertvárosi református templomba új orgona került, és befejeződött az épület belső terének fakazettás díszítése. A Zrínyi utcában új szerb ortodox kápolna és harangtorony épült, a régi utcafronti épületet átalakították, amely lehetőséget teremtett arra, benne szerb egyházművészetet bemutató állandó kiállítás kapjon helyet.

A komplex turisztikai projekt keretében került sor az 1869-ben emelt és 1958 óta műemléki védettséget élvező zsinagógában a tető beázásának megszüntetésére, a tóraszekrény és orgona megtisztítására, restaurálására. Emellett a falak festési hibáit is kijavították. Az oldalerkélyen a szlavón tölgyből készült padokat áthelyezték, a felszabaduló helyen a Pécsi Zsidó Hitközség történetét bemutató kiállítást rendeztek be. Hazánkban ez az egyetlen olyan zsidóságtörténeti kiállítás, amely egy város hitközségének történetét, a benne élők sorsfordulóit a 18. századi letelepedésüktől napjainkig bemutatja azt a tágabb magyarországi gazdaság-, társadalom- és politikatörténeti folyamatokba helyezve, és egyben emléket állít a vészkorszak áldozatainak. A kiállítás a zsidók és nem zsidók együttélésének gazdasági, társadalmi, kulturális vonatkozásait, a zsidó hitélet és intézmények működését közérthetően, a szélesebb közönség és diákok számára is befogadhatóvá téve ismerteti meg. A tablók és tabletek tematikus felépítésűek, ugyanakkor időrendben két jól elkülöníthető részre válnak.

A Pécs-Belvárosi Református Egyházközség a projekt segítségével, a pályázat során elnyert támogatásból a Szabadság úti templom mögött található, Sztárai Mihály nevét viselő gyülekezeti termet fejleszthette, megoldva annak akadálymentes megközelítését is. Emellett a Sztárai-teremben reformációtörténeti kiállítást hoztak létre, ami a reformáció kezdetétől egészen napjainkig mutatja be a vallás elterjedését, valamint a pécsi és baranyai történetét. A kiállítást a 21. századi igények szerint alakították ki, ugyanis a hagyományos tárlók mellett – amelyekben Baranya gazdag református öröksége: bibliák, énekeskönyvek, egyéb vallási emlékek kaptak helyet – interaktív tablók, egyedi kialakítású kioszkok segítik megismertetni a látogatókat a reformtus vallás és azon belül a baranyai reformáció történetével, jelenével, értékeivel.

A kertvárosi református közösségnek pedig közel 20 éves álma valósult meg azzal, hogy a Közelítés Művészeti Egyesület által készített 159 darab, ornamentikás díszítésű festett fakazetta felkerült a templom mennyezetére, ami egyben egyediségével hozzájárul Pécs turisztikai kínálatának bővüléséhez is.

A projekt keretében épülhetett fel a szerb ortodox kápolna és harangtorony, valamint a régi imaházban a regionális egyházmegyei gyűjtemény kaphatott helyet. Az állandó kamarakiállítás negyven, baranyai templomokból származó, főként 18–19. századi ikonosztázt, azaz az ortodox liturgiában használt képfalat és néhány kegytárgyat vonultat fel.

Az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatásának kiindulópontjaként létrehozott Cella Septichora Látogató Központ is megújult. A Cella Septichora, valamint az Ókeresztény Mauzóleum fejlesztésénél új maketteket készítettek, bővítették a tárlók kapacitását, két interaktív táblát üzemeltek be. Emellett öt LED-tévé, három multimédiás kioszk, két projektor segítségével tekinthetik meg az érdeklődők látványvideókon és képeken, miként is néztek ki a sírkápolnák, sírkamrák az i. sz. 3-4. évszázadban

Új marketingeszközöket is bevezettek annak érdekében, hogy minél több fiatalt érjenek el, QR-kódok segítségével okostelefonokkal is elérhetővé tették a látnivalókhoz kapcsolódó információkat, emellett komoly kedvezményrendszert is kialakítottak, hogy a városba érkező turisták minél több helyet felkereshessenek.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.